15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiTrucurile lui Basescu

Trucurile lui Basescu

Atât in taifasul de la TVR, cât si in discursul dupa sedinta CSAT, Traian Basescu a sustinut, fara cea mai mica ezitare, ca militarii români sunt prezenti in Irak pentru a mentine pacea, pentru a-i ajuta pe irakieni sa cladeasca o viata prospera.


Nu mai lipsea mult si presedintele ar fi incercat sa ne convinga ca militarii români au fost trimisi in Irak pentru a ajuta femeile irakiene sa duca galetile de apa de la fântâna si sa gateasca pentru barbatii intorsi de la lucru cântând.


Nu mai departe, anul trecut, in 7 martie 2005, Traian Basescu sustinea, cu aceeasi seninatate in priviri, ca „România este in Irak intr-o situatie de ocupatie a unui alt stat“.


Aruncând in joc intregul sau talent de a cobori disputa politica intr-o chestiune vitala pentru tara la nivelul lelitelor din mahala.


Am putut remarca, inca o data, practici pe care nu un sef de stat, dar nici un hot de portofele nu si le-ar putea permite intr-o alta tara civilizata politic, fara a fi fluierat.


Ca, de exemplu:


a) dramatizarea de tabloid


Desi initiativa liberala a stârnit ecou doar in doua ambasade de la Bucuresti – a SUA si a Marii Britanii – Traian Basescu s-a straduit sa ne convinga ca-i vorba de un cutremur planetar.


Puternic sprijinit si de gazetele si televiziunile controlate de Cotroceni, presedintele a dramatizat momentul pâna dincolo de hotarele nascocirii.


A avut nevoie de patru ore de discutii telefonice cu cancelariile din Europa si de peste Ocean pentru a le lamuri ce se intâmpla.


Sa lasam deoparte ca in patru ore, un sef de stat vorbeste la telefon cu toate cancelariile lumii (in afara de faptul daca presedintele Vladimir Putin nu-l intreba cum se pun castravetii la murat). Sa observam ca, dupa decizia CSAT n-a venit nici o reactie oficiala nu de la Jacques Chirac sau de la Angela Merkel, dar nici macar de la portarul Casei Albe.


b) vaicareala de tip lelita


La taifasul TVR, Traian Basescu s-a jelit inca o data de faptul ca premierul i-a inselat asteptarile, s-a plâns cum l-a lucrat premierul in chestiunea elicopterului.


c) afirmatii fara acoperire


Premierul reprezinta grupuri de interese; prezenta noastra in Irak ne-a ajutat sa intram in NATO; garantia independentei noastre o reprezinta punerea totala in slujba SUA.


d) fitele de starleta


Ca, de exemplu, trimiterea ostentativa a ministrului apararii sa aduca nu stiu ce document de la minister; navalirea la sedinta de guvern; popasul surpriza la MApN


e) bombasticismul de tip catavencian


Ca, de exemplu, repetarea sintagmei: Magistralele de politica externa nu se pot frânge peste noapte.


Succesul de imagine al lui Traian Basescu trebuie sa fie un semnal de alarma nu numai pentru politicienii liberali, dar si pentru toti politicienii români.


Lui Traian Basescu nu i se poate opune cu eficienta decât tot un politician de telenovela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII