17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRabla scârţâie pentru Dacia şi Daewoo

Rabla scârţâie pentru Dacia şi Daewoo

Doljenii care vor să se înscrie în acest an în Programul „Rabla“ trebuie să se gândească de două ori ce maşină vor să cumpere, pentru că Dacia şi Daewoo au mult mai puţine maşini alocate prin program decât în anii anteriori.

Conform listei producătorilor, importatorilor autorizaţi de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi ai acestora, comunicată de Administaţia Fondului pentru Mediu, cele 16.500 de locuri din Programul „Rabla“, care va demara pe 25 aprilie, au fost împărţite între 58 de societăţi acceptate în program. Astfel, Dacia şi Daewoo au primit câte 1.907 locuri, cu mult mai puţine decât în anii 2005 şi 2006. În aceste condiţii, mulţi dintre doljenii care doresc să se înscrie în programul de înnoire a parcului auto de anul acesta pentru a-şi cumpăra un Logan sau un automobil produs la Daewoo Craiova va trebui să se reorienteze către alte mărci pentru a şti că au un loc asigurat.

Loganul, cel mai căutat

Desfăşurarea Programului „Rabla“ în anii 2005 şi 2006 a arătat că doljenii care s-au înscris în acesta, au fost interesaţi în primul rând de Logan sau automobilele produse de Daewoo. În aprilie 2005, chiar dacă la nivel naţional Dacia a primit 8.091 de locuri, la Craiova a fost o adevărată bătaie pentru a prinde un loc. Atunci agitaţia i-a luat prin surprindere pe angajaţii societăţilor de profil, care au chemat în ajutor angajaţii unei firme de pază din Craiova. La Redac Craiova, concesionar Dacia, doljenii s-au călcat în picioare la coadă, au dat buzna peste vânzători şi i-au bruscat. Anul trecut a fost mai linişte, însă locurile pentru Loganuri s-au epuizat în decurs de o oră. Conducerea Redac spune că o să fie destul de dificil anul acesta, în condiţiile în care Dacia nu a primit decât 1.907 locuri în program. „Am primit mai puţine locuri la nivel naţional decât în anii anteriori, în condiţiile în care, în acest moment, la Craiova avem în jur de 800 de potenţiali clienţi prin programul de înnoire a parcului auto. O să fie greu să mulţumim toţi clienţii, însă sper să ne descurcăm şi să evităm situaţia din 2005, când au fost incidente neplăcute“, a declarat Dumitru Scărlătescu, director la Redac Craiova.

Daewoo, aceeaşi poveste

În ultimii doi ani, după epuizarea Loganurilor, cei înscrişi în program s-au orientat spre automobilele produse de Daewoo, în special Cielo. Daewoo Automobile România a eliberat anul trecut în doar cinci zile lucrătoare note de acceptare pentru toate cele 4.576 de autoturisme alocate acestei mărci. În cea de-a doua etapă a programului, Daewoo Automobile România a primit o cotă suplimentară de 695 de autoturisme, şi acestea fiind vândute în totalitate. Aceste locuri au fost alocate ca urmare a redistribuirii de către Agenţia Fondului de Mediu a locurilor neutilizate de alţi producători sau importatori.
Chiar dacă în acest an Daewoo a primit doar 1.907 locuri, mai puţin de jumătate decât anul trecut, reprezentanţii producătorului craiovean de autoturisme spun că acestea vor fi împărţite după cerere. „Nu se poate vorbi în acest moment de un număr de locuri pentru judeţul Dolj. Acestea vor fi repartizate pe judeţe în funcţie de cereri, însă, deocamdată, nu s-a făcut acest lucru“, a declarat Valeriu Gârlea, purtătorul de cuvânt al Daewoo Automobile România.
Există totuşi posibilitatea ca numărul locurilor să fie suplimentat în etapele a doua şi a treia pentru producătorii autohtoni de automobile, Dacia şi Daewoo. Astfel, în următoarele etape vor rămâne producătorii, importatorii de autoturisme şi reprezentanţii autorizaţi care utilizează cel puţin 80% din suma contractată. Locurile din program care rămân de la cei care nu utilizează cel puţin 80% din suma alocată se repartizează celorlalţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU