17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzeul Mineritului la 45 de ani

Muzeul Mineritului la 45 de ani

Muzeul Mineritului din Petrosani – singurul de acest fel din România – implineste 45 de ani de existenta, ocazie cu care conducerea a decis sa organizeze câteva expozitii omagiale. Gheorghe Poncis, directorul Muzeului Mineritului din Petrosani, a spus ca actiunea va avea loc astazi, in preajma Zilei Minerului.


Muzeul a fost deschis la Petrosani in perioada 1961-1962, ca un omagiu adus muncii minerilor, evocând istoria mineritului si dezvoltarii tehnicii miniere a exploatarii carbunelui. In prima sala sunt expuse imagini din zona Vaii Jiului (precum Vârful Parângul Mare, Lacul Sureanu, Creasta Bucurii etc.) si tot aici se afla tabloul ce o reprezinta pe Sf. Varvara, ocrotitoarea minerilor, care este sarbatorita pe 4 decembrie de toti cei care muncesc in marile bazine carbonifere din Polonia, Ungaria, Germania si România. In sala a doua sunt prezentate vechi unelte de lucru si o serie de esantioane fosiliere si fotografii de epoca, precum si exponate referitoare la concesionarea perimetrelor miniere si salarizarea la finele secolului al XIX-lea, acestea redând starea materiala a celor ce munceau sub pamânt. Printre exponatele din perioada interbelica (1918-1944) se numara utilaje care la inceput au fost actionate cu abur, aer comprimat, iar apoi cu energie electrica: ciocane de abataj, perforatoare, sondeze, haveze, ferastraie, pompe submersibile etc.


In total, muzeul are sase sali, in care sunt expuse chiar si imagini din anii in care in Valea Jiului era faurit statul unitar român, ilustrând modul in care cei de aici erau solidari in actiunile greviste din tara in 1919-1920, dar pot fi studiate si documentele si fotomontajele consacrate grevei minerilor din 1929 de la Lupeni, care surprind cauzele izbucnirii ei, desfasurarea si extrasele din presa vremii. Vernisajul de la sfârsitul acestei saptamâni cuprinde expozitii de fotografii si numismatica si sunt invitati sa participe câti mai multi locuitori ai Vaii Jiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS