18.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Bătălia pentru Argus

Omul de afaceri Cătălin Chelu şi Tudor Ciurezu – preşedintele SIF Oltenia – au ajuns la cuţite din cauza producătorului de ulei Argus Constanţa. Miza scandalului: 30 de milioane de euro.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) arbitrează lupta pentru controlul asupra producătorului de ulei Argus Constanţa, pentru care se bat firmele omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu şi SIF Oltenia. CNVM a obligat recent grupul lui Cătălin Chelu să facă o ofertă publică de preluare a pachetului de 57% de la Argus, deoarece a ajuns la pragul de 33% stipulat în legea pieţei de capital. De partea cealaltă, omul de afaceri din Galaţi acuză că Florin Pogonaru – preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) – şi Tudor Ciurezu – preşedintele SIF Oltenia, ar acţiona concertat, controlând 43,5% din Argus. Miza războiului: circa 30 de milioane de euro, cât valorează pachetul pentru care Chelu trebuie să facă ofertă publică. Zilele trecute, Cătălin Chelu a trimis CNVM o scrisoare deschisă prin care cere suspendarea din funcţie a lui Tudor Ciurezu, pe motiv că ar fi prejudiciat acţionarii SIF.
„Dacă vindea pachetul de 23% pe care îl deţinea la Argus cu 3 lei/acţiune, SIF Oltenia putea face profit de 100%. A preferat, în schimb, să mai cumpere acţiuni de aproximativ 12 milioane de lei, mărind expunerea SIF pe Argus la circa 40 de milioane de lei“, acuză Cătălin Chelu.
De partea cealaltă, Tudor Ciurezu spune că afacerea Argus poate aduce mai mulţi bani SIF Oltenia. „Nu am vândut la acel preţ pentru că putem face mai mulţi bani. CNVM îl obligă pe domnul Chelu să oferteze la cel mai mare preţ de achiziţie, adică 6 lei/acţiune“, afirmă acesta.
Cătălin Chelu este unul dintre cei mai activi investitori de pe piaţa de capital românească, SIF-urile fiind unul dintre segmentele în care a investit în ultimii ani. El şi-a disputat controlul asupra SIF Oltenia cu omul de afaceri craiovean Dinel Staicu – care execută în prezent şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). După demisia şi condamnarea lui Staicu, şefia SIF5 a fost preluată de Tudor Ciurezu, care îndeplineşte în prezent funcţiile de preşedinte CA/director general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS