18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCumpărătorii lui Diculescu, evacuaţi

Cumpărătorii lui Diculescu, evacuaţi

„Ingineriile“ făcute de dezvoltatorul imobiliar Silviu Diculescu, judecat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fac primele „victime“ în comuna Malu Mare. O familie este evacuată din casa în care a locuit în ultimii doi ani de o persoană care a cumpărat imobilul după două vânzări succesive, însă căreia Diculescu i-a predat… o altă casă.

Costinel Silviu Diculescu, soţia sa, Lia Roxana, dar şi Nelu Anca, cântăreţul de muzică populară cunoscut ca Nelu de la Craiova, au fost trimişi în judecată, la sfârşitul lunii aprilie, fiind acuzaţi de constituirea unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova au menţionat în rechizitoriul întocmit în acest caz că, în perioada 2007 – 2011, Diculescu împreună cu soţia sa şi cu Nelu Anca au constituit un grup infracţional cu scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune. În calitatea sa de reprezentant al agenţiei Patria Imobiliare din Craiova, agenţie administrată de soţia sa, Costinel Diculescu a întocmit mai multe antecontracte de vânzare-cumpărare cu mai multe persoane, cărora le-a promis construcţia unor case în comuna Malu Mare şi vânzarea imobilelor şi terenurilor prin intermediul agenţiei Patria Imobiliare. După ce a încasat banii, Diculescu „a refuzat să încheie contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică“, au precizat procurorii. În plus, cu ajutorul lui Nelu Anca şi al Liei Roxana, Diculescu a reuşit să înstrăineze către terţi o parte din imobilele în care părţile vătămate locuiau de ani buni în unele cazuri, iar pentru altele a contractat noi împrumuturi la diverse unităţi bancare. În prezent, nici dacă ar vrea, Diculescu nu ar mai putea întocmi contractele de vânzare-cumpărare din cauza sarcinilor înscrise la Cartea Funciară.
În această situaţie se află și familia Niţu, care a primit deja o somaţie pentru a evacua casa pentru care i-a plătit 300.000 de lei lui Diculescu în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare.

Vânzări succesive

Pe 26 noiembrie 2007, Oana Niţu încheia un antecontract cu Silviu Diculescu, prin care acesta se obliga să-i construiască prin agenţia Patria Imobiliare o casă cu parter şi mansardă în comuna Malu Mare, parcela 19, lotul 3. Pentru casă şi teren, cumpărătoarea urma să achite suma de 300.000 de lei. Tânăra a achitat un avans de 70.000 de lei, iar Diculescu s-a obligat să încheie actul de vânzare-cumpărare pe 1.06.2008, dată până la care va primi şi restul de bani. Imobilul nu a fost gata la data din antecontract şi nici contractul de vânzare-cumpărare nu a fost încheiat, motiv pentru care cumpărătoarea nu a achitat restul de bani. Abia pe 27 octombrie 2008, Oana Niţu, constrânsă de faptul că trebuia să elibereze apartametul pe care îl vânduse, a încheiat la notar un contract de împrumut cu Diculescu pentru restul sumei de bani, iar acesta din urmă a întocmit o declaraţie în care a menţionat că a primit toţi banii de la cumpărătoare şi s-a obligat ca până pe 3 decembrie să perfecteze contractul de vânzare-cumpărare. Familia Niţu s-a mutat în casa pe care o achitase în întregime, însă Diculescu a „uitat“ să mai încheie contractul de vânzare-cumpărare şi a invocat diverse motive pentru a nu perfecta actele.
După cum au stabilit procurorii, pe 23 februarie 2010, Silviu Diculescu a vândut imobilul cu pricina lui Nelu Anca, iar pe 6 octombrie 2010 a întocmit un antecontract de vânzare-cumpărare prin care îi vindea aceeaşi casă şi terenul Elenei Gurgui cu suma de 49.000 de euro.

Uite casa, nu e casa

După întocmirea antecontractului, Elena Gurgui a aplicat la programul „Prima Casă“ şi, în final, a ajuns să cumpere casa de pe lotul 3 de la Nelu Anca, care avea acte pe respectivul imobil, deşi, după cum au consemnat procurorii, obţinuse creditul pe imobilul de pe lotul 28. Femeia s-a mutat în casa indicată de Diculescu, cea de pe lotul 28, pe 30 decembrie 2010. După câteva zile însă, la poarta femeii s-a prezentat Ionela Stan, care avea un act de vânzare-cumpărare pe acea casă întocmit cu Diculescu. Aşa au aflat Oana Niţu şi Elena Gurgui că locuiesc, de fapt, în casele altcuiva. Elena Gurgui a aflat că, în acte, cumpărase casa în care locuia familia Niţu de doi ani, iar ea se mutase în casa pe care avea acte Ionela Stan.
Atât Oana Niţu, cât şi Elena Gurgui au făcut plângeri împotriva lui Diculescu şi s-au constituit părţi civile în dosarul în care acesta este judecat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave cu 300.000 de lei, respectiv 80.000 de euro. Ulterior, pentru că avea acte pe casa de pe lotul 3, Elena Gurgui a obţinut în instanţă evacuarea familiei Niţu.
Oana Niţu a precizat ieri pentru GdS că a început deja să strângă lucrurile, pentru că miercuri dimineaţa trebuie să predea imobilul proprietarului de drept, Elena Gurgui.
Potrivit procurorilor DIICOT, prin activitatea infracţională a inculpaţilor „au fost aduse grave prejudicii persoanelor vătămate, care au fost convinse să-şi vândă locuinţele proprietate personală la momentul încheierii antecontractelor de vânzare-cumpărare, în vederea obţinerii sumelor de bani necesare finanţării inculpatului Diculescu în realizarea proiectului imobiliar“.

Prejudiciu

Anchetatorii au constatat că Diculescu a adus un prejudiciu părţilor vătămate în valoare de 650.025 de euro şi 823.636 de lei. În total, în dosarul în care sunt judecaţi cei trei inculpaţi s-au constituit părţi civile 21 de persoane care au fost înşelate de cei trei inculpaţi.

Fără curent electric

Deşi s-a obligat să le predea cumpărătorilor casele cu toate utilităţile, în octombrie 2011 reprezentanţii CEZ au întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru toate cele 29 de case ridicate de Diculescu în comuna Malu Mare. Ulterior s-a aflat că toate casele fuseseră branşate ilegal de Diculescu la reţeaua electrică, iar banii plătiţi de locatari pentru curentul electric între 2009 şi 2011 au ajuns la el în buzunar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS