18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOchate, satul blestemat

Ochate, satul blestemat

Sat blestemat, loc de aterizare pentru extratereştri sau o poartă spre lumea de dincolo? Ochate, un sătuc abandonat din Spania, ar putea fi toate acestea, relatează mcnab75.livejournal.com.

Despre sătucul Ochate, aflat în regiunea autonomă Castilia y Leon, din vestul Spaniei, există fel de fel de legende. În cazul în care doriţi să ajungeţi pe aceste melaguri, trebuie din start să ştiţi că trebuie să mergeţi o bună bucată de drum pe jos. Însă nu dezarmaţi, în acest fel aveţi ocazia să vedeţi turnul oraşului, una dintre puţinele construcţii care nu a ajuns o ruină. În prezent, cea mai mare parte a satului este în ruină. Au rămas intacte doar unele case şi un turn al vechii biserici San Miguel.
În apropierea satului Ochate a fost scoasă din pământ o stranie necropolă din epoca troglodiţilor, săpată în stâncă. În interior n-a fost găsit nici un cadavru, dar mormintele şi sarcofagele parcă erau destinate să adăpostească trupuri nu mai înalte de 1,40 metri.

Istorie şi legende

Prima menţionare a sătucului Ochate datează din 1134, sub numele de Goate, în traducere Poarta spre Cer, Poarta Misterelor sau Poarta Frigului. La peste o sută de ani de la prima atestare, în 1254, în scriptele sătucului apar mai multe menţiuni despre diavoli, satul şi locuitorii săi dispărând de pe faţa pământului. Încetul cu încetul, după sute de ani, scripturile de pe la 1750 semnalează şase locuitori stabiliţi în Ochate. Din acea perioadă, sătucul începe să se dezvolte, devenind una dintre cele mai prospere localităţi ale regiunii Castilia y Leon. Dar, un secol mai târziu, trei epidemii ucigătoare lovesc Ochate, la doar câţiva ani distanţă – în 1860, 1864 şi 1870.
Ciudat, singurii care s-au îmbolnăvit au fost locuitorii de aici, deşi existau legături comerciale cotidiene între ei şi ţăranii din satele învecinate, aflate la doar câţiva kilometri distanţă. În 1870, vecinii celor din Ochate, deveniţi ciocli de ocazie pentru bolnavii de aici, l-au îngropat pe ultimul locuitor al sătucului blestemat.
Cimitirul din Ochate devenise neîncăpător, morţii ajungând în gropi săpate pe stradă sau chiar în centrul localităţii. În aceeaşi perioadă, manuscrisele locului au mai semnalat şi dispariţii misterioase ale sătenilor din zonă, dar şi apariţia unor cadavre calcinate. Din acel moment s-a aşternut uitarea peste Ochate.

Loc de pelerinaj

Această zonă a inspirat de-a lungul timpului nenumărate legende legate de posibile fenomene paranormale, astfel că acest sătuc uitat de lume s-a transformat într-un adevărat loc de pelerinaj pentru iubitorii de senzaţii tari. Totul a început în 1981, când un cercetător aflat în trecere pe aici, Prudencio Muguruza, a descoperit un fenomen straniu, imortalizându-l într-o fotografie. Pe timp de noapte, satul aflat în ruină era luminat de o rază conică, venită dintr-o sferă uriaşă care plutea pe cerul localităţii moarte. Chiar dacă mulţi specialişti au considerat că respectiva imagine este falsă, nimeni nu a putut demonstra cu certitudine acest lucru. De altfel, în ultimii ani, apariţii, zgomote şi fiinţe misterioase au fost remarcate de trecătorii prin Ochate. Martorii vorbesc chiar de apariţii ale unor OZN-uri uriaşe, ale unor fantome, cu precădere a unei doamne în negru, dar şi a unui călugăr care bântuie printre ruinele schitului din sat.
Alţi martori povestesc despre voci venite din neant: cea a unei fetiţe strigă „Pandora“, altele sunt ale unor certăreţi care îşi dispută o uşă deschisă sau închisă, în timp ce alte fantome le strigă vizitatorilor să plece cât mai repede, pentru a nu ajunge şi ei blestemaţi. De remarcat şi experienţa ciudată prin care au trecut în 1987 două unităţi militare spaniole, aflate în pregătire exact pe acele melaguri. Militarii s-au pomenit brusc într-o ceaţă densă, unde au rămas izolaţi ore în şir, având în vedere că toate radiourile militare nu au mai funcţionat. Singurele care captau cât de cât ceva reuşeau să transmită doar semnale ciudate şi interferenţe inexplicabile. În acelaşi an, un pasionat de paranormal, Alberto Fernandez, s-a sinucis în Ochate. Fantoma sa le-a apărut prietenilor, veniţi aici să-i continue studiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS