15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii se opun proiectului Roşia Montană

Craiovenii se opun proiectului Roşia Montană

http://www.youtube.com/watch?v=nBIYZjsRQcY

Craiova nu a lipsit din lista oraşelor unde oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Locuitorii din Bănie au început să se strângă ieri încă de la ora 17.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“ din centrul oraşului. „Mama a înţeles, aşa, de ce vin. Şi acum când plecai mă întrebă: «Aaa, te duci?». Păi, de, mă mamă, dacă voi n-aţi făcut nimic 25 de ani. Aţi stat şi v-aţi uitat la televizor, ca şi cum schimbi ceva dacă te uiţi la televizor“, povestea un tânăr în timp ce-şi aştepta prietenii să se alăture.

Oameni de toate vârstele au venit pregătiţi cu steaguri şi pancarte pe care au afişat diverse mesaje. „Vrem iarbă, nu aur“, „Indiferenţa ucide“, „EI AUr, NOI ciaNUră“, „Uniţi salvăm Roşia Montană“, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă“, „Trădarea de ţară în aur se măsoară“ şi multe alte mesaje s-au făcut văzute. „Ţi se pare normal că dacă iei patru munţi de undeva şi laşi o groapă e OK? Nu e OK!“, a spus Cătălin, de 19 ani. Cei care au ieşit în stradă pentru Roşia Montană s-au întâlnit şi cu cei care nu sunt de acord cu eutanasierea câinilor, veniţi şi ei să protesteze. Între ei a apărut un mic conflict, care însă s-a aplanat destul de repede. „Vrem să atragem atenţia că nu suntem de acord cu exploatarea cu cianuri la Roşia Montană şi nici cu eutanasierea câinilor. Nu am fost niciodată la Roşia Montană, însă am văzut foarte multe filmări şi poze. În vara asta a fost fiica mea acolo şi ceea ce mi-a povestit cred că nici nu vreau să văd“, a explicat Cristina Popa, de 48 de ani, venită şi ea la protest.

Doi tineri au cântat la tobe în timp ce lumea a continuat să se strângă în număr mare în centrul oraşului. „În primul rând, am venit pentru a se stopa jaful naţional. Este vorba de înstrăinarea unor resurse de ordin strategic şi nu mă refer aici la metale de genul argint, aur sau chiar cupru, ci la metale rare care au un aport foarte mare în industrie şi electronică. În al doilea rând, mă deranjează extraordinar de tare afectarea siturilor arheologice de la Roşia Montană şi gestul iresponsabil al unor concetăţeni de-ai mei de a vinde totul pe nimic“, crede Ilinca Zamfir, de 37 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS