Plan de reducere a supraaglomerării penitenciarelor: Deţinuţii, cooptaţi în agricultură şi producţie

gratii

 

Deţinuţii vor putea fi cooptaţi la munci agricole sau în activităţi productive de către persoane fizice, persoane juridice şi autorităţi, în baza unui contract, prevede planul de măsuri lansat de Justiţie, pentru reeducerea supraaglomerării din penitenciare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.

Ministerul Justiției lansează procesul de informare şi consultare publică pentru reducerea sustenabilă a supraaglomerării din penitenciare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi aduce în atenţia publicului planul de măsuri adoptat împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) la 30 iunie 2016.

Conform documentului, se are în vedere întocmirea şi actualizarea unei baze de date/unitate cu oferta de muncă (număr de persoane) existentă în fiecare penitenciar şi postarea acesteia pe website-ul fiecărei unităţi, şi disponibilul de personal ce poate escorta deţinuţi la punctele de lucru exterioare locului de deţinere.

Totodată, se vor evalua opţiunile pe piaţa muncii, se vor identifica potenţialii beneficiari ai forţei de muncă din penitenciare şi se vor încheia contracte cu beneficiarii prestaţiilor persoanelor private de libertate aflate în regim deschis şi semideschis.

De asemenea, se intenţionează identificarea unor oportunităţi de muncă în comunitate, pentru persoanele private de libertate aflate în regim deschis, fără supraveghere.

Planul de măsuri prevede inventarierea tuturor posibilităţilor de exploatare a gospodăriilor agro-zootehnice (GAZ) aparţinând unităţilor de detenţie, precum şi stabilirea numărului de deţinuţi care pot lucra în cadrul acestora. În acest sens, se va avea în vedere diversificarea culturilor agricole în funcţie de solicitările momentului şi posibilităţile zonei.

Spaţii amenajate pentru cazarea deţinuţilor aflaţi la muncă

Pentru cazarea deţinuţilor aflaţi la muncă este necesar să se identifice şi amenajeze spaţii, altele decât cele care pot fi folosite pentru cazarea persoanelor private de libertate.

Având în vedere aspectele de mai sus, se impune lansarea unor forme de publicitate în mass-media sau prin activităţi directe de prezentare, cu lucrările ce pot fi executate de către unităţile penitenciare cu ajutorul persoanelor private de libertate în diferite ramuri ale economiei (industrie, construcţii, infrastructură, agricultură etc.), precum şi înaintarea ofertelor de prestări servicii ce pot fi executate cu persoanele private de libertate, agenţilor economici din zonele limitrofe ale penitenciarului, care au putere financiară, precum şi instituţiilor.

Referitor la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, planul prevede armonizarea structurilor organizatorice din sistemul medical penitenciar în concordanţă cu necesităţile reale de servicii medicale pentru persoanele private de libertate, elaborarea şi aprobarea unei decizii pentru desemnarea penitenciarelor-spital care gestionează cazurile pentru afecţiuni cronice şi/sau în fază terminală, identificarea unor proiecte pentru întreaga reţea sanitară penitenciară care să contribuie la îmbunătăţirea infrastructurii medicale şi dezvoltarea competenţelor profesionale ale personalului medical, precum şi identificarea soluţiilor pentru planificarea unor curse de transport special (similare curselor ANP) sau completarea parcului auto cu autosanitare pentru realizarea transportului deţinuţilor la internare şi externare, cât şi pentru deţinuţii cu dizabilităţi locomotorii.

Ministerul Justiţiei ia în calcul întreruperea executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă (prevederea referitoare la bolile incurabile în fază terminală), precum şi reglementarea unor măsuri de internare într-o unitate sanitară de specialitate până la însănătoşire ori până la obţinerea unei ameliorări a stării de boală, care să permită punerea în executare a pedepsei (pentru deţinuţii care au dobândit o boală psihică în timpul executării pedepsei).

Sistemul de sănătate penitenciar are nevoie de medici

În document se subliniază faptul că sistemul de sănătate penitenciar este deficitar cu 81 de medici, un biolog şi un farmacist, aspect care afectează calitatea serviciilor medicale.

Planul prevede şi măsuri de reintegrare socială a deţinuţilor şi abordează atât aspecte legate de activităţi educativ-culturale pentru a ajuta la reinserţia în societate, precum şi soluţii de păstrare a legăturii dintre deţinut şi familie.

Astfel, Ministerul Justiţiei propune crearea unor spații prietenoase în penitenciar pentru interacţiuni ale copiilor cu părinţii aflaţi în detenţie în cadrul sectorului vizite, diversificarea activităţilor şi programelor de prevenţie a delicvenţei juvenile destinate elevilor şi studenţilor din afara sistemului penitenciar (de ex. „O zi în penitenciar“), diversificarea activităţilor şi programelor destinate dezvoltării abilităţilor parentale şi consolidării relaţiei persoanelor private de libertate cu familia şi mediul de suport („O zi cu tata“, „Singur spre şcoală“, „O zi cu mama“, responsabilizarea la nivelul fiecărei unităţi a unui asistent social cu atribuţii de organizare a vizitelor copiilor), precum şi organizarea de ateliere cu familia, activități mediate de asistentul social/psiholog, în cadrul cărora părinţii şi copiii lor vor beneficia de sprijinul specialiştilor sau al colaboratorilor, se vor juca sau vor desfăşura activităţi ocupaţionale împreună etc.

Planul de măsuri supus dezbaterii publice se poate accesa la adresa http://www.just.ro/wp-content/uploads/2016/06/Plan-de-masuri-pentru-imbunatatirea-conditiilor-de-detentie2.pdf

Alexandru Moise – Mediafax


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 28 iulie 2016

Actualitate

» Elveţia: Controale de securitate preventive la aeroportul din Geneva
» Gorj: Acţiune de salvare a unui bărbat aflat în stare gravă pe munte
» Gorj: Un motrean a câştigat 4 milioane de euro la loto
» Incendiu pe strada Brestei
» Criterii stricte pentru donatorii de sange
» Alertă de securitate într-un campus din orașul austriac Graz
» Medici și un pacient, electrocutați în timpul unei operații la Spitalul Colțea
» Percheziţii la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti
» Fiscul vrea să aibă acces la datele românilor care plătesc cu cardul, fără notificare, permisiune sau mandat
» Sorin Ovidiu Vîntu, audiat la DNA
» Distragerea atenției și alcoolul pun în pericol tinerii șoferi
» Dosarul de ameninţare al lui Traian Băsescu nu va fi trimis în judecată
» Şeful Finanțelor Publice Oravița, reţinut pentru trafic de influenţă
» Ministerul Sănătății confirmă un al treilea caz de import de virus Zika în România
» Cutremur în România
» Patru zile caniculare în România
» Se depun cererile de plată a ajutorului de motorină aferente trimestrului II al anului 2016
» Siria: 55 de morți și 160 de răniți în urma unui atentat
» Turcia: Doi soldați au fost uciși după un atac cu bombă
» Accident pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti
» Ministerul Energiei va încheia cu producătorii de electricitate contracte de finanțare nerambursabilă pe tipuri de investiții

Dolj

» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Craiova: Incendiu la un imobil de pe strada Brestei
» Dolj: Locuri de muncă în domeniul hotelier – gastronomic în Germania
» Dolj: Percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de tăiere și sustragere material lemnos
» Intervenţii ale pompierilor doljeni în ultimele 24 de ore
» Un craiovean a murit în apropierea Colegiului “Carol I”
» Una dintre surorile înecate în Jiu a fost găsită
» Se opreşte apa caldă în Craiova
» Craiovean , reţinut pentru contrabandă cu ţigări
» Moartea Alexandrei Goghez rămâne, deocamdată, un mister

Gorj

» Şefii din Directoratul CEO au zilele numărate
» Tabără de artă religioasă şi Festivalul Tineretului în Gorj
» Călinou, înlocuit de Cosmin Popescu în conducerea Clubului Pandurii
» Ambasadorul Franţei va participa la înmormântarea gorjeanului ucis la Nisa
» CEO a prelungit programul de disponibilizări până în octombrie
» Şeful Diviziei Miniere ţine cu dinţii de funcţie

Olt

» Jandarmii olteni acţionează pentru combaterea braconajului piscicol

Mehedinţi

» Mehedinţi: Traficul rutier pe DN 6 şi DN 56A supravegheat din elicopter
» Mehedinţi: Acţiuni de prevenţie în Oprişor
» 29 iulie – Ziua Imnului Naţional
» Echipajul Colegiului Național “Gheorghe Țițeica”, locul II la Etapa Națională a concursului “Sanitarii Pricepuți”

Vâlcea

» 4.000 de râmniceni au intrat în posesia alimentelor din fonduri comunitare într-o săptămână
» Vâlcea: Reţinut pentru furt şi conducere fără permis

Sport

» Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA de la Montreal
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu – Maccabi Tel Aviv, scor 1-3, în Liga Europa
» Tenis / Halep şi Niculescu, în sferturile probei de dublu de la Montreal
» Handbal (f) / România a ratat calificarea în sferturile Mondialului U18
» Fotbal / Astra a remizat cu  FC Copenhaga la Giurgiu

Magazin

» Program Colours Cinema Craiova 29 iulie – 4 august

Top