18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProdecanul Facultăţii de Farmacie, prins cu mită

Prodecanul Facultăţii de Farmacie, prins cu mită

Procurorii doljeni au organizat joi seară un flagrant în urma căruia prodecanul Facultăţii de Farmacie din Craiova a fost prins primind o mită de 300 de euro de la doi studenţi, dar şi de la… două poliţiste sub acoperire

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie şi procurorii doljeni au început cercetările în acest caz cursul sesiunii de iarnă a acestui an universitar, după ce o studentă la Facultatea de Farmacie a sesizat prin TelVerde 0800.806.806 al Direcţiei Generale Anticorupţie că prof. univ. dr. Florin Gorunescu i-a cerut 50 de euro ca să promoveze un examen. Potrivit anchetatorilor, pentru că era vorba de ultimul examen susţinut la profesorul Gorunescu în acea sesiune, acesta a fost cercetat şi supravegheat până înainte de începerea sesiunii de vară.

„Programare“ pentru mită

În cursul supravegherii, care a fost făcută de ofiţerii Anticorupţie cu sprijinul continuu al ofiţerilor SRI Dolj, anchetatorii au aflat că studenţii deja începuseră să facă coadă la uşa profesorului Gorunescu pentru a-şi aranja examenele din sesiunea care va începe curând. Profesorul Florin Gorunescu, prodecanul Facultăţii de Farmacie, primea numai acasă studenţii care voiau să-şi aranjeze examenele la informatică, în grupuri de cel mult patru, numai din jumătate în jumătate de oră şi numai după ce îi „programase“ la telefon. „Tariful“ era de 50 de euro pentru nota 5 sau 6 şi de 100 de euro pentru o notă mai mare, pentru studenţii bursieri. În baza acestor informaţii, ofiţerii Anticorupţie au hotărât să formeze un grup de patru persoane care să meargă cu şpaga acasă la Gorunescu. Studenta care făcuse în iarnă denunţul a mai venit cu o colegă care voia să ia notă mai mare la examen şi care nu avea habar că urma un flagrant, iar acestora li s-au alăturat două poliţiste din cadrul DGA care s-au prezentat drept studente la Farmacie.
Cele patru tinere şi-au făcut la telefon o „programare“ pentru ora 17.30, au intrat şi i-au lăsat profesorului 300 de euro în bancnote care fuseseră marcate criminalistic. După ieşirea grupului, anchetatorii nu au apucat să facă flagrantul, pentru că imediat a intrat altă studentă care avea „programare“ pentru ora 18.00 şi care a lăsat 50 de euro. Abia după ieşirea acesteia l-a reţinut pe profesorul Gorunescu, după care au ridicat cei 300 de euro marcaţi din locuinţa acestuia, dar şi alte sume de bani, tot în euro. În plus, ofiţerii anticorupţie şi procurorul de caz au descoperit şi o listă cu numele studenţilor şi sumele cu care aceştia îşi aranjaseră examenele la profesorul Gorunescu.

Arestat pentru 20 de zile

După organizarea flagrantului, prodecanul Florin Gorunescu a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, unde, după ce l-au audiat, procurorii au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe. Tot joi seară, Gorunescu a fost dus în arestul IPJ Dolj, iar procurorii au început audierea martorilor. Reprezentanţii DGA Dolj au precizat că, după ce Florin Gorunescu a fost reţinut vineri, alţi studenţi de la Facultatea de Farmacie au depus denunţuri împotriva acestuia.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat pentru GdS că, după încheierea audierilor şi întocmirea documentelor în acest caz, inculpatul va fi dus în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Prodecanul Florin Gorunescu a fost prezentat la Tribunalul Dolj vineri seară, iar judecătorii au emis mandat de arestare pentru 20 de zile.

„Situaţie fără precedent în învăţământul medico-farmaceutic“

După reţinerea prodecanului Facultăţii de Farmacie, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova a comunicat că acesta este un caz fără precedent în istoria Universităţii. După cum a precizat conf. univ. dr. Andrei Tică, prorector al UMF Craiova, conducerea instituţiei de învăţământ a fost informată vineri, 1 iunie, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj că prof. univ. dr. Florin Gorunescu, angajat al Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF Craiova, având funcţia de prodecan, este cercetat pentru luare de mită. „Menţionăm că este o situaţie fără precedent în învăţământul medico-farmaceutic superior craiovean. Conducerea UMF Craiova îşi declară întreaga disponibilitate de a conlucra cu organele abilitate pentru clarificarea situaţiei create“, a precizat prorectorul Andrei Tică.

Luarea de mită în formă continuată
Potrivit Codului Penal, luarea de mită, adică fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin cu scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani. Infracţiunea continuată se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită, care poate fi sporită până la maximul special.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS