14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacienţii asigurați au acces la mai multe servicii medicale

Pacienţii asigurați au acces la mai multe servicii medicale

Noul contract-cadru aduce mai multe noutăți pentru pacienții asigurați
Noul contract-cadru aduce mai multe noutăți pentru pacienții asigurați

Furnizorii de servicii medicale din Oltenia negociază în aceste zile contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate. Sunt unele specialități medicale care se bucură de un buget mai mare, dar reprezentanții spitalelor spun că în buzunarele unităților medicale creșterile nu prea se simt. Bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj va fi anul acesta de 240 de milioane de lei. Suma este puţin mai mare decât cea de anul trecut. Noul contract, care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, aduce și noutăți.
În fiecare an, medicii, farmaciile și spitalele încheie cu Casele de Asigurări de Sănătate (CAS) contracte în urma căror primesc bani pentru serviciile acordate asiguraților medical. În această perioadă, toți furnizorii se află în negociere cu Casele de Sănătate, iar de la 1 aprilie 2017 va intra în vigoare noul contract. Unele specialități medicale primesc mai mulți bani în comparație cu anul trecut, la altele creșterile sunt nesemnificative. Reprezentanții CAS Dolj spun că deocamdată nu pot face o comparaţie la global legată de suma care pe care instituția o are la dispoziție de această dată, și asta deoarece pentru programele de sănătate bugetul a venit doar pe primul trimestru. După aprobarea Ordinului privind derularea programelor de sănătate, se va stabili şi bugetul pentru acest capitol, mai exact până la sfârşitul acestei luni. Există însă ramuri medicale pentru care bugetul acordat anul acesta este mai mare decât cel de anul trecut. Una dintre ele este asistența medicală primară, care are în acest an buget de 54.971.000 de lei, iar în 2016 a avut alocați 48.832.000 de lei. O creștere destul de mare apare și pentru specialitățile clinice, este vorba de aproape 7.000 de lei. Suma acordată în acest an pentru aceste servicii este 37.644.000 de lei, iar anul trecut a fost de 30.990. „Creșteri au apărut și la asistența medicală stomatologică, dar și specialitățile paraclinice. Totodată, asistența medicală în centre multifuncționale se bucură de un buget mai mare. Unele creșteri de buget au apărut și la serviciile medicale în unități sanitare cu paturi. Banii repartizați o să ajungă cam până la jumătatea lunii decembrie. Nu s-a făcut încă repartizarea pe trimestre, avem doar sumele totale. Pentru creșterile salariale la nivelul CAS există fond separat, de unde se vor plăti banii angajaților spitalelor“, a spus Claudia Șerban, purtător de cuvânt la CAS Dolj.

Buget de 240 de milioane de lei pentru CAS Gorj

Bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj va fi anul acesta de 240 de milioane de lei. Suma este puţin mai mare decât cea de anul trecut, însă nu sunt diferenţe majore între alocările bugetare din 2016, faţă de estimările din 2017. Daniel Constantin Surlea, directorul CAS Gorj, a declarat că suma pentru spitalele din judeţ este de 122 de milioane de lei. De asemenea, bugetul pentru medicamentele gratuite şi compensate este de 45 de milioane de lei. Pentru specialităţile clinice în ambulatoriu şi privat va fi repartizată suma de 91 de milioane de lei, iar pentru investigaţiile paraclinice, 71 de milioane de lei. Suma pentru decontarea serviciilor stomatologice este de aproximativ 780.000 de lei, iar pentru medicii de familie, 27 de milioane de lei.

Au rămas 99% aceiaşi furnizori de servicii

Daniel Surlea a precizat că au rămas aceiaşi furnizori ca anul trecut. Serviciile medicale vor fi decontate în baza unor acte medicale care vor fi încheiate începând cu 1 aprilie. „Va fi un buget puţin mai mare decât cel de anul trecut, dar nu în mod semnificativ. De fiecare dată este nevoie de rectificări. Şi anul trecut am avut, în septembrie şi în noiembrie. 122 de milioane de lei avem pentru spitale. Este o sumă similară cu cea de anul trecut. Sunt 99% aceiaşi furnizori ca anul trecut. Vom prelungi contractele prin acte adiţionale şi vom încheia contracte noi în cazul a cinci furnizori noi. Este vorba de unul pe investigaţii clinice, doi pe paraclinice şi trei pe dispozitive medicale. Numărul de paturi, cel puţin în acest moment, ştim că va rămâne la fel ca anul trecut, adică 1.888. Cele mai multe sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Este vorba de 864 de paturi“, a declarat Daniel Constantin Surlea, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.

Mai multe investigații pentru pacienți

Noul contract aduce și noutăți pentru pacienții asigurați. Astfel, în cadrul serviciilor medicale preventive şi profilactice pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii de peste șase ani cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială se introduc investigaţiile TSH şi FT4, iar investigaţia „colesterol total“ se înlocuieşte cu investigaţia „LDL colesterol“. Totodată pentru adulţii asimptomatici cu vârsta peste 18 ani se introduce investigaţia „LDL colesterol“. Investigațiile paraclinice feritină serică, gama GT și osteodensitometrie segmentară (DXA) vor putea fi recomandate de la 1 aprilie și de medicii de familie.

Bugetul CNAS a crescut cu 10,42%

Pacienții care au nevoie de servicii stomatologice pot beneficia de mai multe gratuități. Normele de aplicare în anul 2017 a contractului-cadru stabilesc că pentru medicina dentară se introduce decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor şi studenţilor, cu vârsta între 18 şi 26 ani (inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni), care nu realizează venituri din muncă (procent anterior de decontare: 60%).
În plus, pentru dispozitivele medicale în ambulatoriu, protezele de coapsă modulară cu manșon de silicon și cele de gambă modulară cu manșon de silicon, acordate pentru amputația membrului inferior, ca urmare a complicațiilor diabetului zaharat sau a afecțiunilor neoplazice, vor putea fi recomandate de acestă dată şi de medicii din specialităţile chirurgie generală, chirurgie vasculară, chirurgie pediatrică, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
O altă noutate vizează modul în care se iau măsuri atunci când un pacient sesisează nemulțumiri legate de medicul de familie. În cazurile în care asiguraţii reclamă caselor de asigurări de sănătate că nu li se respectă dreptul la libera alegere a medicului de familie, acestea vor elimina reclamantul de pe lista medicului de familie la care nu doreşte să fie înscris. Reprezentanții CNAS spun că în acest an instituția are un buget majorat cu 10,42% faţă de anul anterior.

Ana-Maria Predilă, Eugen Măruţă

Teoretic mai multe servicii disponibile pentru asigurații din Olt, practic aceiași bani puțini

Furnizorii de servicii medicale sunt în plin proces de negociere cu casele județene de asigurări de sănătate, astfel încât la 1 aprilie 2016 să intre în vigoare noul contract. Printre noutăți, mai multe analize gratuite pentru asigurați și tarife mai mari pentru furnizori, însă bugetul se anunță la dimensiunea celui de anul trecut, ceea ce duce la concluzia că vor fi mai puțini pacienți beneficiari.
„E greu să spun câți bani vom avea, efectiv, la dispoziție în acest an, pentru că dacă ce știm la acest moment comparăm cu valoarea totală a anului trecut nu e relevant; așa cum știți, spre final de an intervin rectificări. Dacă ce ni s-a avansat până acum comparăm, însă, cu valoarea avansată anul trecut, tot la început de contract, situația este cam la fel. Oricum, vom mai avea o întâlnire la nivelul CNAS înainte de semnarea contractelor“, a declarat președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt, Florin Ciocan.
În condițiile în care banii vor fi aceiași, deși, conform modificărilor survenite în noul contract, asigurații ar putea beneficia de servicii în plus, numărul real al beneficiarilor va fi mai mic. Asta pentru că pentru medicii de familie s-a înregistrat o creștere (e drept, foarte mică, de la 4,6, la 4,8 lei a punctului per capita și de la 1,8, la 2,1 lei a punctului pe serviciu) a tarifului, iar creșteri au și alte categorii de furnizori.
Pentru îngrijirile la domiciliu, spre exemplu, un domeniu subfinanțat în Olt, creșterile vor fi de la 55 la 60 de lei – pentru bolnavii cu status ECOG 5 și de la 50 la 55 de lei – pentru ECOG 3, sau îngrijiri paliative la domiciliu – de la 65 la 70 de lei pentru bolnavii cu status ECOG 4 și de la 60 la 65 lei pentru ECOG 3. „Sperăm ca în trei luni să epuizăm lista de așteptare“, a mai spus directorul CJAS Olt, menționând că pe listă sunt aproximativ 200 de persoane.
Pentru multe, din păcate, atunci când vine decizia care permite decontarea serviciilor este prea târziu.
Mai multe investigații recomandate de medicii de familie

Printre plusurile viitorului contract, spun medicii de familie, se numără posibilitatea de a recomanda pacienților noi analize. Din gama investigațiilor de prevenție, care se prescriu folosindu-se, de altfel, un formular special pentru programul de prevenție (iar cu acest formular este o întreagă istorie, pentru că laboratoarele, deși sunt obligate prin contract să efectueze investigațiile în limita unui procent din valoarea contractată, nu primesc bani pentru ele, prin urmare le motivează, fără nici o legătură, asiguraților că nu mai au fonduri, și de cele mai multe ori nu le fac), vor face parte TSH și FT4, analize prescrise copiilor de peste șase ani cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială. O altă analiză, colesterol total, se înlocuiește cu LDL colesterol (sau colesterolul rău).
Tot medicii de familie mai pot trimite pacienții pentru efectuarea osteodensiometriei (DXA), până acum apanajul medicilor specialiști, recomandată în special femeilor aflate la menopauză pentru a se constata în ce măsură este afectată structura osoasă. „Este un lucru foarte bun că putem prescrie noi această analiză, însă dacă nu putem prescrie și tratamentul, drumul pacientului rămâne la fel de lung. Mai mult, noi prescriem, dar dacă ajung la laborator și fondurile sunt la fel de puține…“, a comentat medicul de familie Viorel Dumitrescu.
Alte două analize medicale figurează pe lista celor noi pe care le pot prescrie tot medicii de familie: feritina serică și gama GT. Feritina serică, spune medicul Viorel Dumitrescu, le va permite să stabilească despre ce fel de anemie e vorba în cazul pacientului controlat, în timp ce gama GT, o analiză de mai mare finețe (și ceva mai scumpă, aproximativ 40 de lei) decât TGO și TGP – analize pe care le puteau prescrie și până acum, le va oferi mai multe informații despre suferința ficatului.

Decontarea 100% a serviciilor stomatologice pentru tinerii între 18 și 26 ani

Altă noutate, și ea aparent în beneficiul asiguraților, este decontarea 100% (față de 60% în vechiul contract) a serviciilor stomatologice oferite tinerilor cu vârste între 18 și 26 de ani, care au calitatea de elev sau student și nu înregistrează venituri. Plafonul lunar oferit însă medicilor stomatologi prin contractul cu CJAS este atât de mic încât măsura pare o glumă bună. „Nu ne ajută cu absolut nimic, deşi pare că pe aceşti tineri îi ajută. De fapt, vor fi doar mai puţini pacienţi pe care noi să îi putem ajuta. Şi nu-i pot învinui nici pe cei de la Casă, care ne susţin atât cât pot, şi nici pe colegii mei care nu intră în contract cu CJAS, pentru că suma de care se dispune s-ar împărţi la şi mai mulţi, n-ar fi alţi bani. Eu primesc, spre exemplu, 1.100 – 1.200 de lei lunar, pe cine să ajuţi mai întâi din banii ăştia?!“, a declarat Andreea Dumitrescu, medic stomatolog în Slatina.
În Olt, un județ cu 112 localități, sunt 26 de medici stomatologi în contract cu CJAS, iar fiecare primește cel mult 2.000 lei/lună (în funcție de specializare, grad profesional etc.). Din acești bani ar trebui rezolvate problemele tuturor pacienților asigurați.
La nivelul județului Olt, a mai precizat directorul CJAS, Florin Ciocan, în 2017 nu intervin modificări esențiale în structura furnizorilor. Vor fi aceleași spitale în contract, aceiași furnizori privați, aceleași laboratoare de analize medicale și, din păcate, cel puțin atât cât se cunoaște la acest moment, aceleași fonduri insuficiente care fac ca un asigurat să aștepte mai bine de trei luni pentru a fi programat să efectueze un RMN în sistem ambulatoriu sau să se dea peste cap să prindă programare la laborator în primele zile ale lunii, altfel așteaptă încă o lună sau scoate bani din buzunar, deși are în mână o trimitere valabilă și cardul de asigurat.

Alina Mitran

Bani mai mulţi pentru spitalele din Mehedinţi, dar alocaţi pentru salarii

Dacă, în 2016, CJAS Mehedinţi primea pentru servicii medicale 203.920.180 de lei, anul acesta au fost alocaţi numai 192.444.080 de lei. Bani mai mulţi au fost alocaţi pentru spitale, deoarece a crescut fondul de salarii al personalului medical, dar sunt şi tăieri semnificative în cazul unor afecţiuni grave, cum ar fi bolile cronice, diabetul zaharat, oncologia, dar și al produselor farmaceutice, materialelor sanitare şi dispozitivelor medicale. Reprezentanţii CJAS spun că vor mai fi alocaţi bani la rectificările de buget.
În cazul produselor farmaceutice, materialelor sanitare şi dispozitivelor medicale, scăderea sumelor alocate faţă de anul trecut este foarte mare. Dacă în 2016 au fost alocaţi 83 de milioane de lei, anul acesta vorbim de doar 56,841 de milioane de lei. În cazul medicamentelor, cu sau fără contribuţie personală, se observă o creştere de aproximativ un milion de lei, de la 41 de milioane anul trecut, la 42,474 milioane anul acesta. Cu circa 600.000 de lei a crescut şi suma alocată pentru medicamentele compensate şi gratuite, care se ridică la 41.875.000 de lei. O altă scădere dramatică se înregistrează în cazul medicamentelor pentru boli cronice. Dacă, în 2016, pentru acest domeniu erau alocaţi 23.608.830 de lei, în 2017, s-a primit un buget de numai 6.626.740 de lei. Bani mai puţini au fost alocaţi şi pentru diabet, de la 9,3 milioane, la 2,6 milioane, iar la oncologie suma alocată scade drastic, de la 12,5 milioane, la 3,4 milioane de lei. Cel puţin în cazul bolilor de cancer, unde în Mehedinţi situaţia este dramatică, această alocaţie bugetară este surprinzătoare. Reprezentanţii CJAS spun însă că pentru aceste domenii sunt alocate fonduri prin programe naţionale de sănătate, care vin separat de banii alocaţi Casei Județene de Sănătate. Scăderi semnificative de buget sunt şi în cazul serviciilor de dializă. Dacă în 2016 erau alocaţi pentru dializă în clinici private 13,6 milioane de lei, în 2017 suma a scăzut la 4,4 milioane.
Un domeniu în care se înregistrează creşteri sunt serviciile medicale în ambulator, adică serviciile acordate de medici specialişti. În acest caz, suma a crescut de la 31 de milioane de lei, la 35 de milioane. A fost majorat şi plafonul acordat medicilor de familie, pentru asistenţa medicală primară curentă, de la 17,5 milioane, la 19,4 milioane, în timp ce pentru asistenţa medicală acordată în centre de permanenţă, suma alocată va fi mai mai mică faţă de anul trecut. Foarte importantă este asistenţa medicală pentru specialităţi paraclinice, în acest domeniu fiind încadrate analizele medicale de imagistică, rezonanţă magnetică, computer tomograf sau ecografii. Aici suma a crescut, dar nu cu mult, de la 6,1 milioane de lei, la aproape 7,9 milioane.
În prevederea bugetară pentru anul acesta sunt prevăzuţi mai mulţi bani pentru spitale. Este, la prima vedere, o măsură bună, numai că aceşti bani nu vor fi direcționați spre îmbunătăţirea serviciilor medicale pentru pacienţi, ci vor acoperi majorările salariale acordate de curând atât medicilor, cât şi personalului sanitar auxiliar. În Mehedinţi, anul trecut, au fost alocaţi Spitalului Judeţean 86 de milioane de lei, iar anul acesta 92,4 milioane de lei. Este vorba de circa 7,7 milioane de lei lunar, în condiţiile în care spitalul din Drobeta Turnu Severin cheltuieşte cel puţin şase milioane numai pentru acoperirea salariilor personalului. Cu restul de fonduri va trebui să se descurce şi să asigure tratamentul bolnavilor care îi vor călca pragul, iar suma rămasă nu este deloc suficientă pentru aceste cheltuieli.
De asemenea, se observă o majorare consistentă a plafoanelor alocate pentru prestaţii medicale efectuate în Uniunea Europeană. În ultima vreme, în baza cardului european de sănătate, s-a observat că numărul pacienţilor care efectuează analize medicale în afara ţării este tot mai mare. Beneficiind de acest card, tot mai mulţi români merg în clinici din afara ţării, unde, în baza acestuia, se pot interna timp de trei zile şi pot efectua analize medicale de bază. De aceea, suma a fost suplimentată, de la 2,4 milioane de lei anul trecut, la aproape şapte milioane anul acesta.
Reprezentanţii Casei Judeţene spun că plafoanele acordate acum vor fi suplimentate la următoarele rectificări de buget, când vor mai fi solicitate fonduri în funcţie de necesităţi. În plus, unele scăderi de plafon sunt cauzate de faptul că funcţionarii CJAS Mehedinţi au solicitat sume mai mici, ţinând cont şi de cheltuielile înregistrate în anii trecuţi, iar solicitările au fost echilibrate şi ajustate în funcţie de cerinţe din 2016.

Mihai Căruntu

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS