31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEfectele nocive ale cafelei

Efectele nocive ale cafelei

S-a demonstrat că bolile cardiace, apariţia unor probleme la naştere sau cancerul pancreatic au printre cauze consumul excesiv de cafea.

Mai mult de jumătate dintre adulţi îşi încep ziua cu o ceaşcă de cafea. Numeroase studii au avut ca obiect efectele consumului de cafea asupra organismului.

 

Genă pentru procesarea cafelei

 

S-a demonstrat că unele afecţiuni au legătură cu consumul excesiv de cafea. Un exemplu îl constituie creşterea riscului apariţiei infarctului în cazul persoanelor care au anumite mutaţii în gena responsabilă pentru procesarea cafeinei. Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au comparat 2.000 de oameni care au suferit de infarct cu 2.000 de persoane sănătoase. Gena care procesează cafeina a fost testată pentru mutaţii, demonstrându-se că persoanele care prezintă anormalităţi ale acesteia procesează cafeina de patru ori mai încet decât cele fără acest defect genetic. Unul dintre efectele cafeinei este strângerea vaselor sangvine, urmarea fiind creşterea presiunii arteriale. Dacă persoanele care prezintă acest defect genetic consumă o ceaşcă de cafea pe zi, riscul apariţiei infarctului este scăzut. Consumul a trei căni pe zi măreşte riscul cu 36%, cei care consumă patru sau mai multe căni de cafea pe zi au cu 64% mai multe şanse de a face infarct miocardic. Femeile care prezintă gena mutantă au un risc mai mare de dezvoltare a bolii decât bărbaţii, tinerii prezentând, de asemenea, un risc mai mare decât vârstnicii.

Persoanele cu gena de procesare normală prezintă un risc cu 22% mai scăzut de a face infarct miocardic în cazul în care consumă cafea, spre deosebire de persoanele care nu au acest obicei.

 

Studii

 

Două studii recente au demonstrat că persoanele care beau cafea nefiltrată prezintă un nivel crescut al LDL-colesterolului (colesterolul rău) şi homocesteinei (aminoacid care se găseşte în organismul uman în cantităţi mici, nivelurile mari conducând la creşterea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare).

Un prim studiu s-a desfăşurat pe 64 de persoane sănătoase în Olanda. Acestea au fost împărţite în două grupuri, cele din primul grup consumând şase căni mari de cafea nefiltrată zilnic, timp de două săptămâni. Cele din al doilea grup au consumat o băutură fără cafeină. Rezultatele au indicat o creştere cu 10% a nivelului de homocisteină în organismul persoanelor care au consumat cafea nefiltrată. Din acest motiv, riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare este cu 10% mai crescut.

În alt studiu s-a urmărit efectul consumului de cafea asupra creşterii concentraţiei LDL-colesterolului. Unii participanţi au consumat cafea filtrată, iar ceilalţi, cafea nefiltrată, timp de două săptămâni. Consumatorii de cafea nefiltrată au prezentat o creştere a LDL-colesterolului din sânge cu 2%, spre deosebire de cei care au consumat cafea filtrată.

 

Cafeaua afectează sarcina

 

Consumul de cafea este contraindicat în cazul persoanelor cu afecţiuni precum: ciroză, hepatită cronică, ulcer gastric sau duodenal, nevroză, gută şi enterocolită cronică, deoarece aceste boli pot fi agravate.

La femei, consumul moderat de cafea nu are efecte asupra fertilităţii sau concepţiei. Consumul a mai mult de trei căni de cafea pe zi poate avea însă efecte negative. S-a constatat că femeile care consumau în jur de 18 căni pe zi năşteau copii cu dificultăţi de adaptare la mediul extrauterin, simptomele precum tremurături, iritaţie sau vomă dispărând totuşi după o săptămână. De asemenea, copiii născuţi de mame care au consumat mai mult de patru căni de cafea pe zi se nasc cu un deficit de greutate.

Consumată în cantitate moderată, cafeaua are mai multe beneficii decât efecte nedorite.

Cafeaua şi osteoporoza

Consumul de cafea în cantităţi mari nu este recomandat în cazul femeilor în perioada menopauzei sau postmenopauzei deoarece grăbeşte apariţia osteoporozei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII