32.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeconcentratele cer socoteală SC Electrocarbon

Deconcentratele cer socoteală SC Electrocarbon

OLT. Autorităţile care fac parte din Colectivul de Analiză Tehnică au solicitat în ultima şedinţă a acestui organism, pe 18 octombrie, completări la documentaţia depusă de SC Electrocarbon SA pentru obţinerea autorizaţiei de mediu la investiţia de patru cuptoare de grafitare longitudinale, de tip Castner. Acest lucru se întâmplă după ce dezbaterea publică asupra investiţiei a avut deja loc, pe 10 octombrie, şedinţă la care Autoritatea de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab“ şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt nu au trimis reprezentanţi, deşi toate aceste instituţii au un cuvânt greu de spus în procedura de autorizare.
Faptul că toate aceste instituţii au solicitat, după dezbaterea publică de la CN „Radu Greceanu“, completări la documentaţia depusă de societate, unul dintre cei mai mari poluatori din Slatina şi din judeţ, ridică serioase semne de întrebare asupra corectitudinii desfăşurării acestei proceduri de autorizare, dar şi a celor anterioare. Ce să dezbaţi dacă nu ai toate datele problemei?

Solicitările vizează emisiile nedirijate

Daniela Bălşanu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, instituţia care găzduieşte şedinţele CAT organizate de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) din Craiova, a prezentat toate solicitările adresate Electrocarbon în ultima şedinţă, din 18 octombrie. ARPM Craiova, autoritatea care eliberează autorizaţia integrată de mediu şi care este singura autoritate competentă şi responsabilă în domeniu, a fost prima care a avut solicitări. ARPM a cerut Electrocarbon completări la studiul de evaluare a impactului privind emisiile nedirijate, potrivit reprezentantei APM. „Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu a solicitat completări privind stabilirea (precizarea) debitului masic pentru emisiile nedirijate, iar APM a solicitat informaţii despre poluarea fizică şi biologică generată de activitatea celor patru cuptoare Castner“, a prezentat Daniela Bălşanu intervenţia autorităţilor de mediu din judeţ în CAT.
De asemenea, potrivit purtătoarei de cuvânt a APM, ASP a cerut determinări de noxe, zgomot şi iluminat şi respectarea Ordinului nr. 335 din 2007, iar ITM a cerut evaluarea nivelului de risc de accidentări şi îmbolnăviri conform Legii nr. 319 din 2006.
Singura instituţie care a dat OK-ul pe documentaţia depusă până acum de Electrocarbon a fost ISU, care a lipsit de la dezbaterea publică, deşi Electrocarbon face parte din obiectivele cu risc, potrivit Directivei Europene SEVESO.
Reprezentanta Primăriei Slatina în CAT, Doina Dan, de la DADPP, a anunţat că va depune concluzii scrise în termen de o săptămână după şedinţă, după ce va studia dosarul. Acest lucru arată că omul primăriei la dezbaterea publică a făcut pur şi simplu act de prezenţă.
Toate aceste solicitări ale instituţiilor statului arată că dezbaterea publică a fost organizată înainte ca măcar ele să aibă toate informaţiile cu privire la impactul investiţiei. Locuitorii oraşului au, cu atât mai puţin, acces la aceste informaţii. Ei au acces doar la aerul poluat…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS