13.7 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalImperiul imobiliar al lui Bercea

Imperiul imobiliar al lui Bercea

Imperiul imobiliar al lui Bercea Mondial sau Sandu Anghel, atunci când răspunde la numele din buletin, numără cel puţin 35 de proprietăţi numai în Slatina. Este vorba de imobile şi terenuri cumpărate în nume propriu, în numele rudelor sau prin alţi interpuşi, majoritatea din Drăgăneşti, cu domiciliul pe străzile Gării, N. Titulescu sau Rampei. Sunt răspândite peste tot în municipiu, până şi în centrul vechi, unde are chiriaşi avocaţi sau traducători. Dacă unele terenuri le-a cumpărat tocmai pentru a construi, de acum celebrele „vile Bercea“, fără autorizaţie şi fără să respecte aproape nici o normă legală, altele le-a folosit numai pentru tranzacţionare. Iar tranzacţii a făcut şi cu, cel puţin la prima vedere, iluştri necunoscuţi, dar şi cu nume sonore din viaţa publică a judeţului. Astăzi, mulţi se dezic de personajul aflat după gratii, în timp ce datele despre tranzacţii, ce servesc în războaie politice sau de imagine,  sunt plasate strategice pe adresele publicaţiilor locale.

Partenerii de afaceri ai lui Bercea, nume sonore

Una dintre tranzacţiile care a făcut să explodeze un nou subiect pe piaţă a fost aceea cu candidatul PNL la fotoliul de primar al Slatinei, Sorin Brătoi. Lista poate fi uşor continuată şi cu nume poate mai sonore. Preferate au fost terenurile sau terenuri şi imobile uşor de demolat şi reconstruit. Iulius Spak, fiul omului de afaceri Constantin Spak, a cumpărat un teren în suprafaţă de aproape 700 mp şi casă în suprafaţă de 131,61 metri pătraţi pe strada Cazărmii, vizavi de BCR. A demolat clădirea şi a revândut terenul un an mai târziu. Despre tranzacţie spune că nu o consideră ca fiind ceva deosebit: „Am cumpărat o casă în 2007 şi am vândut-o în 2008. Eu nu mai am treabă, nici cu Bercea, nici cu nimeni. Eu am alte probleme, personale şi la firmă“, a declarat Spak. Iulius Spak este şi consilier local slătinean, ales pe listele PDL, însă între timp a migrat la PRM.
Altă tranzacţie a fost făcută cu terenul în suprafaţă de 150 de metri pătraţi şi construcţii de 15,21 metri pătraţi din strada Oituz, nr. 25, înstrăinat către SC TOPCAD Construct SRL, firma omului de afaceri Marian Chitea. Acesta a deţinut, până în martie, anul curent, funcţia de director al Hidroserv, dar a fost şi membru marcant al PDL, demisionând, se zvonea în acele zile, tocmai din cauza relaţiilor cu Bercea Mondial, atât din funcţia de director, cât şi din partid. Alte cinci terenuri din Slatina, situate pe străzile George Poboran, Cireaşov, Piaţa Gării şi Zorleasca, au fost vândute în ultimii ani.

Războiul cu primăria continuă

Primăria Slatina a obţinut, în aprilie, o primă sentinţă de demolare a unui imobil construit de Bercea în totalul dispreţ al legii, după un proces care a durat aproape trei ani. Se aşteaptă comunicarea sentinţei şi, foarte probabil, şi recursul inculpatului. Alte două procese au termene în această lună, primăria solicitând demolarea imobilelor din strada Piteşti, nr. 110 – 112, şi strada Ecaterina Teodoroiu, nr. 2. În total, nouă imobile ridicate fără autorizaţie au adunat juriştii instituţiei publice pe listă. Dacă în primii ani de litigiu între primărie şi Sandu Anghel (sau interpuşi) proprietăţile erau înstrăinate cu o repeziciune greu de imaginat, proprietarul încercând astfel să scape de urmări, acum s-a trecut la o altă abordare. „După fiecare acţiune în instanţă înregistrăm la Cartea Funciară litigiul, astfel încât viitorul proprietar nu mai poate să invoce că este cumpărător de bună credinţă, pentru că i se comunică în momentul tranzacţionării ce probleme există“, a declarat şefa Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Slatina, Mihaela Otincelescu.
Pentru vila din faţa magazinului Profi s-au încercat toate căile de atac. S-a dispus sistarea lucrării prin proces-verbal de control, prin ordonanţă preşedinţială, s-a făcut şi plângere penală, însă omul nu s-a oprit decât când şi-a văzut clădirea ridicată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII