14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn judecător şi doi avocaţi, încătuşaţi

Un judecător şi doi avocaţi, încătuşaţi


Controversatul magistrat Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj a fost reţinut de procurorii DNA, împreună cu doi avocaţi, într-un dosar de trafic de influenţă.

Pentru mulţi nu e o surpriză faptul că judecătorul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj a ajuns în spatele gratiilor. Ieri, el a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă emisă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un dosar de corupţie. În aceeaşi cauză au mai fost reţinuţi doi avocaţi – Octavian Tiberius Ciucă, din Baroul Dolj, şi Ion Militaru, din Baroul Olt. Cei trei învinuiţi au fost prezentaţi aseară la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Se pare că o persoană care avea interese într-un dosar aflat pe rolul Secţiei Penale a Tribunalului Dolj ar fi încercat să-l „convingă“ pe judecătorul care trebuia să soluţioneze dosarul respectiv să-i dea o soluţie favorabilă, contra unei sume substanţiale de bani.

Aviz al CSM pentru reţinerea a doi judecători

Emiterea ordonanţelor de reţinere a fost făcută după ce, în dimineaţa aceleiaşi zile, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat propunerea DNA de reţinere a doi judecători de la Tribunalul Dolj cercetaţi pentru fapte de corupţie. În afara lui Laurenţiu Anghel, CSM avizase, potrivit agenţiei NewsIn, şi reţinerea colegului său de birou, judecătorul Bogdan Diaconescu, fiul fostului prefect de Olt, ulterior deputat, Marin Diaconescu. Bogdan Diaconescu a fost şi el chemat la DNA Craiova pentru audieri, însă până la închiderea ediţiei faţă de el nu s-a făcut propunere de arestare preventivă.
Fostul prefect de Olt Marin Diaconescu a declarat pentru NewsIn că fiul său nu are ordonanţă de reţinere, ci doar a fost chemat la DNA pentru cercetări. El a mai susţinut că ancheta ar fi început după ce fiul său şi-ar fi depus candidatura pentru şefia Tribunalului Dolj.
De fapt, încă de pe vremea când conducerea Tribunalului Dolj fusese demisă în urma scandalului Gorbunov, judecătorii discutau că la conducerea instanţei ar urma să vină Bogdan Diaconescu, ce ar face tandem cu Laurenţiu Anghel, în calitate de şef al Secţiei Penale. N-a fost să fie aşa, pentru că instanţa supremă i-a repus în funcţii pe toţi judecătorii, în urma cazului Gorbunov.

Leo de la Strehaia, scutit de puşcărie

Judecătorul Laurenţiu Anghel, principalul acuzat în dosarul DNA, nu este un oarecare. De-a lungul activităţii sale a stârnit multe controverse prin hotărârile pe care le-a dat.
Una dintre cele mai răsunătoare sentinţe este cea prin care l-a scăpat de puşcărie pe Leo de la Strehaia, „Prinţul ţiganilor“, sponsorul de odinioară al vestiţilor manelişti Adi Minune şi Carmen Şerban.
Ion-Stelică Mihai, zis Leo de la Strehaia, a fost trimis în judecată de procurorii ploieşteni în 1999, pentru mai multe acuzaţii, dintre care nu lipseau falsul şi uzul de fals, înşelăciunea, delapidarea şi evaziunea fiscală. Procurorii considerau că Leo a dat bugetului de stat o „gaură“ de peste 7,28 miliarde de lei vechi, prin achiziţionarea de combustibili fără taxe şi accize, apoi revânzarea lor drept benzină Premium sau motorină, produse mult mai scumpe. Pe 22 aprilie 2004, instanţa supremă l-a găsit vinovat pe Leo, condamnându-l definitiv la patru ani de puşcărie cu executare.
„Prinţul ţiganilor“ a recurs la calea extraordinară de atac a revizuirii, acţiune pe care a introdus-o la Tribunalul Dolj. Şi a avut norocul ca dosarul să ajungă la judecătorul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj, care, mai întâi, a dispus admiterea în principiu a cererii şi „suspendarea executării sentinţei penale până la rejudecarea definitivă a cauzei“. Apoi, în mai 2006, acelaşi judecător l-a achitat pe Leo de înşelăciune, acuzaţia cea mai gravă, pentru celelalte acuzaţii dându-i doar doi ani de închisoare, bineînţeles, cu suspendare. Şi pedeapsa aşa a rămas, pentru că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au… uitat să facă recurs!

Achitări şi eliberări pentru restituiri ilegale de TVA

Tot în 2006, judecătorul Anghel a avut altă decizie „cu cântec“. Magistratul a respins propunerea de arestare preventivă a omului de afaceri doljean Constantin Dîlgoci şi a „partenerilor“ săi la o restituire ilegală de TVA de 6,6 miliarde de lei vechi, pe motiv că această valoare, echivalentul la acea vreme a circa 2.000 de salarii minime nete pe economie, ar reprezenta „o sumă relativ modică“.
Alt dosar ajuns pe masa judecătorului Anghel viza un şir de returnări ilegale de TVA de circa 3,2 milioane de lei care ar fi fost obţinute de soţii Ion şi Naziana Slotea şi de contabila lor, Daciana Georgeta Brainaş. Pe 17 iulie 2009, după un proces de trei ani şi jumătate, magistratul i-a declarat nevinovaţi pe inculpaţi, nu înainte de a schimba încadrarea juridică a faptei din înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (sancţionată cu până la 20 de ani de închisoare) într-o încălcare a Legii TVA, sancţionată doar cu închisoare de la unu la şapte ani.

Eliberatorul doctoriţei Goga şi al lui Ionuţ Dinu

Tot Laurenţiu Anghel a scutit-o de arest şi pe doctoriţa Valentina Goga. Pe 2 noiembrie 2009, în momentul în care dosarul de luare de mită al doctoriţei a ajuns la Tribunalul Dolj, judecătorul a dispus eliberarea acesteia din arest preventiv, considerând că femeia poate fi judecată în stare de libertate.
Acelaşi judecător a dat o altă sentinţă controversată în cazul Ionuţ Dinu, trimis în judecată pentru omor, după ce a împuşcat-o în cap cu o armă de tir a tatălui său pe Alexandra Iancu, de 19 ani, o colegă a surorii sale. Procurorii au considerat că fiul poliţistului Nelu Dinu a săvârşit fapta cu intenţie indirectă, însă judecătorul a schimbat încadrarea juridică  din omor, faptă pedepsită cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în ucidere din culpă, faptă pedepsită între unu şi cinci ani de puşcărie. În baza noii încadrări a faptei, inculpatul a fost condamnat de Anghel la trei ani de închisoare cu suspendare şi apoi eliberat după câteva ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII