22.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Război pe subvenţii

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, susţine că nu fermierii sunt vinovaţi pentru întârzierea plăţilor la hectar, ci Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi crede că România nu va primi derogare de la CE. „APIA motivează întârzierile cu suprafeţele declarate greşit de către fermieri sau cu teledetecţia. Numai că aceia care au declarat greşit suprafeţele au fost eliminaţi din start, iar teledetecţia a fost făcută prost, firma a luat banii, iar APIA se spală pe mâini. Fermierii au demonstrat cu măsurători şi acte că au o anumită suprafaţă pe care firma a măsurat-o greşit. Nu vom primi derogarea pentru că există nişte legi clare şi totul se va plăti, din nefericire, din banii publici“, a declarat vineri, pentru NewsIn, Viorel Matei.

Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Mihaela Luca, a declarat că România ar putea să nu beneficieze de derogarea Comisiei Europene (CE) pentru termenul de plată a subvenţiilor pe hectar. Oficialul MADR a precizat că o decizie a CE e aşteptată abia în toamnă, după ce aceasta va efectua un control legat de modul de efectuare a plăţilor. Subsecretarul de stat a mai declarat că speră ca plăţile să fie încheiate în luna iulie.

 

Plăţi de 88,4%

 

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) susţine că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi directe în proporţie de numai 88,45%, deşi a promis că până pe 11 iulie va achita toţi banii. Potrivit comunicatului, FNPAR solicită APIA să urgenteze executarea plăţilor directe aferente anului 2007, să înceteze să dezinformeze opinia publică în legătură cu cuantumul în care au fost efectuate plăţile directe către agricultori şi să tragă la răspundere pe cei vinovaţi de întârziere.

La începutul lunii iulie, Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) susţinea că până la 30 iunie au fost plătiţi, pe extrase bancare ale APIA, 68,49% din totalul celor 1.241.270 de fermieri, după ce APIA a anunţat că a efectuat plăţi pentru 95% dintre fermieri. Într-un comunicat transmis la începutul lunii iulie, APIA susţine că a efectuat până luni, 30 iunie, plăţi din fonduri europene şi de la bugetul naţional în valoare de aproximativ 622.046.570 de euro, pentru 95% din fermierii care au depus cereri de sprijin în anul 2007, după această dată existând posibilitatea ca suma alocată României să fie diminuată. Pentru plăţile directe la hectar aferente anului 2007, România a primit o alocaţie financiară de 440 de milioane de euro, fonduri europene. Potrivit regulamentelor europene, schema de plată unică pe suprafaţă este suplimentată prin acordarea unor plăţi naţionale directe complementare, cu fonduri de la bugetul naţional şi din FEADR. Totodată, normele europene prevăd că plăţile trebuie efectuate până pe 30 iunie, pentru fiecare lună de întârziere fiind prevăzută o anumită reducere financiară. „APIA are de efectuat plăţi în valoare de 746.452.791 de euro, până pe 30 iunie 2008. Teoretic, dacă plăţile nu sunt finalizate până la termenul-limită, pentru prima lună de întârziere se aplică o reducere de 10%, pentru două luni de întârziere – 25%, iar pentru trei luni – 45%. De asemenea, după patru luni se aplică o penalizare de 70%, iar peste patru luni reducerea este de 100%“, a declarat în luna mai, pentru NewsIn, director în cadrul APIA, Elena Mierlea. Aceasta a precizat că reducerea se aplică doar dacă diferenţa care mai rămâne de plătit după termenul-limită este sub 4 % din alocaţia financiară. De asemenea, reducerea se aplică la suma de 440.000.000 de euro, ceea ce reprezintă doar fondurile europene pentru plăţi directe.

Din suma pe care APIA a plătit-o până pe 30 iunie, „386.995.606 euro reprezintă finanţare din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), 98.934.241 de euro din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 136.116.723 de euro de la bugetul naţional, se arată într-un comunicat transmis Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Potrivit documentului, din 1.241.402 fermieri, 1.117.860 au primit sumele aferente plăţilor unice pe suprafaţă şi celor naţionale directe complementare.

Totodată, 13.591 de fermieri au fost excluşi de la plată ca fiind neeligibili întrucât au depus cereri pentru suprafeţe sub limita admisă de 1 ha sau au depus solicitarea după termenul-limită de 25 iunie 2007, iar 48.458 de fermieri au fost sancţionaţi cu excluderea de la plată pentru supradeclarări. Din suprafaţa de aproximativ 9.300.000 ha pentru care s-au depus cereri de sprijin în 2007, au fost efectuate plăţi pentru 7.655.670 ha, aproximativ 546.000 ha au fost excluse de la plată, iar pentru circa un milion de hectare sunt în curs de finalizare verificările, corespunzător unui număr de 61.493 de fermieri. APIA menţionează că printre cauzele principale care au generat întârzierea la plată a acestor ultime solicitări de sprijin sunt: existenţa unor litigii între fermieri în ceea ce priveşte solicitarea sprijinului pentru aceeaşi suprafaţă în acelaşi bloc fizic, situaţie în care ambele părţi sunt excluse de la plată până la soluţionarea litigiului, neprezentarea la timp a documentelor de clarificare a regimului de exploatare a terenului, acolo unde în urma controalelor prin teledetecţie au fost relevate neconformităţi, precum şi declararea unor suprafeţe în blocuri neagricole, fapt care presupune fie respingerea la plată, fie efectuarea de corecţii în Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole în urma unor verificări rapide pe teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS