31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateHipoglicemia afectează creierul

Hipoglicemia afectează creierul

Hipoglicemia nu este o boală, ci un sindrom clinic cu diferite cauze, care poate conduce la diverse manifestări neplăcute, mai ales neurologice.

În mod normal, concentraţia de glucoză din sânge variază între 70-100 mg/dl, după o masă copioasă valorile glicemiei putând atinge valori între 140-150 mg/dl. Hipoglicemia reprezintă scăderea nivelului glucozei din sânge sub valoarea de 45-55 mg/dl.

Buna funcţionare a creierului este dependentă de nivelul glucozei din sânge. Hipoglicemia prelungită poate afecta funcţiile cerebrale, putând duce, dacă nu este corectată, la o afectare permanentă a substanţei cerebrale.

 

Procesarea glucozei

 

Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulina şi glucagonul. După masă, zahărul conţinut în alimente ajunge în circulaţia sanguină, în acest mod crescând nivelul glucozei din sânge. În acest moment acţionează insulina (hormon hipoglicemiant secretat de pancreas), transportând zahărul în exces din sânge în celulele hepatice, unde este stocat sub formă de glicogen. După o perioadă de post, nivelul zahărului din sânge scade. În cazul în care nivelul glucozei este foarte scăzut, pancreasul secretă glucagonul (hormon hiperglicemiant), acesta antrenând producţia de glucoză în ficat şi eliberarea acesteia în sânge, pentru ca valorile glicemiei să devină din nou normale.

 

Simptome

 

Simptomele hipoglicemiei sunt ameţeală, transpiraţii, senzaţie de foame, tremurături ale mâinilor, stări emotive, convulsii, dureri de cap, paloare, palpitaţii şi dificultăţi de concentrare. Uneori, în cazul hipoglicemiilor severe poate apărea chiar şi coma. Este cunoscut faptul că de cele mai multe ori hipoglicemia apare ca urmare a dezechilibrelor alimentare. Aportul zilnic de alimente trebuie să acopere necesarul de energie al organismului, o alimentaţie echilibrată şi un aport suficient de lichide fiind necesare pentru a evita apariţia acestor dezechilibre. De asemenea, se recomandă ca mesele principale să fie luate la ore fixe.

Hipoglicemia, indiferent de cauză, are următoarele caracteristici: prezenţa simptomelor care-i sunt asociate, concentraţia glucozei în sânge mai mică de 40 mg/dl în momentul apariţiei acestora. Simptomele dispar după revenirea glicemiei la normal.

Prevenire

Metode de prevenire a hipoglicemiei:

1. Consumaţi alimente bogate în fibre înainte de culcare.

2. Mâncaţi înainte de a consuma alcool, deoarece acesta conduce la o creştere rapidă a concentraţiei glucozei în sânge, urmată de o scădere bruscă.

3. Consumaţi alimente care conţin glucide ce pătrund lent în organism, precum pâinea sau cerealele.

4. În cazul în care sunteţi diabetic, menţineţi-vă un nivel normal al glicemiei folosind cantitatea optimă de insulină. Glicemia trebuie verificată înainte de o injecţie cu insulină şi trebuie să consumaţi mai multe calorii după administrare.

5. Micul dejun trebuie să conţină legume, fructe şi alimente bogate în fibre precum ovăzul.

6. Nu consumaţi frecvent produse foarte bogate în zahăr, deoarece nivelul acestuia din sânge va creşte brusc, după care va scădea mai mult decât în mod normal.

7. Consumaţi băuturi energizante înainte de a face efort fizic, pentru a vă asigura caloriile necesare, fără ca nivelul glicemiei să scadă foarte mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU