21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSortimente de whisky irlandez

Sortimente de whisky irlandez

Deşi Irlanda nu este patria-mamă a whiskyului, există în această ţară câteva mărci care merită atenţia consumatorilor şi cunoscătorilor din domeniu

Piaţa irlandeză a whiskyului nu este la fel de diversificată şi variată precum cea scoţiană, însă există câteva mărci de whisky de calitate şi cu tradiţie care încă se produc în Irlanda. Liderii de piaţă recunoscuţi în acest domeniu sunt companiile Bushmills şi Jameson, însă în afară de acestea mai există câţiva producători mai mici, care au menţinut tradiţia şi calitatea băuturii.

Bushmills
Compania Bushmills produce cel mai fin whisky single malt din Irlanda. Distileria unde se produce whiskyul Bushmills se situează în regiunea Antrim din Irlanda de Nord şi funcţionează din anul 1608, oferind şi în prezent băutură de aceeaşi calitate ca la începuturi. Cea mai bună băutură produsă de Bushmills este un whisky single malt de 21 de ani, care se păstrează în butoaie „reciclate“, în care altădată se păstra sherry şi bourbon. Deşi această licoare este produsul cu care compania Bushmills se mândreşte cel mai mult, cel mai popular – şi cel mai scump – tip de whisky este botezat „Black Bush“, fiind produs dintr-un amestec special de orz şi alte cereale.

Whisky Jameson
Whiskyul companiei Jameson îşi are originile în capitala irlandeză Dublin, când se fabrica încă din 1780. Cu toate acestea, în prezent, procesul de producţie se desfăşoară în oraşul Cork. Elementul care deosebeşte whiskyul companiei Jameson de amestecurile scoţiene şi de cele ale companiei Bushmills este faptul că licoarea combină orzul fermentat cu orz nefermentat, fapt ce îi conferă un gust extrem de fin şi plăcut. Există mai multe variante de whisky Jameson din punct de vedere al vârstei şi al calităţii, însă mai toate băuturile produse de această companie sunt de foarte bună calitate.

Power’s whisky
Consumatorii de whisky din Irlanda sunt familiarizaţi foarte bine şi cu băutura produsă de compania Power. Iniţial, producţia se desfăşura în Dublin, în apropiere de fabrica de bere Guinness, însă în prezent procesul are loc în oraşul Cork. Cel mai popular produs este Power’s Gold Label – un amestec realizat printr-un procedeu ce amestecă procesul de fermentare cu cel de distilare. Ca mai toate distileriile care se respectă, compania Power oferă consumatorilor şi un whisky învechit (cel mai vechi are 12 ani), o băutură de calitate, extrem de apreciată.

Green Spot
Un tip de whisky irlandez mai puţin cunoscut, dar totuşi de foarte bună calitate este Green Spot. Produs de compania Irish Distillers, whiskyul Green Spot trece printr-un proces complex de fabricaţie înainte de a ajunge în magazine. Acesta este motivul pentru care se produc doar 1.200 de sticle de Green Spot anual. Licoarea rezultată are un gust extrem de fin şi tentant, însă preţul este destul de mare – mai mult de 40 de euro pentru o sticlă de 750 ml.

Ce înseamnă single malt whisky?

Termenul „single malt whisky“ se referă la băuturile alcoolice produse dintr-un singur tip de cereală, în general orz, spre deosebire de „blended whisky“, care este obţinut în urma fermentării mai multor tipuri de cereale.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU