16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLupta cu diabetul poate fi câstigata

Lupta cu diabetul poate fi câstigata


Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si este caracterizat prin complicatii ce se dezvolta in timp si afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sânge. Pentru a iesi invingator din lupta impotriva diabetului, puteti urma anumite tratamente sau puteti adopta un regim diferit de viata.


Gândire pozitiva. Pentru a iesi invingator din orice lupta, ca si cea impotriva diabetului, trebuie, in primul rând, sa incepeti sa priviti diabetul ca pe o provocare din care puteti iesi invingator. Trebuie sa vedeti dincolo de limite pentru a rezolva problemele si pentru a obtine rezultate. Depinde numai si numai de dumneavoastra daca veti birui sau nu diabetul.


Incepeti imediat tratamentul cu insulina. Aveti diabet de tip 2 si ati fost diagnosticat recent; asta inseamna ca pancreasul dumneavoastra produce insulina. Insa doctorul va recomanda acum injectiile cu insulina. Cercetari de ultima ora indica faptul ca multi oameni cu diabet de tip 2 isi obosesc pancreasul in primele faze ale bolii. De aceea, exista de multe ori o „luna de miere“ care dureaza de la câteva luni pâna la un an, când medicatia orala are efect, care este urmata de o inevitabila epuizare, când pancreasul nu mai produce insulina. Din acel moment, ei vor lua insulina pentru tot restul vietii. Daca incepeti imediat tratamentul cu insulina, pancreasul dumneavoastra suprasolicitat va putea sa se odihneasca si sa isi revina. Mai târziu, in special daca ati reusit sa treceti de la obezitate la supraponderalitate, sau de la o greutate mare la una normala, veti putea trece de la insulina la pastile.


Lantus sau „pompa de insulina a saracului“. Lantus este cea mai noua insulina cu durata de actiune constanta si un adevarat „dar din ceruri“ pentru multi diabetici a caror glicemie scadea drastic când luau Ultralente sau alte tipuri de insulina cu actiune constanta. Deoarece Lantus are o durata de aproximativ 24 de ore, creeaza un nivel bazal care poate simula actiunea unui pancreas normal sau a unei pompe care elibereaza constant doze mici de insulina. Chiar si daca folositi Lantus, va trebui sa luati insulina cu efect rapid, ca Humalog sau Novolog, pentru a acoperi mesele, si va trebui sa folositi seringi diferite pentru Lantus si pentru insulina rapida, deoarece acestea reactioneaza una cu cealalta. Si totusi, daca Lantus va ofera un control mai bun asupra glicemiei, ati putea renunta la Humalogul de dinaintea prânzului sau cinei.


Usturoi! Exista multe persoane care cred ca usturoiul ar trebui sa fie ridicat la statutul de grup de alimente separat. Pe lânga faptul ca este excelent la gust si ca este mâncarea traditionala a diferitelor grupuri etnice, usturoiul are si multe proprietati terapeutice. El reduce tensiunea si actioneaza ca anticoagulant si antibiotic. In plus, usturoiul fortifica sistemul imunitar.


Fara zahar nu inseamna fara carbohidrati. Probabil ca stiati: nici siropul de amidon cu o concentratie mare de fructoza, nici glucoza – doua ingrediente des intâlnite in semipreparate – nu sunt considerate a fi zahar, din ratiuni legate de clasificarea produselor, insa ele va pot face glicemia sa explodeze. Mierea nu este un ingredient pe care sa il puteti gasi la fel de des in alimente, deoarece este cu mult mai scumpa. Poliolul este un ingredient de care multi diabetici nu prea au auzit. Multi dintre ei descopera ca poliolul face nivelul glicemiei sa salte, asa ca citesc cu atentie etichetele de pe produse si evita preparatele care il au in compozitie. Schimbati-va frecvent insulina. Pentru a va pastra insulina adecvat, tineti minte câteva sfaturi:


• Un flacon nedesfacut pastrat in frigider va fi valabil pâna la data de expirare. Dar, ca sa fiti sigur, incepeti sa il folositi cu cel putin doua luni inainte de acel termen;


• Un flacon nedesfacut pastrat la temperatura camerei este valabil 28 de zile;


• Un flacon desfacut pastrat la frigider este valabil 28 de zile;


• Un flacon desfacut pastrat la temperatura camerei este valabil 28 de zile.


Cafeaua reduce riscul de diabet. De fapt, cafeina care se gaseste in cafea reprezinta adevaratul avantaj. Cercetatorii de la Harvard Public Health au studiat un esantion de 42.888 de barbati si 85.056 de femei din 1980 pâna in 1998. Conform standardelor de atunci, nici unul dintre ei nu avea diabet la inceperea studiului. Barbatii care au baut mai mult cu sase cesti de cafea normala si-au redus riscul de diabet cu aproximativ 50%. Femeile care au baut la fel de multa cafea l-au redus cu 30%. Cercetatorii de la Harvard cred ca felul in care organismul uman metabolizeaza zaharul este afectat de cafeina, ceea ce duce la scaderea riscului de diabet de tip 2.


Injectez insulina, cresc kilogramele? Multi dintre cei cu diabet 2 care trec pe insulina pentru un control glicemic observa o explozie a kilogramelor, intre 10 si 25 de kilograme intr-un an. Daca vi s-a intâmplat si dumneavoastra, iata motivele si rezolvarea problemei: inainte de a incepe tratamentul cu insulina, corpul dumneavoastra nu era capabil sa metabolizeze eficient carbohidratii, asa ca glucoza produsa era eliminata prin urina, in loc sa ajunga in celule pentru a putea fi folosita. Insa, sub actiunea insulinei, corpul dumneavoastra reusea sa utilizeze toti carbohidratii respectivi, iar rezultatul era o crestere abrupta in greutate. Din moment ce toate aceste calorii si carbohidrati sunt folositi acum, nu va va mai fi atât de foame si nici nu veti mânca la fel de mult, dar aceste schimbari au nevoie de timp pentru a se produce. Veti incepe sa pierdeti kilogramele de insulina in aproximativ sase luni, dar, daca nu incepeti sa scadeti in greutate la doua saptamâni dupa ce ati trecut pe insulina, s-ar putea sa fie necesara cresterea dozelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS