21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrima zi dupa potop

Prima zi dupa potop

Pentru miile de oameni afectati de inundatiile devastatoare de simbata si duminica, situatia este disperata. Casele in care locuiau sint puternic afectate de ape, nutretul vitelor a fost luat de viitura, grinele din cimp putrezesc sub tonele de mil venite de pe dealurile din apropiere. String la piept sticla de apa minerala si piinea primite de la autoritati. Unii mai norocosi au capatat cizme si pelerine de ploaie. Pe toti ii uneste aceeasi suferinta si aceeasi neputinta. Au vazut, pentru citeva ore, iadul pe pamint. Isi amintesc cu groaza momentele in care au asteptat, in podurile caselor, sa vina cineva sa ii salveze. Pentru unii, salvarea a venit de la vecini, de la pompieri, de la militari. Pentru altii, a fost prea tirziu. Cel putin cinci oameni au cazut prada apelor dezlantuite, in comunele Serbanesti si Schitu, prinsi in propriile case.


La o zi dupa ce localitatea Movileni a fost cotropita de puhoaiele devastatoare, oamenii tremura inca uitindu-se la apele care curg cu putere prin centrul comunei. Nivelul acestora a mai scazut, asa ca circulatia pe drumul care leaga Movileniul de Serbanesti s-a reluat. Pe sosea se mai pot vedea insa urmele dezastrului. Sute de kilograme de noroi, vegetatie uscata si lucrurile pe care oamenii le-au scos la uscat. Multe case din Movileni sint inca sub ape. Iar cele din care apa a iesit arata ca dupa bombardament. Pentru Dorina Costea, blestemul de simbata nu poate fi povestit in prea multe cuvinte. Peretii casei au cedat, apa a umplut incaperile si totul s-a naruit. Milul din casa trece de glezna piciorului. Afara, in noroiul din fata casei, fiul sau, Ionut, si-a gasit, aproape rupta, diploma primita in acest an, la terminarea scolii. A fost din nou premiant cu coronita si nu voia decit sa se bucure de vacanta. Pentru el si familia lui, incepind de duminica, viata arata altfel.


Pe linga durerea pricinuita de pierderea agoniselii de-o viata, oamenii din Movileni mai au o nemultumire: „Nu mai intelegem nimic. Ne-au plins toti ca sintem inundati, ca sintem sinistrati, ca ne-a luat apa. Au venit televiziuni si ziare, ne-au filmat si ne-au fotografiat. Dar cind a fost vorba sa primim ajutoare, am aflat ca le-au luat altii“, a spus un localnic. „N-am vazut si noi o pelerina, un veston sau o pereche de cizme. Au luat cei din deal, care nu au avut nici o treaba cu inundatiile. Au fost date pe sub mina, la cei pe care-i cunosteau“.


Serbanesti, echivalentul dezastrului


Mai putin mediatizata in comunicatele posturilor de televiziune sau ale ziarelor centrale, comuna Serbanesti arata, la douazeci si patru de ore de la revarsarea apelor, ca un cimp de batalie. O batalie in care oamenii, luati pe nepregatite de suvoaiele dezlantuite, n-au avut nici o sansa. De o parte si de alta a drumului spre Crimpoia, privelistea este de cosmar. Curti pline cu apa, case fara ferestre si fara usi, lucruri aruncate pe garduri si pe ce a mai ramas. Si peste toate, oamenii ingroziti de ceea ce au vazut si de posibilitatea ca acest episod sa se repete. Floarea Radulescu, o batrina care locuieste in vecinatatea punctului sanitar-veterinar din comuna, a ramas fara agoniseala de-o viata. Din casa in care a locuit nu a mai ramas mare lucru. La fel s-a intimplat si cu lucrurile strinse cu truda. Totul a pierit sub milul care acopera cea mai mare parte din casa. „Am stat in pod si auzeam cum creste apa. Ma rugam la Dumnezeu sa nu ne ia cu totul. Cind am coborit din pod am vazut dezastrul. Acum, Dumnezeu cu mila. Nu am unde sa ma duc si la cine sa stau. Incercam sa mai adunam citeva lucruri care mai pot fi folosite si atit“, a spus femeia. De undeva, de pe pervazul ferestrei, un ciine in trei picioare, plin de mil, urla a paguba.


Nici la Petre Craciuna, care sta la citeva case de batrina, situatia nu este altfel. Casa saraca, din chirpici, in care locuiesc cinci suflete, nu a rezistat puhoiului. La fel s-a intimplat cu gardurile, cocina porcilor sau cotetele pentru gaini. Casa s-a umplut de pamint si a devenit de nelocuit. Prin gaurile mari din pereti se mai pot vedea ramasitele lucrurilor familiei Craciuna. Si el, ca si ceilalti inundati din comuna, a primit o piine si o sticla de apa minerala. Din care s-au infruptat toate cele cinci suflete la lumina luminarii. Pentru ca Petre Craciuna, la fel ca multi alti vecini cu probleme, nu vrea sa plece de acasa pentru nimic in lume. La fel cum nu au vrut sa plece nici Rada Comanescu, Aurelia Nicola si Gheorghe Vizitiu, cei trei localnici din Serbanesti care au murit din cauza inundatiilor.


In dreptul terenului de fotbal, privelistea este inspaimintatoare. Cimitirul a fost inghitit de ape, care, in unele locuri, au depasit chiar trei metri in inaltime. In fata portii lui Mircea Sutu, cel care ingrijeste de caprele din comuna, sint circa 50 de animale moarte. Caprele au fost surprinse in grajd si n-au avut nici o sansa de supravietuire. Nici casa caprarului nu arata mai bine, peretii si dusumelele fiind facute una cu pamintul. Din pacate, la locuinta lui, sau ce a mai ramas din ea, nu a ajuns nimeni. De vina poate fi apa care o inconjoara sau nepasarea celor care ar trebui sa-l ajute.


Case darimate la Crimpoia


Desi furia apelor nu a facut nici o victima la Crimpoia, comuna este de departe „campioana“ caselor care s-au facut una cu pamintul. In dreptul podului din localitate, apele involburate au smuls bucati uriase de asfalt si au sapat adinc in cele doua maluri. De casele situate pe cele doua maluri ale riului s-a ales praful in citeva zeci de minute. Ion Mogos privea neputincios ramasitele casei in care a locuit dintotdeauna. „Am vazut cum creste apa si m-am urcat in podul casei. Auzeam cum troznesc grinzile si am crezut ca a venit sfirsitul. Am avut noroc, pentru ca seful de post impreuna cu citiva vecini au venit cu scari si cu funii si au reusit sa ma salveze. La citeva minute a picat si casa“.


La Scornicesti, un deal ameninta sa se surpe peste patru case


Mai multe case dintr-un sat arondat orasului Scornicesti risca sa fie luate la vale de alunecarile de teren cauzate de ploile din ultimele zile. Peste locuitorii satului Mihailesti Popesti nu s-a abatut doar un singur necaz, ci, dupa inundatiile de ieri, dealul din spatele caselor a inceput sa plece la vale. Patru case in care locuiesc peste 20 de persoane risca sa fie astupate de malurile de pamint care au inaintat zeci de metri intr-o singura zi. Sosit inca de la primele ore ale diminetii de duminica, primarul orasului, Constantin Nedelea, alaturi de cei de la Apararea Civila au urmarit ore in sir daca tonele de pamint continua sa se deplaseze. Abia in jurul orei 14.00, cind s-a constatat ca pamintul nu se mai misca, autoritatile au plecat si oamenii au intrat in locuintele lor, chiar daca se daduse ordin de evacuare. Crapaturile din peretii locuintei familiei Gusatu au alarmat autoritatile. Aflati la aproximativ 100 de metri de locul unde s-au produs alunecarile, peretii si tavanul casei au crapat din cauza vibratiilor solului. Floarea Tanase, cel mai in virsta membru al familiei, a spus: „Ieri-noapte am auzit mai multe zgomote suspecte prin casa. Vitrinele si sifonierul zornaiau de nu mai stiam in ce parte sa mai apuc. Soba trebuie darimata si construita alta, ca pe asta nu o mai putem folosi. De 44 de ani, de cind locuiesc aici, eu nu am mai vazut asa ceva. Asta ne mai lipsea, ca dupa inundatii sa vina si dealul peste noi“.


O alta casa, separata de cele patru, era cit pe ce sa fie acoperita cu tonele de pietris aduse de ploaia torentiala de pe dealurile din zona. Santurile formate in urma executarii lucrarilor intre terenurile agricole au facut ca toata apa sa fie adunata siroaie catre terenul din spatele casei familiei Paun. Tone de pietris au fost excavate si depozitate in curtea casei. Desi construiti pe o temelie destul de solida, peretii locuintei au cedat greutatii si au inceput sa crape. Peste un metru si jumatate de piatra acopera acum aleile de acces in gospodarie. Angel Paun, intors de la locul de munca pentru a scoate pietrisul si apa din jurul casei si din beci, a spus: „Nu imi explic ce putere au avut siroaiele de au facut o groapa atit de mare si a carat tonele de pietris din curtea mea. Groapa are o adincime de aproape trei metri si un diametru si mai mare. Daca mai ploua citeva ore, riscam ca eu, sotia si cei doi copii sa raminem pe drumuri“.


Si la o gospodarie vecina, zidurile de beton, construite special pentru a impiedica alunecarile de teren, au fost smulse din temelie si doborite la pamint. Namolul de pe dealuri a fost transportat de siroaiele de apa in beciul locuintei si in atelierul de timplarie al proprietarului. Costel Ungureanu se plinge ca materialul lemnos pe care il prelucreaza pentru a-si intretine sotia si cei doi copii a fost imbibat de apa si risca sa putrezeasca in cazul in care precipitatiile vor continua. Sosit in jurul orei 11.00 dimineata, in zona alunecarilor de teren, primarul orasului Scornicesti, Constantin Nedelea, a adaugat: „Am fost mai tot timpul alaturi de acesti oameni. Aceasta este cea mai afectata zona de pe raza orasului. Am adus acum o vola si un autocamion pentru a scoate pietrisul din gospodariile si portiunile de drum afectate. De ieri-noapte dealul nu a mai inaintat cu nici un centimetru. Cele patru case care sint in pericol apartin fratilor Ciobanu si una lui Ion Caruntu. In cazul in care se va constata ca dealul pleaca din nou, vom evacua cele doua case“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS