18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVor dispărea ţepele marca Podgoreanu?

Vor dispărea ţepele marca Podgoreanu?

Noile reglementări cu privire la operaţiunile de schimb valutar au intrat în vigoare de miercuri, însă casele de schimb valutar din Craiova nu au început încă să le aplice. Ordinul ANPC, prin care se încearcă eliminarea ţepelor gen ALLROM sau SARALEX, afectează şi casele de schimb valutar care nu percep comision, îngreunându-le activitatea.

În ultimii ani, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a confruntat cu mii de reclamaţii privind modul în care patronii caselor de schimb valutar îşi înşelau clienţii. Doljul nu a făcut excepţie de la aceste „golănii“ financiare. De foarte multe ori doljenii păcăliţi au rămas cu ochii în soare, pentru că, în ciuda sesizărilor depuse la poliţie ori Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj, legea nu era de partea lor. ANPC a decis să reglementeze această situaţie şi a emis la începutul lunii Ordinul nr. 205, acesta intrând în vigoare miercuri, o dată cu publicarea în Monitorul Oficial al României. Cea mai importantă reglementare a ordinului se referă la faptul că clienţii caselor de schimb valutar sunt obligaţi să completeze la ghişeu, în momentul tranzacţiei, un formular care trebuie semnat atât de ei, cât şi de angajaţii acestor firme. Formularul este un fel de contract între casa de schimb şi cel care vinde sau cumpără valută, prin care se informează clienţii în legătură cu comisionul şi cursul de schimb practicate. În acest fel, se doreşte evitarea situaţiilor în care clienţii se plâng că nu au văzut adevăratul curs sau nu au ştiut comisioanele practicate. Formularele nu înlocuiesc bonurile fiscale, care vor fi eliberate doar după ce noile formulare sunt semnate de ambele părţi. Formularele sunt tipărite şi în limba engleză, pentru clienţii străini.

Casele de schimb şi OJPC aşteaptă reglementările

Deşi Ordinul nr. 205 al ANPC a intrat în vigoare de miercuri, ieri casele de schimb valutar craiovene nu îl aplicau încă, iar OJPC Dolj nu primise ordinul. Conducerea OJPC Dolj a menţionat că noile reglementări sunt binevenite şi că în perioada următoare vor fi organizate acţiuni de verificare a modului cum sunt respectate acestea. „Încă nu am primit noile reglementări, însă am înţeles că prevederea cea mai importantă este folosirea acelui formular, prin care se vor elimina problemele de până acum. În mod cert, în perioada următoare vom verifica modul cum noile reglementări sunt puse în practică de casele de schimb valutar“, a declarat ing. Dumitru Ionescu, directorul delegat al OJPC Dolj.
Nici casele de schimb valutar nu se grăbeau ieri să pună în aplicare ordinul ANPC. Conform administratorului unei societăţi care are ca obiect de activitate schimbul valutar, acest ordin îi îngreunează activitatea, însă îl va aplica, pentru că are caracter de lege. „Părerea mea este că această lege ar trebui să fie pentru societăţile care practică comision. Nouă, care avem comision zero, ne îngreunează activitatea, pentru că trebuie să completez acel formular cu fiecare client. Dacă e lege o să o respectăm, chiar dacă o să ne fie greu“, a declarat Salah Eldin Abdil Rehim, patronul caselor de schimb valutar „Egipteanul Valută“.

Saralex, în pericol de faliment?

Noile reglementări emise de ANPC vizează în mod direct două case de schimb valutar din Craiova, care, de-a lungul timpului, au păcălit sute de clienţi cu sume între câteva sute de mii de lei şi sute de milioane de lei vechi. Ţepele celor două case de schimb valutar, una situată în zona magazinului Mercur, iar cealaltă la parterul magazinului Unirea din Craiova, patronate de Alexandru Podgoreanu, au fost frecvent mediatizate de GdS.
Iniţial, casele de schimb erau înregistrate sub firma SC ALLROM 2003 SRL. După ce sute de craioveni au fost păcăliţi prin metoda comisionului acoperit, în noiembrie 2005 ANPC a obligat casele de schimb valutar, prin Ordinul nr. 484, să includă comisionul, dacă acesta există, la valoarea de vânzare/cumpărare afişată. Măsura ANPC a coincis cu perioada când OJPC Dolj a închis cele două case de schimb, însă peste câteva luni acestea au fost redeschise sub numele de SC SARALEX SRL. Podgoreanu a găsit altă „portiţă“ în lege şi a renunţat la păcăleala cu comisionul de 10%, apelând la ţeapa cu cecurile, clienţii fiind induşi în eroare prin cursurile de schimb atractive afişate la cecuri. Joi, pe uşa casei de schimb valutar SARALEX din faţa magazinului Mercur era atârnat un afiş prin care clienţii erau înştiinţaţi că aceasta este închisă în intervalul 6-16 aprilie. Rămâne de văzut dacă şi după aceste noi reglementări ale ANPC Podgoreanu va găsi altă metodă prin care să păcălească craiovenii.

Înşelăciune la nivel naţional

Zeciuiala impusă de casele de schimb valutar ale firmei ALLROM 2003 SRL, transformată apoi în SARALEX SRL, nu reprezintă un fenomen limitat la zona Olteniei. Firma ALLROM 2003 a avut de-a lungul timpului 22 de case de schimb, deschise în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Bacău, Baia Mare, Satu Mare, Sibiu, Ploieşti şi Târgu Mureş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS