24.8 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO a modernizat şapte grupuri energetice

CEO a modernizat şapte grupuri energetice

Complexul Energetic Oltenia continuă investiţiile în grupurile energetice
Complexul Energetic Oltenia continuă investiţiile în grupurile energetice

Complexul Energetic Oltenia (CEO) are, începând de luni, şapte grupuri energetice retehnologizate. Administraţia CEO şi a Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari a finalizat procesul de modernizare la grupul energetic numărul 4. În perioada octombrie 2012 – octombrie 2014 s-a desfăşurat un amplu proces de reabilitare şi modernizare a grupului energetic respectiv, care se află în exploatare la Sucursala Energetică de la Rovinari. Potrivit CEO, lucrările efectuate (reabilitarea instalaţiilor aferente cazanului, turbinei şi auxiliarelor acestora, precum şi modernizarea instalaţiilor electrice şi de automatizare) au avut ca scop reducerea consumului de energie electrică propriu, creşterea eficienţei, fiabilităţii şi siguranţei în exploatare şi mărirea duratei restante de viaţă cu 15 ani. În urma investiţiei se va obţine, de asemenea, o reducere semnificativă a impactului asupra mediului ca urmare a modernizării instalaţiei de desprăfuire electrostatică (valorile concentraţiei de praf în gazele de ardere evacuate se vor încadra sub limita permisă de legislaţia în vigoare de 50 mg/Nmc). De asemenea, se vor reduce emisiile poluante (CO2) prin scăderea consumului specific şi vor fi reduse emisiile de noxe.

Investiţie de 150 de milioane de euro

Pentru încadrarea în legislaţia de mediu privind emisiile de SO2, în paralel cu reabilitarea şi modernizarea blocului, s-a derulat investiţia la staţia de desulfurare a gazelor de ardere aferentă grupului energetic respectiv. „Valorile acestor emisii sunt în prezent sub 200 mg/Nmc. Valoarea investiţiei realizate ajunge la circa 150 de milioane de euro. Lucrările au fost finalizate, în această perioadă desfăşurându-se testele funcţionale, probele la cald şi proba complexă de 72 de ore. În continuare, conform strategiei societăţii, blocul numărul 5 de la Termocentrala Rovinari va intra într-un proces similar de reabilitare pentru reducerea consumurilor, a emisiilor de CO2 şi creştere a fiabilităţii“, potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia.
CEO a derulat proiecte de investiţii pentru respectarea condiţiilor de mediu impuse, aplicând cele mai bune tehnologii de depoluare, dar şi pentru prelungirea duratei de viaţă a capacităţilor de producţie existente. S-au investit 1,1 miliarde de euro în lucrări de mediu, în şase ani. „Proiectele de mediu derulate în ultimii ani la nivelul Complexului Energetic Oltenia au aplicat cele mai bune tehnologii de depoluare (tehnologii ale cărbunelui curat): instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere; instalaţii de evacuare a zgurii şi cenuşii în slam dens; injecţie de uree (experimental) la grupul energetic numărul 6 de la SE Rovinari pentru reducerea emisiilor de NOx – proiect viabil ce va fi aplicat la toate grupurile. În perioada 1.06.2012-  1.06.2014 au fost realizate următoarele lucrări care au avut ca scop reducerea semnificativă a impactului produs de activităţile desfăşurate de CE Oltenia: au fost finalizate şase instalaţii de desulfurare umedă a gazelor de ardere (patru au fost puse în funcţiune la Turceni şi Rovinari, iar două sunt în probe tehnologice); au fost modernizate electrofiltrele grupurilor energetice: ELF blocul 3 Turceni, ELF blocul 4 şi 6 Rovinari; a fost pusă în funcţiune instalaţia de evacuare în slam dens la SE Turceni; au fost redate în circuitul silvic sau agricol terenurile eliberate de sarcini tehnologice, pentru reconstrucţie tehnologică: 400 de hectare predate şi încă 400 de hectare în curs de predare. CE Oltenia este singurul producător de energie care are implementate instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi de evacuare în slam dens a zgurii şi cenuşii rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui. Compania a obţinut Autorizaţia de Emisii de Gaze cu Efect de Seră pentru toate electrocentralele, cu valabilitate până în 2020 şi Autorizaţia Integrată de Mediu pentru Electrocentrala Turceni, cu valabilitate până în 2024“, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS