29.4 C
Craiova
sâmbătă, 20 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Perișani va avea propriul tezaur de amintiri creat de elevii comunității locale

Vâlcea: Perișani va avea propriul tezaur de amintiri creat de elevii comunității locale

30 de elevi din Perișani, Vâlcea, culeg povești de la bătrânii din satele comunei și vor publica o antologie de povestiri.

Scopul proiectului Povești din bătrâni, implementat de Business Teorema și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, este mobilizarea elevilor din comuna Perișani în păstrarea unei arhive cu povești și amintiri ale bunicilor și străbunicilor lor. Școala Gimnazială Perișani este partener al proiectului și contribuie cu resurse umane (profesori coordonatori) la buna desfășurare a activităților.

Sunt implicați copiii din toate satele comunei Perișani:

  • Băiașu,
  • Mlăceni,
  • Perișani,
  • Podeni,
  • Poiana,
  • Pripoare,
  • Spinu,
  • Surdoiu.

O antologie Povești din bătrâni

Activitățile proiectului sunt: susținerea a două ateliere, pe durata a 4 zile (25, 26 mai și 1, 2 iunie), de către scriitorii Tudor Călin Zarojanu și Marian Coman. Elevii participanți au deprins tehnici de interviu, cunoștințe de redactare a unui text jurnalistic, structuri narative, stil și prezentare a unor personaje și evenimente. Elevii au primit un reportofon pentru a înregistra, pe perioada vacanței de vară, povești și amintiri ale bunicilor sau altor seniori din comunitate. Aceștia vor transcrie poveștile culese, le vor edita sub îndrumarea unor profesori coordonatori de la Școala Perișani, apoi le vor preda celor doi scriitori, care vor lua deciziile finale cu privire la forma, stilul și ordinea textelor, înainte de publicare.

Produsul final este o antologie Povești din bătrâni, care își propune să surprindă istoria locurilor și felul în care comunitatea s-a adaptat la regimuri de viață diferite, impuse de schimbările istorice. În comuna Perișani trăiesc încă bătrâni care erau preșcolari la sfârșitul războiului și au trecut prin comunism, revoluție și adaptarea la democrație, fără să părăsească Țara Loviștei. Au rămas între munți și au păstrat ritmul de viețuire pe care l-au învățat de la bătrânii lor: creșterea oilor și vitelor, fânul, culesul prunelor.

O comunitate de oameni nu poate trăi fără povești

De la o vreme, progresul tehnologic a schimbat radical unele mecanisme de viețuire. Ciobanii au astăzi telefon inteligent, asfaltul urcă până în ultimul sat de pe munte, iar multe din mâncărurile, hainele sau alte obiecte care se făceau în casă acum se cumpără de la supermarketul din sat. Mai mult, obiceiurile și tradițiile comunității sunt tot mai rar păstrate de tineri, de la colindele de sărbători până la munca de peste vară, când încă se mai făcea clacă prin vecini. Acum, tinerii preferă tot mai des orașul.

Proiectul Povești din bătrâni se bazează pe adevărul că o comunitate de oameni nu poate trăi fără povești, fără un bagaj oral sau scris de amintiri și interpretări ale vieții, într-un interval istoric. De aceea, Business Teorema și Școala Gimnazială Perișani colaborează în cadrul acestui proiect pentru a recupera și arhiva un tezaur valoros de amintiri din Țara Loviștei, pe care comunitatea locală îl va putea citi la sfârșit de toamnă, adunat în paginile unei cărți scrise de proprii nepoți.

Citește și: 67 de percheziții la persoane bănuite de trafic de migranți. Sunt implicați angajați MAI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS