16.7 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimul credit pentru locuinţă cu avans zero

Primul credit pentru locuinţă cu avans zero

Alpha Bank este prima care relaxează condiţiile de creditare pentru persoane fizice, după ce BNR a validat noile norme.

Noile norme de creditare prevăd două modificări: reducerea avansului minim la creditele imobiliare sau ipotecare precum şi creşterea gradului de îndatorare.
„Anunţăm două dintre măsurile importante prevăzute de noile norme propuse de bancă şi validate de BNR: reducerea avansului standard de la 25% la 15% pentru creditele Alpha Housing şi creşterea până la 65% a gradului maxim de îndatorare acceptat de bancă pentru oricare din creditele oferite“, a precizat într-un comunicat de presă Bogdan Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România.

Avans mai mic, grad de îndatorare mai mare

Reprezentanţii Alpha Bank spun că avansul standard de 15% prevăzut în noile norme nu este bătut în cuie, existând posibilitatea ca acesta să fie chiar zero. „Începând de săptămâna viitoare, de luni, creditele Alpha imobiliare sau ipotecare pot fi acordate cu avans zero în funcţie de valoarea de evaluare a imobilului şi de valoarea tranzacţiei“, a anunţat Dorina Deaconu, directoare Sucursală Craiova a Alpha Bank.
O altă ajustare a noilor norme de creditare prevede creşterea gradului maxim de îndatorare la credite pentru persoane fizice. Un client care doreşte să împrumute o sumă de bani se poate îndatora cu până la 65% din venitul lunar propriu sau al familiei în condiţiile unor venituri de peste 1.500 de euro. Sub această valoare, gradul maxim de îndatorare admis este de 55%. Un client cu un venit net pe familie de 5.250 de lei va avea rata lunară maximă admisă suma de 2.935 de lei, aproape dublu în comparaţie cu rata lunară maximă de 1.575 de lei, acceptată după vechile norme conform cărora gradul de îndatorare nu putea fi mai mare de 40% din venitul lunar net.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS