15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalO ameninţare cu bombă, 300 de lei

O ameninţare cu bombă, 300 de lei

Un minor doljean, care a precizat că face parte dintr-o grupare teroristă internaţională şi a alertat de trei ori autorităţile prin 112 despre amplasarea unei bombe în Gara Craiova, a fost amendat cu 300 de lei.

 

Poliţiştii doljeni au identificat autorul a trei alarme cu bombă care vizau Gara Craiova, date prin 112 în ultimele două luni. Conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, miercuri, în jurul orei 20.15, la Centrul Operaţional pentru Apeluri de Urgenţă 112 un băiat a anunţat: „Bombă în Gara Craiova. Vor fi foarte multe victime!“. Convorbirea dintre apelant şi dispecer a durat zece minute, timp în care tânărul a ameninţat cu amplasarea unor bombe în diverse locaţii de pe raza judeţului Dolj, afirmând că face parte dintr-o organizaţie teroristă internaţională, iar pentru a renunţa la intenţiile sale a solicitat suma de 20 de milioane de euro. În urma verificărilor efectuate de ofiţerii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice a fost identificat „teroristul internaţional“, în persoana lui Gheorghiţă T., de 15 ani, din comuna Carpen.

 

Liber la ameninţări cu bombă

 

Aceste glume proaste, care pun pe drumuri efectivele din cadrul mai multor instituţii, erau pedepsite, până de curând, cu închisoarea. Până la sfârşitul anului 2007, alarmele cu bombă erau considerate infracţiuni grave, fiind cercetate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pedepsite cu închisoarea de la şase luni până la trei ani. Instanţa supremă a dat liber la alarmele cu bombă şi a decis că acestea nu sunt fapte grave şi pot fi pedepsite cu o amendă contravenţională. „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în luna noiembrie a anului trecut, ca aceste fapte să fie pedepsite cu o amendă contravenţională, fiind scoase din competenţa procurorilor DIICOT“, a declarat subcomisar Stanca Giucă, purtătoarea de cuvânt a IPJ Dolj.

Tânărul a fost sancţionat contravenţional cu 300 de lei, pentru că este minor, maximul amenzii fiind de 500 de lei în astfel de cazuri. Reprezentanţii IPJ au comunicat că Gheorghiţă T. nu este la prima faptă de acest gen. Pe 10 martie şi 11 aprilie, el a mai alertat de două ori autorităţile prin 112. Prima oară a anunţat: „În Gara Craiova va exploda o bombă. Grăbiţi-vă!“, iar a doua oară a comunicat sec: „Bombă în Gara Craiova“. Pentru cele două alarme false, minorul a fost sancţionat cu o amendă de 100 de lei.

 

Alarme pentru a atrage atenţia

 

Băiatul de 15 ani este îngrijit de o mătuşă după ce tatăl său a decedat, iar mama a plecat la muncă în Italia.

Psihoterapeutul Gina Chiriac consideră că absenţa autorităţii părinţilor şi nesupravegherea, dar mai ales lipsa educaţiei din familie îl fac pe minor să nu discearnă între bine şi rău, să nu conştientizeze consecinţele faptelor sale. Cauza psihologică a faptelor comise de minor ar fi, în opinia Ginei Chiriac, nevoia de a atrage atenţia: „Vrea numai să fie luat în seamă, în lipsa afecţiunii familiei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII