22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinHortensiile - adevarati bulgari de flori

Hortensiile – adevarati bulgari de flori

Aduse din Extremul Orient in urma cu peste 200 de ani, frumoasele hortensii imbogatesc toata vara balcoanele si gradinile caselor noastre, in ghivece simple sau aranjamente.


Iubitoare de apa, hortensiile sunt foarte sensibile in zilele caniculare de vara, când, prin frunze, pierd mari cantitati de apa. Din acest motiv, de primavara pâna toamna trebuie sa mentinem pamântul umed in permanenta, prin udari frecvente si abundente. Hortensiile de ghiveci prefera locurile umbrite, in timp ce hortensiile de gradina se simt bine atât in plina lumina, cât si in semiumbra sau chiar umbra. Oricum si oriunde ar fi asezate, hortensiile trebuie ferite de expunerea directa la razele soarelui. Udarile vor fi rarite la inceputul lunii septembrie, pentru a favoriza formarea mugurilor florali din anul urmator. In timpul perioadei de inflorire, li se poate administra, o data la doua saptamâni, ingrasamânt lichid adaugat in apa de udat.


Hortensiile, plante sensibile


Hortensiile suporta bine frigul, dar este preferabil sa le protejam iarna, acoperindu-le cu frunze, paie sau ace de brad. Ele sunt sensibile mai ales la ingheturile de la inceputul lunii octombrie. In perioada de repaus, hortensiile de ghiveci pot fi pastrate in locuri racoroase, cum ar fi pivnitele.


La inceputul anului, in ianuarie, ele trebuie readuse la caldura (15-18 grade Celsius) si lumina, ca sa fie pregatite pentru o noua inflorire.


Este de preferat ca plantarea in gradina sa se faca primavara, pentru a evita astfel pericolul inghetului. Se pot alege locuri de lânga casa sau garduri si pe sub copaci, acolo unde hortensiile pot deveni un excelent fundal pentru tufele mici de flori. Hortensiile se inmultesc foarte usor prin butasi semilemnificati. In intervalul august-septembrie, dupa inflorire, se obtin butasi de 10-15 cm de pe extremitatea ramurilor care nu infloresc. Iar daca vreti sa aveti toata vara tufe bogate in flori, trebuie sa stiti cum si când sa le tundeti. Deoarece in timpul iernii exista pericolul inghetului, este mult mai bine ca aceasta operatie sa se faca primavara. Se indeparteaza prin taiere doar inflorescentele uscate (de anul trecut, de la prima pereche de muguri), lastarii batrâni, precum si cei care au inghetat. Florile se vor forma pe lastarii din anul precedent.


Daca va plac hortensiile albastre…


Hortensii de culoare albastra nu exista in mod natural. Primele flori in aceasta nuanta au fost obtinute din intâmplare, de un gradinar.


Hortensiile sunt, de fapt, varietati cu flori roz sau rosii, care devin albastre datorita prezentei unei cantitati mari de aluminiu in sol. Astfel, in apa de udat se adauga o solutie ce contine piatra acra sau alaun 3-12 g/1 litru de apa si hortensiile vor fi albastre! Radacinile florilor absorb aluminiul numai dintr-un sol acid (care nu contine calcar), deci pH-ul acestuia trebuie mentinut sub valoarea de 4,5. Pe terenurile calcaroase, florile hortensiilor sunt intotdeauna roz.


De asemenea, lumina foarte intensa activeaza pigmentul rosu, astfel incât nuanta hortensiilor albastre care cresc in plin soare poate tinde spre… roz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS