19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe poţi să cumperi cu salariul minim?

Ce poţi să cumperi cu salariul minim?

O familie tânără, cu un copil, prinsă de criza financiară. Soţul – şomer, soţia – cu salariul minim pe economie. Ei cheltuiesc aproape toţi banii pe mâncare. Un calcul al GdS arată că veniturile unei familii cu venituri modice se duc pe alimente şi produse de igienă şi chiar mai trebuie să se împrumute.

Traiul s-a scumpit! Aşa consideră craiovenii pe care i-am găsit vineri prin supermarketuri la cumpărături. Cei mai mulţi dintre cei intervievaţi spun că ei cheltuiesc mulţi bani lunar numai pe alimente, în condiţiile în care cumpără strictul necesar.  
Să presupunem că o familie din Craiova, cu un copil minor, ar câştiga lunar 820 de lei. Cam atâta totalizează indemnizaţia unui şomer şi salariul minim net pe economie. Dacă adăugăm şi alocaţia copilului, de 42 de lei, atunci familia s-ar bucura de venituri de 862 de lei pe lună. Ce poţi face cu aceşti bani, în condiţiile în care cu ceva timp în urmă, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj informa că 10% dintre cei aproape 150.000 de angajaţi din Craiova sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie? Aproximativ 15.000 de craioveni primesc lunar câte 461 de lei în mână, adică salariul minim net.

Mulţi bani pe mâncare

Să presupunem că familia luată ca exemplu locuieşte într-un apartament cu două camere. Atunci, întreţinerea pe o lună (fără energie termică) ar fi în jur de 150 de lei. Abonamentul pentru telefonul fix ar costa 25 de lei, cel puţin, iar cel pentru cablul TV, să zicem, 30 de lei. Electricitatea umflă cheltuielile cu încă 60 de lei. Au mai rămas 597 de lei, care trebuie să le ajungă craiovenilor noştri pentru toată luna. 100 de lei îşi pun oamenii deoparte pentru „zile negre“: medicamente, consultaţii etc. Mai au 497 de lei, care trebuie să le ajungă pentru hrana pe o lună, pentru hăinuţe pentru copil şi pentru alte produse strict necesare într-o gospodărie. GdS a făcut un experiment la cumpărături. Am calculat alimentele şi alte produse necesare unei familii cu un copil pentru o săptămână, la preţurile existente vineri în hipermarketul real,-: trei litri de lapte (3,59 lei pe litru), doi pui (8,3 lei pe kilogram), 1 kilogram de antricot de vită (23,99 lei pe kilogram), 1 litru de ulei (3,5 lei), un kilogram de orez (6,05 lei), 3 kilograme de mere (2,99 lei), două kilograme de banane (3,99 lei/kg), 4 kilograme de detergent de rufe (în total, 42,99 lei), 2 săpunuri (1,7 lei bucata), 1 detergent de vase (10 lei), 4 iaurturi (1,2 lei bucata), 5 pâini (1,2 lei pe bucată), 5 kilograme de cartofi (2,2 lei pe kilogram), 2 kilograme de roşii (5 lei pe kilogram), 2 kilograme de castraveţi (5 lei pe kilogram), 10 ouă (3,99 lei), un pachet de unt (2.99 lei), suc natural pentru copil (5,99 lei), bere la pet (5 lei), ceapă verde (2 lei) – preţurile legumelor sunt cele afişate la magazinul din colţul blocului, pentru că nu toată lumea merge la supermarket. În total, 196,28 lei pentru aproximativ o săptămână, având în vedere că la multe produse am ales cele mai mici preţuri, iar la altele, pe cele medii. Într-o lună, familiei noastre i-ar trebui 785 de lei pentru a cumpăra strictul necesar, deşi avea la dispoziţie doar 497 de lei. Nici vorbă de achiziţionarea unor hăinuţe noi pentru copil sau de rechizite. Tinerii noştri ar trebui să se împrumute pentru hrană.  

Cât cheltuiesc craiovenii pe mâncare

Localnicii întâlniţi la cumpărături spun că ei cheltuiesc destul de mult pe mâncare, aproximativ două treimi din ceea ce câştigă. Tatiana Gagiu (66 de ani): „Eu cu familia mea, care are trei membri, plus unul care pleacă şi vine, cheltuim 1.000 de lei numai pe mâncare. În general, alimentele s-au scumpit foarte mult“. „Nu ţinem cont cât dăm pe mâncare, dar în fiecare zi se găseşte câte ceva de cumpărat. Acum avem un eveniment în familie şi am cumpărat mai multe produse. În general, cheltuim ceva bani pe mâncare“, a spus Nicoleta Juvete (28 de ani). „Cheltuim 1.000 de lei pe lună, în condiţiile în care luăm strictul necesar pentru o familie cu doi membri: alimente, detergent, pastă de dinţi. S-au scumpit mult alimentele în ultima perioadă, în comparaţie cu salariile, care au rămas la fel“, a spus Loredana Anghel (35 de ani). „Eu cheltuiesc aproximativ 300 de lei pe lună numai pe alimente, fără detergenţi. Nu mi se pare că s-ar fi scumpit prea mult mâncarea“, a spus Daniel Glăvan (30 de ani).

„Cheltuim 1.000 de lei pe lună, în condiţiile în care luăm strictul necesar pentru o familie cu doi membri: alimente, detergent, pastă de dinţi. S-au scumpit mult alimentele în ultima perioadă, în comparaţie cu salariile, care au rămas la fel“.

Loredana Anghel, de 35 de ani, din Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

71 COMENTARII