25.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiasco la eşalonarea datoriilor

Fiasco la eşalonarea datoriilor

Cererea pentru amânarea la plată a debitelor se soluţionează în 60 de zile

Eşalonarea datoriilor firmelor către stat bate pasul pe loc. Doar zece societăţi doljene au depus cereri la Fisc pentru eşalonarea datoriilor acumulate către buget. Deşi Finanţele nu recunosc, OUG 29/2011 care le permite firmelor să eşaloneze până la cinci ani datoriile acumulate pentru stat este foarte greu de aplicat. Firmele nu se pot încadra în cerinţele legii, dovadă şi numărul infim de cereri de amânare la plată depuse de agenţii economici la Fisc până acum.

De ce nu cer firmele eşalonarea?

Problema cea mai mare a companiilor care se află temporar în imposibilitatea de a-şi plăti anumite obligaţii către stat este lipsa garanţiilor ce trebuie aduse. Finanţele acceptă doar garanţii grevate de sarcini (în cazul bunurilor de natura halelor, utilajelor sau a clădirilor). Numai că firmele nu au astfel de garanţii nepuse gaj.
„Imobilele sunt puse garanţie la bănci, pentru creditele anterioare, iar utilajele care ne-au mai rămas nu le putem pune la Fisc, pentru că nu ne încadrăm. Finanţele cer 140% garanţie. Până şi banca ne cere mai puţin de atât“, spunea săptămâna trecută un om de afaceri craiovean. Garanţiile depind de perioada pe care se eşalonează datoriile, ajungând de la 100% până la 140% – pentru cei care cer eşalonarea pe maximum cinci ani. Voalat, oficialii Fiscului recunosc că ar exista o problemă cu garanţiile ce trebuie depuse de mediul de afaceri, dar speră că se va rezolva.

O lege mai bună

Şefii Finanţelor consideră că OUG 29/2011 este mai bună decât precedentele acte normative. „Ca şi noutate, se pot constitui şi alte garanţii în numele debitorului. În plus, pe perioada eşalonării datoriilor se suspendă orice formă de executare silită“, a spus directorul adjunct al Fiscului doljean, Mihai Antonescu. Legislaţia face ca firmele să aştepte mult şi bine „OK“-ul de la Fisc. Cererile de eşalonare a datoriilor se soluţionează de către finanţişti în termen de 60 de zile. Agenţii economici trebuie să facă dovada că se află temporar în situaţia de a nu putea să-şi plătească datoriile, dar şi să depună la Fisc un plan de afaceri din care să rezulte cum îşi vor reveni companiile dacă statul le eşalonează datoriile.  

Dobânzi mici, penalităţi uriaşe

Potrivit normelor de aplicare a OUG nr. 29 (Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.853/08.04.2011), dacă solicitantul eşalonării a depus scrisoare  de garanţie bancară, atunci dobânda percepută de Finanţe este de 0,03% pe fiecare zi de întârziere. Dar dacă garanţia este sub formă de imobil sau utilaj,  atunci dobânda este de 0,04% pe zi de întârziere, plus o penalitate de 10%, dacă datoria este mai veche de 90 de zile.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS