17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrevă spontană la Finanțe pentru salarii mai mari

Grevă spontană la Finanțe pentru salarii mai mari

Finanțiștii au stat în stradă aproximativ 30-40 de minute (Foto: Lucian Anghel)
Finanțiștii au stat în stradă aproximativ 30-40 de minute (Foto: Lucian Anghel)

Finanțiștii din teritoriu sunt nemulțumiți de faptul că guvernul le-a mărit salariile doar celor din Ministerul Finanțelor Publice și ANAF. Aflați din GdS ce salarii au funcționarii Fiscului de la nivelul Doljului.

O măsură luată de Ministerul Finanțelor Publice a scos în stradă sute de finanțiști din toate județele Olteniei. În Dolj, peste 200 de lucrători ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj și ai Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova au ieșit în stradă, ieri-dimineață, în jurul orei 10.00, într-un protest spontan, spun ei. Inspectorii nu au mai plecat pe teren, iar la unele ghișee s-a întrerupt lucrul temporar, contribuabilii care se aflau în acel moment la Fisc făcând cale-întoarsă acasă. Funcționarii de la ghișee au fost primii care au reluat lucrul. Proteste de acest fel au fost în toate unitățile ANAF din județ, dar și în celelalte administrații județene din Oltenia, au anunțat greviștii doljeni.

Finanțiștii se consideră discriminați în privința salarizării

Protestul a început după ce, săptămâna trecută, guvernul a mărit în mare secret și în mare grabă salariile celor din Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), majorările salariale fiinde chiar și de 61% și doar pentru cei de la nivel central. „Am ieșit în stradă ca urmare a măsurii luate de Ministerul Finanțelor Publice și ANAF de majorare a salariilor doar pentru aparatul central propriu și considerăm că structurile din teritoriu își aduc o foarte mare contribuție la realizarea veniturilor bugetare, fapt pentru care o asemenea măsură ni se pare discriminatorie. Protestul de astăzi (marţi – n.r.) este unul spontan. Se întâmplă în mai multe județe, iar reprezentanți ai sindicatelor sunt deja la București, în marș către sediul MFP și ANAF. Solicităm aplicarea acelorași măsuri (salariale – n.r.) pentru aparatul central și pentru structurile teritoriale“, a declarat Doina Nemțaru, consilier superior în cadrul Fiscului regional cu sediul la Craiova.

Ce salarii au în prezent finanțiștii

„Protestăm pentru salariile care nu s-au rezolvat la fel ca la structurile centrale, în sensul măririlor ca și la ei. Solicităm cel puțin măririle care le-au făcut pentru ei. Nu știm de ce s-au făcut discriminări, dar noi avem acum oameni care protestează în București. Inspectorii nu au plecat astăzi (marţi – n.r.) în control. Nu sunt niște salarii exorbitante la noi. Salariul mediu la Finanțele doljene este cam de 1.200-1.400 de lei, iar în mână ei iau cam 1.100 de lei. Sunt în stradă aici toți angajații de la Dolj, și cei de la Regiune, și cei de la Mehedinți, Gorj, Olt, iar la Vâlcea protestează și ei, dar sunt în clădire, nu au ieșit în stradă“, a declarat Marin Mateică, vicepreședinte al sindicatului Finanțiștilor doljeni.
Potrivit unor surse, un inspector debutant la Fisc primește un salariu net de 1.100 de lei pe lună. De asemenea, un inspector superior, cu o vechime considerabilă, ajunge să primească un salariu chiar și de 2.500-2.800 de lei net pe lună, potrivit unor surse din cadrul Fiscului doljean.
Greva spontană a durat aproximativ 30-40 de minute, după care s-a reluat programul normal de lucru. Protestatarii au spus că vor stabili zilele viitoare dacă vor mai face sau nu proteste în stradă, dar acest lucru depinde de rezultatele negocierilor care se poartă în Capitală, între sindicaliști și reprezentanții MFP.

Guvernul a anulat majorarea salariilor celor de la Finanțe

Guvernul a revizuit, ieri, prevederea aprobată vineri pentru creşterea salariilor personalului din Ministerul Finanţelor Publice, ANAF şi alte structuri, după ce câteva mii de angajaţi din Finanţe din ţară şi din Bucureşti au oprit lucrul şi au declanşat un protest spontan, potrivit Mediafax. Astfel, măsura adoptată vineri, de majorare a salariilor celor din aparatul central, a fost anulată ieri după-amiază. „Prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată astăzi (marţi – n.r.) a fost abrogat art. 63 din OUG nr. 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalul din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice“, se arată într-un comunicat al guvernului, citat de Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS