16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLelioara, la judecată cu soţul

Lelioara, la judecată cu soţul

După ce şi-a pus soţul în funcţia de director al Grupului Şcolar Agricol Dăbuleni, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj l-a dat şi-n judecată, sperând să obţină astfel „curăţarea“ dosarului profesional.

Deţinătoarea cu delegaţie a funcţiei de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, Lelioara Nicola, ar face orice ca să se poată titulariza pe acest post. Nu se poate înscrie, însă, la un eventual concurs, pentru că are o „tinichea de coadă“: calificativul „satisfăcător“ primit pe 5 septembrie 2007 din partea fostului director al Grupului Şcolar Agricol (GSA) Dăbuleni, prof. Alexandru Drâgnei. De Drâgnei a reuşit să scape prin aceeaşi metodă – acordându-i calificativul „nesatisfăcător“, deci făcându-l inapt pentru ocuparea unei funcţii de conducere – iar apoi şi-a instalat soţul în funcţia de director al aceleiaşi unităţi de învăţământ. De calificativ nu a scăpat, însă. Şi are mare nevoie, pentru că, dacă vrea să se înscrie la concursul pentru funcţia ocupată doar temporar, trebuie să fi obţinut calificativul „foarte bine“ pe ultimii patru ani, aşa cum cere actuala metodologie de concurs.

La judecată, după un an şi jumătate

Încă din iarnă, de când intrase „în cărţi“ pentru funcţia de inspector şcolar general al Doljului, având cel mai înalt sprijin politic pesedist în acest sens, Lelioara Nicola şi-a dat seama că trebuie să-şi „cureţe“ dosarul profesional de calificativul „satisfăcător“ obţinut în 2007, pentru a putea deveni şef cu acte-n regulă al ISJ Dolj. Aşa se face că, pe 12 februarie 2009, a dat în judecată unitatea şcolară la care activa – GSA Dăbuleni -,cerând să se constate nulitatea absolută a fişei de evaluare pentru anul şcolar 2006-2007. Mai mult, a cerut şi plata unor despăgubiri pe perioada efectelor produse de acest calificativ pe care îl contestă.
În dosarul întocmit în acest sens la Tribunalul Dolj, GSA Dăbuleni a depus pe 26 martie 2009 o întâmpinare, prin care a cerut respingerea acţiunii, ca neîntemeiată. Şcoala (condusă încă de Drâgnei) a depus toate actele considerate concludente pentru a demonstra veridicitatea calificativului acordat.
Din analiza actelor de la dosar, judecătorii de la Tribunalul Dolj au reţinut că, după ce a primit calificativul „satisfăcător“, Lelioara a formulat contestaţie la şcoală, care a fost respinsă. Rezultatul contestaţiei s-a afişat la avizierul din cancelaria unităţii de învăţământ. Pe 30 octombrie 2007, Lelioara a formulat o nouă contestaţie, la ISJ Dolj, care a avut aceeaşi soartă. N-a formulat însă, la acea dată, nici o acţiune în justiţie, ceea ce i-a făcut pe judecători să creadă că petenta n-a suferit prea tare.

Tribunalul respinge acţiunea

Prin sentinţa civilă nr. 1605 din 21 aprilie 2009, Tribunalul Dolj a respins ca neîntemeiată acţiunea Lelioarei Nicola, în principal pe motiv că actuala inspectoare şcolară generală (cu delegaţie) a invocat în faţa instanţei motive cu totul noi, la care nu făcuse referire în cele două contestaţii. Mai mult, judecătorii au considerat că, deşi Lelioara a invocat diverse nereguli săvârşite cu ocazia primirii calificativului menţionat, „legea nu prevede sancţiuni pentru nerespectarea acestei proceduri, iar reclamanta nu a făcut dovada că i s-a produs vreo vătămare, din moment ce şi-a formulat contestaţiile atât la nivelul instituţiei, cât şi la nivelul ISJ Dolj“.
„Invocarea unor neregularităţi privind evaluarea abia la 12.02.2009 (deci, după aproape un an şi jumătate de la primirea calificativului „satisfăcător“ – n.r.) în faţa instanţei, fără să fie contestate în faţa comisiei de evaluare, nu justifică admiterea acţiunii, astfel că aceasta urmează să fie respinsă“, se arată în sentinţa judecătorilor de la tribunal.

Recurs contra consortului

Nemulţumită de hotărârea Tribunalului Dolj, Lelioara Nicola a formulat apel, care se judecă la Curtea de Apel Craiova. Luni, la primul termen, inspectoarea şcolară generală (cu delegaţie) nu s-a prezentat. Depusese de săptămâna trecută o cerere prin care solicita un nou termen, în vederea angajării unui avocat.
Nici unitatea şcolară nu şi-a trimis ieri vreun reprezentant. Era de aşteptat însă, din moment ce de vreo două săptămâni noul director al GSA Dăbuleni este soţul Lelioarei. Tocmai de aceea e de aşteptat ca nici la termenul următor, pe 14 noiembrie, şcoala să nu-şi trimită vreun reprezentant.
Miza procesului e mare. Capitală, s-ar putea spune, pentru specialista în pluguri şi tractoare, aflată în prezent (cu delegaţie) în scaunul de inspector şcolar general al ISJ Dolj. Pentru că, dacă nu va câştiga procesul la Curtea de Apel Craiova, nu va putea să candideze pentru postul ocupat acum doar temporar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII