Cine beneficiază de rambursări de TVA de 4,2 milioane de euro

Mai multe firme din Oltenia au de primit de la Fisc, luna aceasta, 19,35 milioane de lei. Cele mai mari sume merg către firmele mijlocii, precum și către alte firme din Dolj. (Foto: Claudiu Tudor)
Autori


Cele mai multe firme din Oltenia care au cerut rambursări de TVA sunt din rândul celor care fac livrări de bunuri în spațiul Uniunii Europene, firme din agricultură, de construcții sau care fac investiții, iar până la recepția lucrărilor, respectiv până la darea în folosință a investiției, își cer TVA-ul de la stat.

Firmele din Oltenia plătesc la Fisc, în medie, TVA de 60 de milioane de lei pe lună, în timp ce sumele de rambursat ajung la o medie de 18 milioane de lei, ceea ce înseamnă că o treime din suma pe care Fiscul o încasează de la firme într-o lună este ulterior rambursată entităților care au dreptul să o ceară. Luna aceasta, Fiscul regional restituie mai multor firme din Oltenia 19,35 de milioane de lei din taxa pe valoarea adăugată (TVA), adică aproximativ 4,2 milioane de euro, ca urmare a unor cereri de rambursare depuse în lunile iunie și iulie, informează Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova. „Majoritatea firmelor care au cerut rambursarea de TVA sunt din rândul celor care fac livrări intracomunitare (exportă bunuri în interiorul Uniunii Europene – n.r.). Mai sunt firme din construcții și firme care fac investiții, urmând ca după punerea în funcțiune a instalațiilor sau a construcțiilor respective să înceapă să colecteze TVA. Mai sunt și firmele din agricultură care cer TVA, pentru că sunt cu taxarea inversă. Asemenea firme au avut TVA deductibil și recuperează TVA de la stat“, a precizat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.

Cele mai mari sume din TVA se rambursează prin Administrația Regională Contribuabili Mijlocii (ARCM) către firme care au, în principal, activitate de livrări de bunuri în spațiul intracomunitar, iar exportatorii își cer TVA-ul de la statul român. Unele din firmele care sunt în categoria „contribuabililor mijlocii“ sunt și firme de construcții, spune Mihai Antonescu. Așa se explică suma foarte mare cerută a fi rambursată către contribu­a­bili mijlocii într-o singură lună, respectiv 7,82 milioane de lei.

Ca valoare a sumelor, urmează în top cele solicitate de societăți din Dolj, care au depus cererile de rambursare la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj. În județul nostru s-au cerut rambursări de TVA în valoare de 5,48 milioane de lei. Este vorba atât de firme care exportă în spațiul intracomunitar, cât și de societăți care activează în domeniul agriculturii și au dreptul să ceară rambursarea de TVA pentru că practică taxarea inversă și își deduc TVA pentru lucrările realizate și pentru produsele achiziționate.

Fiscul controlează firmele care cer rambursarea TVA

Potrivit directorului executiv al DGRFP Craiova, firmele care cer rambursare de TVA sub nivelul de 45.000 de lei, precum și societățile din categoria contribuabililor mijlocii care solicită rambursare de TVA vor primi sumele, iar controlul fiscal se va face ulterior. Dacă sumele cerute sunt de la 45.000 de lei în sus, atunci se face o analiză de risc a contribuabilului și se face un control anticipat. Mihai Antonescu a mai precizat că inspectorii fiscali vor face controale chiar și la firmele care cer TVA sub pragul de 45.000 de lei în cazul în care din analiza de risc reiese că acele societăți au risc evazionist.

Când poate întârzia statul plata TVA către firme

Conform articolului 77 din Codul de Procedură Fiscală, statul are la dispoziție 45 de zile de la data la care firma depune cererea de rambursare și până când sumele trebuie plătite de Fisc în conturile firmelor. În acest interval, trebuie făcut și controlul anticipat al Fiscului. Unele firme susțin că nu se plătește TVA-ul de către stat în intervalul stabilit de lege, însă ele sunt obligate să achite la termenele legale TVA către stat, atunci când au sume de plată. „Se depășește termenul de plată de 45 de zile doar în situațiile în care firmele nu au pus la dispoziția inspectorilor fiscali documentele care să ateste că mărfurile chiar au circulat în spațiul intracomunitar. De exemplu, dacă se cer documentele de transport și acestea sunt aduse peste câteva zile, atunci termenul de rambursare a TVA se prelungește cu acea perioadă. Luna aceasta se rambursează TVA în două tranșe, pentru cererile depuse în iunie și iulie. Prima tranșă s-a plătit pe 12 septembrie și a fost de 12,9 milioane de lei, iar următoarea tranșă se plătește pe 30 septembrie“, a spus directorul executiv al DGRFP Craiova, care a precizat că o parte din sumele cerute de firme se compensează cu datoriile pe care acele firme le au de achitat către stat.

Conform noului Cod de Procedură Fiscală, termenul de plată a TVA solicitată a fi rambursată de firme se poate prelungi cu două, trei sau chiar șase luni, pentru „administrarea de probe suplimentare“, iar aceste termene se acordă din momentul solicitării probei de către inspectori, în timpul controlului anticipat, și până la momentul la care se prezintă respectivele probe.


Unii mai încearcă să obțină rambursarea TVA cu tranzacții fictive

Cererile de rambursare de TVA se analizează în ordinea depunerii, susțin reprezentanții Fiscului. Întrebat dacă mai există cazuri în care se încearcă obținerea unor rambursări ilegale de TVA, Antonescu a precizat că mai sunt astfel de cereri depuse la Fisc, dar în număr foarte mic și cu sume reduse, iar „inspectorii verifică în fiecare caz dacă mărfurile au circulat efectiv sau sunt tranzacții fictive“.

Doljul este cunoscut pentru rambursările ilegale de TVA de circa 2.000 de miliarde de lei vechi care au avut loc în 2002-2003, din care s-au recuperat la buget sume infime.

În toată țara, ANAF rambursează luna aceasta 850 de milioane de lei din TVA.

Ce sume se rambursează din TVA  în Oltenia*

Ce sume se rambursează din TVA

în Oltenia*

 

 Comenteaza acum

Alte stiri

16 iulie 2018

LOTO: Premiu de 4,37 milioane de euro la extragerea JOKER

Joi, 19 iulie, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, dupa ce la tragerile loto de duminica Loteria Romana a acordat 32.548 de castiguri in valoare totala de 1.605.924,82 lei, se arată

Sumarul ediției de joi, 22 septembrie 2016

Actualitate

» Peste 200 de oameni protestează faţă de decizia Senatului în cazul Gabriel Oprea
» Vrancea: Cutremur de 3,6 grade pe scara Richter
» O rachetă lansată din Siria a căzut într-un oraş din Turcia
» A plouat, dar nu destul
» Cu bicicleta electrică de-a lungul Dunării
» Doljul va avea mai multe Parcuri Industriale
» Ioana Băsescu, sub control judiciar
» Iohannis a pedalat pentru a susține campania “Pedalăm pentru Invictus 2017”
» Producătorii de medicamente solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea taxei clawback
» Prognoza meteo pentru vineri, sâmbătă şi duminică
» Epidemia de rujeolă: Focarele au apărut în comunităţi de romi din Bistriţa, deoarece copiii nu au fost vaccinaţi
» PNL solicită reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea
» Elena Udrea, cercetată sub control judiciar
» Sentință definitivă în dosarul Silviu Lung
» CCR amână pentru 4 octombrie sesizarea în cazul dezincriminării conflictului de interese
» Doi angajați ai Serviciului Permise sancționați sancţionaţi pentru favorizarea lui Călin Popescu Tăriceanu
» Ministerul Sănătății: Legea vaccinării se află în circuitul de avizări
» Vicepreședinte ANRE: Insolvența RADET nu va afecta distribuția agentului termic către populație
» Bogdan Diaconu, audiat ca martor la Parchetul General
» Valentin Popescu – noul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății
» ANM: Temperaturi apropiate de normele perioadei în intervalul octombrie – decembrie
» Ministerul Sănătății confirmă că un al treilea copil a murit de rujeolă

Interviu

» Anca Dragu: Venim cu simplificări și facilități pentru persoane fizice și juridice; nu modificăm taxe și impozite

Publireportaj

» CJ Dolj investeşte în infrastructura de afaceri

Local

» Strehaia: 300.000 de euro investiți în cultura de cătină

Dolj

» Copiii au militat pentru mersul pe jos, în Parcul „Romanescu“
» Ilegalităţi cu banii bătrânilor de la Căminul din Craiova
» Stadionul-fantomă al Băniei
» Majorări de pensii doar pentru unii care au lucrat cu grupe de muncă
» Căldura craiovenilor, la mâna SC Termo
» Studenții craioveni, împovărați cu o nouă taxă
» Condamnată la 12 ani de închisoare după ce şi-a ucis soţul
» Și-a pierdut viața după ce a intrat într-o depășire neregulamentară
» Silviu Lung, condamnat definitiv cu suspendare pentru ucidere din culpă
» Dolj: Accident mortal pe DJ 561

Gorj

» Urcatul la Rânca, sport extrem în lipsa marcajelor de pe carosabil
» Control la CEO
» Gorj: Primarii au lipsit de la instruirea privind organizarea alegerilor
» Ziua Patrulei de Reciclare, la Târgu Jiu

Mehedinţi

» Acţiune de prevenţie a poliţiştilor mehedințeni

Vâlcea

» Vâlcea: Amendaţi cu 200 de lei pentru că au consumat alcool pe peronul din gară

Sport

» Voleibaliștii lui Pascu caută biletul pentru Euro în Cehia
» Baschetbaliștii craioveni, la prima prestație în Polivalentă
» „Satelitul“, pregătit pentru întâlnirea cu Alexandria
» Handbal: SCM Craiova, victorioasă la Slobozia

Sanatate

» Zeci de copii din Dolj fac recuperare neuromotorie la domiciliu
» Ministerul Sănătății: Vaccinurile salvează vieţi

Magazin

» Horoscop
» O lume nebună – Particulele de magnetit pot provoca apariţia Alzheimerului
» Bancul zilei

Top