17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBVB a pierdut un miliard de dolari

BVB a pierdut un miliard de dolari

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 16% faţă de intervalul precedent, atingând 319,3 milioane de lei, iar media zilnică a schimburilor a ajuns la 63,8 milioane de lei. Indicii bursei s-au corectat, pierzând 8-9%, pe fondul unor pieţe internaţionale care şi-au anulat în cea mai mare parte câştigurile din acest an. Din acest punct de vedere, indicii autohtoni stau mai bine, păstrând un avans de 20% faţă de începutul anului. Cu toate acestea, BVB a pierdut joi aproape un miliard de dolari din cauza deprecierii generale a acţiunilor. Doar patru emitenţi au crescut, doi au stagnat şi 52 au scăzut. Cel mai mult au urcat acţiunile Mechel Târgovişte – cu 13,24%, urmate de titlurile Mefin Sinaia – cu 3,52%. Cel mai mult au scăzut acţiunile Mecanica Ceahlău – cu 19,5%, urmate de cele ale Electroputere Craiova, cu o depreciere de 19,23%. „Cotaţiile acţiunilor listate la BVB au suferit corecţii negative, piaţa confirmând după două săptămâni de evoluţie pe palier faptul că a luat o direcţie descendentă. Căderile pieţelor din toată lumea au afectat şi bursa de la Bucureşti, lipsa ordinelor importante de cumpărare şi evoluţiile nefavorabile ale pieţelor învecinate făcând ca indicii pieţei să se prăbuşească în săptămâna analizată cu circa 8-9%. Finalul săptămânii a fost mai puţin abrupt, fiind posibil ca în perioada următoare să asistăm la unele aprecieri ale cotaţiilor, după ce FED a luat decizia de reducere a dobânzii de la 6,25% la 5,75%“, a precizat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova.

SIF-urile, corecţii negative

Contrar întregii pieţe, titlurile societăţii oltene Artego Târgu Jiu au înregistrat o creştere de 8,93%, acest lucru fiind pus pe seama profitului înregistrat de societate, în creştere cu 400% faţă de primul semestru al anului 2006. Acţiunile Artego au devenit foarte atractive pentru investitori. Cele cinci SIF-uri au înregistrat o corecţie negativă puternică, de 9,01%, pe o valoare a tranzacţiilor de 130 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 41,3% din valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni la bursă. Indicele BET-FI a continuat să se corecteze negativ, piezând faţă de maximul istoric peste 21% şi a închis săptămâna la un nou minim local. La aceste niveluri de preţ, SIF-urile par din ce în ce mai atractive din punct de vedere fundamental, însă lipsa cumpărătorilor din piaţă permite o necorelare între valoarea reală a companiei şi preţul de piaţă.

Piaţa va avea o perioadă de revenire în următorul interval de timp, pe fondul măsurilor FED de micşorare a dobânzii, însă este foarte important ce va face piaţa după ce va trece acest prim val de entuziasm.

Societate Cotaţia Variaţia

———————————————————————————–––––––––––-—

Artego Târgu Jiu 12,2 lei/acţiune +8,93%

———————————————————————————–––––––––––-—

SIF Oltenia 3,97 lei/acţiune -7,03%

———————————————————————————–––––––––––—

Alro Slatina 9,2 lei/acţiune -10,68%

———————————————————————————–––––––––––—

Altur Slatina 0,149 lei/acţiune -14,86%

———————————————————————————–––––––––––—

Automobile Craiova 29,4 lei/acţiune -13,27%

——————————————————————————–––––––––––——

Electroputere Craiova 1,05 lei/acţiune -19,23%

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS