18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii fac agricultură după ureche

Doljenii fac agricultură după ureche

În ultima perioadă, numărul fermierilor care fac analizele de sol pentru stabilirea dozelor optime de îngrăşăminte în funcţie de cultura aleasă este în creştere. Totuşi, aceştia ar trebui să fie mult mai mulţi pentru a duce la o creştere semnificativă a producţiei în Dolj.

Dacă mai anii trecuţi agricultorii omiteau să facă analizele de sol pentru stabilirea cantităţii de îngrăşământ necesare pentru o producţie cât mai mare, în ultima perioadă, aceştia au înţeles importanţa acestor analize. Astfel, numărul fermierilor care se adresează Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Dolj este în creştere. Totuşi, numărul celor care analizează calitatea solului pentru a mări fertilitatea terenurilor prin aplicarea îngrăşămintelor potrivite este în continuare extrem de mic, aşa că majoritatea doljenilor fac, fertilizare după ureche. Din această cauză, dar şi pentru că nu se respectă tehnologia culturilor şi nici nu se iau măsurile necesare pentru a împiedica degradarea terenurilor, agricultura judeţului Dolj nu este nici pe departe la nivelul la care ar trebui să fie. „Avem foarte multe probleme cu terenurile degradate. Avem probleme cu terenurile nisipoase şi deşertificarea în stânga Jiului şi valea Dunării, cu zone colinare unde sunt terenuri degradate, cu alunecări de teren, pe care trebuie înfiinţate plantaţii de copaci, precum şi cu terenurile poluate accidental de la schelele de foraj şi zone cu sărături“, a declarat Dumitru Meilă, directorul coordonator al Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Dolj.

Sprijin de la stat pentru ameliorarea terenurilor

La acestea se adaugă problemele cu solurile acide în zona colinară, probleme care pot fi rezolvate „prin ameliorarea terenurilor prin amendări agrochimice“ (tratarea terenului în special cu carbonat de calciu), cu bani de la stat. „Este subvenţionată lucrarea agrochimică privind recoltarea de probe, analiza, precum şi recomandările, dar şi valoarea amendărilor în doze stabilite de lucrare şi transportul până la capătul tarlalei“, a precizat Dumitru Meilă. Practic, singurele costuri suportate de agricultori sunt cele legate de administrarea substanţelor, costuri care se ridică la 10-20 lei/ha. Efectul amendării, care durează 10-15 ani, este unul semnificativ pentru agricultori – lucrările mecanice se execută foarte uşor, acumularea de apă este mai mare, eficienţa îngrăşămintelor este aproape maximă, iar productivitatea la hectar creşte semnificativ (după amendare, sporul de productivitate este de 800-1.200 kg/ha). Cu toate acestea, agricultorii doljeni nu se înghesuie să beneficieze de acest sprijin din cauza faptului că se acordă în sistem decont, ca şi sprijinul pe motorină. „Valoarea amendamentelor este de 70 lei/tonă, a transportului, de aproximativ 126 lei/tonă, iar valoarea studiilor agrochimice, de 15 lei/ha. Toate aceste cheltuieli sunt subvenţionate în totalitate de stat“, a spus Meilă, care a atras atenţia asupra faptului că fermierii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a ignora acest sprijin, mai ales că, în unele zone, necesarul de carbonat de calciu este extrem de ridicat. Astfel, în funcţie de gradul de acidificare a solului, în Goeşti este necesar un volum de 10 tone de carbonat de calciu la hectar, în Robăneşti, de 7-10 tone/ha, în Murgaşi, de 8-10 tone/ha, în Orodel, de 9-12 tone/ha, în Gherceşti, de 5-8 tone/ha, iar în Perişor, Galicea-Mare şi Terpeziţa, de 3-5 tone/ha. „Cine vrea să facă tehnologie şi să aibă producţie mare trebuie să vină cu probe de sol“, a adăugat directorul coordonator al OSPA Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII