18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFinanţiştii penali nu suportă puşcăria

Finanţiştii penali nu suportă puşcăria

O fostă şefă de serviciu în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, condamnată în noiembrie 2011 la şase ani de puşcărie pentru că a pus „umărul“ la o serie de returnări ilegale de TVA, a cerut întreruperea executării pedepsei pe motive de sănătate.
Eugenia Ghiga, fost şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, inspectorii fiscali Valentina Mihaela Nicolae şi Georgeta Seftulescu, în prezent Prepeliţă, dar şi mai mulţi administratori de societăţi comerciale au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în iulie 2005. Administratorii firmelor au fost acuzaţi că au obţinut ilegal rambursări de TVA în valoare de aproape 9,8 milioane de lei, iar angajaţii DGFP Dolj, că i-au ajutat pe aceştia să pună mâna pe bani.  
În noiembrie 2009, Judecătoria Sector 5 Bucureşti i-a condamnat pe inculpaţi, însă hotărârea instanţei a fost atacată cu apel şi apoi cu recurs. Abia pe 24 noiembrie 2011, inculpaţii au fost condamnaţi definitiv pentru faptele comise şi încarceraţi. Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o pe Ghiga la șase ani de închisoare, pe Valentina Mihaela Nicolae – la trei ani de închisoare, iar pe Georgeta Prepeliţă, la un an şi zece luni de închisoare. Ceilalţi inculpaţi din dosar, cu excepţia lui Dănuţ Feraru, care a decedat în timpul procesului, au primit pedepse între trei şi şase ani de puşcărie. Pe 28 noiembrie, cele trei finanţiste au fost ridicate şi duse în arest.
Prima care a încercat să scape de puşcărie a fost Ghiga, care, în iulie 2012, a cerut întreruperea executării pedepsei pe motiv de sănătate. Pe 8 ianuarie, anul acesta, Judecătoria Craiova i-a respins cererea, însă Ghiga a făcut recurs. Primul termen s-a judecat vineri, la Tribunalul Dolj, instanţă care a dispus efectuarea unui supliment la raportul de expertiză medico-legală prin care condamnata a încercat să demonstreze că bolile de care suferă nu se pot trata în puşcărie. Următorul termen a fost fixat de instanţă pe 29 martie.
Georgeta Prepeliţă şi-a încercat norocul cu o cerere de eliberare condiţionată, formulată pe 20 decembrie 2012. O săptămână mai târziu, instanţa i-a respins cererea şi a hotărât că aceasta poate cere să fie eliberată condiţionat abia după 1 iunie 2013. Pe 15 februarie, Tribunalul Dolj a respins recursul formulat de Prepeliţă.
În schimb, Valentina Mihaela Nicolae a făcut o contestaţie în anulare, însă în iunie, anul trecut, a fost condamnată tot la trei ani de puşcărie şi încarcerată din nou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS