25.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Vine gripa!

Gripa este o afecţiune respiratorie virală, care poate fi uşor confundată cu alte tipuri de infecţii respiratorii, de exemplu, cu o simplă răceală. Febra ridicată, de peste 40,5 grade Celsius şi alterarea stării generale sunt caracteristice gripei.

Virusurile gripale sunt de trei tipuri: A, B şi C. Virusurile de tip A şi B dau cele mai severe forme de boală, tipul C de virus gripal dând forme mai uşoare de boală. Gripa afectează întregul organism. La nivelul aparatului respirator, manifestările sunt: secreţii nazale, tuse, dureri în gât care pot apărea permanent sau doar la înghiţit, dificultate la înghiţire. Simptomele generale sunt: alterarea stării generale, dureri de cap, febră ridicată, frisoane, dureri musculare şi abdominale, inapetenţă şi greaţă.

 

Viruşii pot fi neutralizaţi de sistemul imunitar

 

Gripa se transmite pe cale respiratorie, virusul fiind eliminat prin tuse şi strănut. De asemenea, virusul gripal este prezent şi în salivă. Cantitatea de virus care pătrunde în organism este importantă, existând o doză minimă infectantă. În cazul în care cantitatea de virus este mai mare, sistemul imunitar nu mai poate neutraliza virusul, acesta multiplicându-se şi determinând apariţia manifestărilor respiratorii şi generale.

 

Măsuri de prevenire

 

Alimentaţi-vă echilibrat, consumaţi legume şi fructe bogate în vitamine. De asemenea, în sezonul rece, complexele de vitamine şi minerale disponibile în farmacii întăresc organismul.

Evitaţi locurile aglomerate sau contactul cu persoanele bolnave de gripă.

Evitaţi stresul şi dormiţi suficient pentru a nu vă epuiza rezervele energetice ale organismului.

Reduceţi consumul de cafea, tutun sau alcool.

Consumaţi iaurt, care stimulează flora intestinală şi influenţează în mod pozitiv imunitatea naturală a organismului.

Dacă sunteţi supuşi unui stres permanent, folosiţi exerciţiile de respiraţie şi tehnicile de relaxare.

Gimnastica matinală sau joggingul contribuie la creşterea rezistenţei organismului.

Spălaţi-vă des pe mâini cu săpun şi apă caldă şi nu atingeţi nasul sau ochii.

Vaccinul antigripal este însă principala metodă de prevenire a gripei. Acesta este recomandat în special persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, indiferent de prezenţa bolilor cronice, adulţilor şi copiilor cu boli cardiovasculare şi pulmonare cronice, bolnavilor de diabet, persoanelor cu sistemul imunitar slăbit, din cauza unor boli sau a tratamentului, persoanelor cu boli respiratorii cronice cum ar fi bronşita cronică, astmul bronşic, alergia de diverse etiologii.

Antibioticele

Nu există tratament specific pentru gripă. Antibioticele sunt ineficiente împotriva virusurilor, fiind folosite doar în cazul infecţiilor bacteriene. Se pot totuşi trata simptomele, precum congestia nazală, durerile musculare, febra, iritaţia faringiană şi tusea. Complicaţiile precum pneumonia virală sau suprainfecţiile bacteriene se tratează în saloane specializate, de către medicii specialişti în boli infecţioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII