17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul, neputincios la căpătâiul pieţei de capital

Statul, neputincios la căpătâiul pieţei de capital

Tranzacţiile la BVB au ajuns la cota de avarie. Investitorii aşteaptă deznodământul de pe scena politică şi măsurile economice de revigorare a pieţei, iar listările promise în acest an se amână pentru 2013.

În lipsa unor strategii de revitalizare, piaţa de capital românească moare încet. Potrivit statisticilor, în 2012 media zilnică a schimburilor a fost de 29,9 milioane de lei. În ultima vreme, tranzacţiile cu greu au mai depăşit valoarea de zece milioane de lei pe şedinţă. Analiştii pieţei economice spun că măsurile luate în plină criză financiară au contribuit şi ele la îndepărtarea investitorilor. Printre acestea, se numără introducerea impozitului de 16% pentru profitul realizat la bursă pentru deţineri de peste un an, faţă de 1%, cât era anterior, precum şi creşterea TVA de la 19% la 24%. Pe de altă parte, guvernul nu are un program coerent pentru listarea la bursă a unor pachete de acţiuni aparţinând companiilor de stat. La presiunea FMI, statul a promis că va scoate pe bursă pachete importante de acţiuni de la Transgaz (15%), Nuclearelectrica (10%), Hidroelectrica (10%) şi Romgaz (15%). Nelistarea companiilor profitabile din sectorul energetic, dar şi plecarea fondurilor de investiţii au contribuit şi ele din plin la căderea Bursei de Valori Bucureşti (BVB). La acestea, putem adăuga scandalul Cristian Sima sau practicile omului de afaceri Cătălin Chelu în faţa căruia organismele de reglementare şi control din piaţă se dovedesc neputincioase, pentru ca tabloul să fie complet.

Brokerii sunt sceptici

În lipsa tranzacţiilor, societăţile de servicii de investiţii financiare, care trăiesc din comisioanele aferente, o duc foarte greu. „Tranzacţiile la BVB au scăzut la jumătate faţă de acum două luni, cele mai căutate titluri fiind cele ale Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). FP are însă şi el de suferit, din cauza blocajului în care a intrat Hidroelectrica, la care avea o participaţie de 20%. Din cauza insolvenţei Hidroelectrica, valoarea contabilă a pachetului FP este considerată zero. În perioada următoare, nu se va întâmpla nimic deosebit pentru că este campanie electorală şi nimeni nu îşi va asuma nici un risc. Companiile de stat care trebuie să scoată pe bursă pachete de acţiuni nu vor mai face acest lucru. Abia de la primăvară, discuţiile se vor relua“, spune Adrian Săndiţă, reprezentantul Oltenia Grup Invest (OGI), societate de servicii de investiţii financiare. Acesta crede că recentul scandal Sima nu a contribuit semnificativ la căderea pieţei.
„În general, trendul pieţei este dat de marii investitori, care nu se sperie aşa uşor. Au văzut până acum zeci de cazuri Sima“, mai spune Săndiţă.
Instabilitatea politicilor în domeniul economic îi ţine pe investitori departe de piaţa de capital, cel puţin până la stabilizarea scenei politice, crede George Ciobanu, reprezentantul Invest Trust Craiova. „Nu se va întâmpla nimic până după alegeri, pentru că investitorii trebuie să-şi facă o strategie pe termen lung. În prezent însă, au multe necunoscute. Nu ştiu ce se va întâmpla cu impozitarea, cu TVA, dacă statul va mai scoate pe piaţă pachetele de acţiuni promise, la Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Petrom etc. În ultima perioadă, bursa a scăzut foarte mult, iar valorile care se tranzacţionează sunt extraordinar de mici. Motivul este simplu: lipsa fondurilor, într-o perioadă extrem de tulbure“, a spus Ciobanu. Într-un asemenea climat, scandalul Sima i-a influenţat pe jucătorii ocazionali, neobişnuiţi cu piaţa de capital. Statul nu a luat deloc măsuri pentru susţinerea pieţei. „Nu s-au făcut paşi în acest domeniu. Probabil s-a vrut ca doar băncile să crediteze economia“, a mai spus George Ciobanu. Rezultatele financiare ale BVB date publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute arată că piaţa de capital are de suferit. Potrivit ultimului raport financiar, în trimestrul trei din 2012, cifra de afaceri a BVB a fost de patru milioane de lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2011, când a fost de 6 milioane de lei. În acest trend, rezultatele financiare la sfârşitul anului ar putea arăta şi mai rău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS