17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să îți înființezi gratuit o firmă? Îți faci SRL-D

Cum să îți înființezi gratuit o firmă? Îți faci SRL-D

Anul acesta și cei cu experiență în afaceri și-au mai deschis firme la Registrul Comerțului, dar și tinerii s-au gândit  să își facă SRL-D, datorită costurilor inexistente la înscrierea la ORC Dolj (FOTO: GdS)
Anul acesta și cei cu experiență în afaceri și-au mai deschis firme la Registrul Comerțului, dar și tinerii s-au gândit
să își facă SRL-D, datorită costurilor inexistente la înscrierea la ORC Dolj (FOTO: GdS)

Tinerii din Oltenia înființează la foc automat SRL-D (debutanți), unde costurile la ORC sunt zero. Din păcate, anul acesta nu mai pot aplica pentru cei 10.000 de euro de la stat, dar pot solicita fondurile nerambursabile pe toată durata cât sunt SRL-D, adică de trei ani. Aflați din articolul de mai jos cum pot accesa tinerii câte 10.000 de euro de la stat și din ce cauză au fost respinși mulți la finanțare anul acesta.

Tinerii care au dorit să devină antreprenori privați au deschis mii de firme în toată Oltenia, acele societăți cu răspundere limitată pentru debutanții în afaceri (SRL-D). Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), pe primele nouă luni ale anului s-au înființat în toată Oltenia 1.970 de SRL-D-uri și au fost radiate 52. Cele mai multe firme de acest gen au fost înființate în Dolj, unde până la 30 septembrie apăruseră 995 de SRL-D, conform datelor de la ONRC. Tinerii care vor să își facă o afacere în acest domeniu trebuie să nu fi fost niciodată asociat sau acționar în vreo firmă. Înscrierea unui SRL-D la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Dolj se face cu titlu gratuit. În mod normal, pentru înființarea unei firme, viito­rii antreprenori trebuie să scoată din buzunar peste 800 de lei.
Dar pentru SRL-D mai există gratuități. Timp de trei ani, firma nu plătește contribuții la asigurările sociale pentru maximum patru angajați.
Dar dacă înființarea societății nu presupune costuri, contează activitatea derulată pe respectiva firmă. O femeie care se afla zilele trecute la sediul ORC Dolj să își închidă o firmă aprecia faptul că se pot înființa rapid societăți, că tinerii au șansa să debuteze în afaceri fără costuri la Registrul Comerțului, dar „important este ce faci cu firma după ce o deschizi, că de deschis e simplu, dar important este ce activitate desfășori pe acea firmă“.

SRL-D-uri înființate și radiate  în Oltenia pe 9 luni din 2015*
SRL-D-uri înființate și radiate
în Oltenia pe 9 luni din 2015*

Cum se pot obține 10.000 de euro de la stat, nerambursabili

Inițial, statul a introdus posibilitatea ca tinerii debutanți în afaceri să își facă firme (SRL-D) pentru a accesa fonduri guvernamentale cu titlu gratuit, pentru a-și putea desfășura o afacere pe cont propriu, cu sprijin de la stat. Statul acordă până la 10.000 de euro tinerilor debutanți în afaceri, dacă aceștia pun din buzunar (sau contractează credit) aceeași sumă pe care o solicită de la stat, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 10.000 de euro. Tot ce trebuia să facă tinerii era să își deschidă SRL-D-uri și să depună un plan de afaceri la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație (OTIMMC). Din păcate, anul acesta s-a lansat foarte târziu „Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri 2015“ și tot la fel de repede s-a și încheiat.

Mai multe finanțări respinse decât admise

Planul de afaceri trebuie să fie viabil. În caz contrar finanțarea de până la 10.000 de euro nu este acordată. Deși la ONRC figurează Doljul cu aproape 1.000 de noi SRL-D înființate anul acesta, foarte puțini au apelat la finanțarea de stat, iar aceia sunt în mare parte din județul Olt. Reprezentanții OTIMMC din Craiova au răspuns întrebărilor GdS legate de accesarea acestor fonduri în 2015 și de durata în care tinerii debutanți în afaceri au putut să acceseze respectivele fonduri.
„Perioada în care a fost deschisă aplicația de înscriere a planurilor de afaceri a fost 10-24 septembrie 2015. Planuri de afaceri înscrise în aplicație au fost de 580 la nivel de țară, dintre care 17 la nivelul regiunii sud-vest Oltenia. În total, au fost depuse 15 dosare în vederea finanțării la nivelul regiunii S-V Oltenia, dintre care șapte acceptate de principiu la finanțare și opt au fost respinse. Marea majoritate a aplicanților sunt din județul Olt (10)“, au spus reprezentanții OTIMMC.
Tinerii ale căror dosare au fost respinse au fost din cauză că nu îndeplineau condițiile de eligibilitate, în sensul că acele coduri CAEN (clasificarea activităților din economia națională) nu erau „autorizate la ONRC“, spun cei de la OTIMMC. De asemenea, au fost respinse proiecte ale tinerilor pentru că acestea nu mai respectau procedura de implementare a proiectelor, care există în legislația modificată chiar în 2015 (procedura programului a fost adaptată în acest an, conform hotărârii privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 96/2011, potrivit datelor de la OTIMMC).
Fonduri mai sunt de atras de la stat pe SRL-D, dar nu mai este activă aplicația, pe motiv că procedura de acordare a ajutorului nerambursabil presupune o serie de termene, inclusiv de contestații și nu se mai pot îndeplini condițiile pentru a se face plăți anul acesta.

În ce domenii s-au primit finanțări

Potrivit datelor de la OTIMMC, tinerii cu SRL-D-uri din Oltenia care au fost acceptați la primirea sprijinului nerambursabil de până la 10.000 de euro au demarat afaceri în domenii diverse. Iată codurile CAEN cu care au câștigat finanțarea nerambursabilă: „Cod 1413 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte; cod 3109 Fabricarea de mobilă; Cod 1071 Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie; Cod 4322 Lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat“; Cod 9601 Spălarea și curățarea articolelor textile și produselor din blană; Cod 4120 Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale; Cod 8623 Activități de asistență stomatologică“. Date au fost transmise de OTIMMC Craiova.
Practic, persoanele care și-au înființat SRL-D au la dispoziție trei ani de la înfiin­țare să atragă bani nerambursabili de până la 10.000 de euro, dar pentru acest lucru trebuie ca statul să lanseze la timp sesiunea de finanțări, pentru a avea timp să se parcurgă întreaga procedură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS