17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalea Bucureşti, cartierul contrastelor

Calea Bucureşti, cartierul contrastelor

Cel mai mare bulevard al Craiovei, Calea Bucureşti, arată bine, însă în spatele blocurilor mai există spaţii în contrast cu spoiala de la stradă.

Craiovenii au îndurat miercuri temperaturi mari ca să participe la „Fii vocea cartierului tău!“ din Calea Bucureşti. Locuitorii de pe raza celui mai mare bulevard al Băniei au ţinut să le atragă atenţia autorităţilor publice că în spatele blocurilor care alcătuiesc faţada străzii mai sunt încă mormane de gunoaie, în special din cauză că lipsesc platformele de gunoi, dar şi din pricina nesimţirii unor locatari. „Platforma din spatele Poştei (OP 4 – n.r.) a fost desfiinţată. Aşa că au început să apară prin parcare şi pe spaţiile verzi, pe la scările blocurilor pungi cu mizerie. Ba chiar şi în locul rampei au fost depozitate gunoaie“, a spus Iulian. Autorităţile susţin însă că terenul pe care a fost rampa a fost retrocedaat. „Am fost obligaţi să desfiinţăm această rampă fiindcă spaţiul nu mai este domeniu public. A intrat în posesia proprietarului prin executare. Acum căutăm alt loc în care să amenajăm o rampă“, a spus directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova, Sorin Ciobanu. Nici peste drum de strada Horia nu există o platformă în adevăratul sens al cuvântului. „Sunt câteva containere aşezate pe o alee, dar tot timpul pe lângă acestea sunt grămezi de gunoaie“, au sesizat craiovenii din zonă. Şeful Salubrităţii este de părere că în această zonă, considerată „un refugiu“, se adună mizeria în special din cauza comercianţilor. „În acea arie funcţionează multe societăţi comerciale. Veţi vedea că pe lângă containerele noastre sunt aruncate ambalaje care provin de la diverse mărfuri. Vom efectua controale“, a precizat Sorin Ciobanu. Referitor la locuitorii care nu respectă regulamentul de gospodărire, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a spus că inspectorii primăriei vor aplica sancţiuni după aprobarea noilor amenzi stabilite la nivel local.

Spaţiile verzi, fără întreţinere…

Cartierul Calea Bucureşti este deficitar şi la capitolul spaţii verzi, susţin locuitorii din zonă. Ei le-au transmis răspunzătorilor adresele cu spaţii lăsate în paragină: blocurile A5 şi A6, A8c, C23, strada George Fotino etc. Oamenii sunt însă şi mai speriaţi că aceste spaţii nu vor fi niciodată îngrijite. „Ni s-a spus că nu se vor mai amenaja zonele verzi, fiindcă au fost concediaţi 200 de oameni de la RAADPFL (Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ – n.r.)“, a spus Viorica.  Primarul Craiovei a susţinut însă că este vorba de un deficit temporar de forţă de muncă. „De la Regie au plecat oameni cu contract pe perioadă determinată, organigrama la acel moment fiind adoptată strict în concordanţă cu situaţia economico-financiară. Nu înseamnă că la capitolul spaţii verzi nu vor fi suficienţi oameni. Luna viitoare se vor face angajări, dacă va fi nevoie“, a declarat Solomon.

Parcare pentru cine se nimereşte

Parcări de-a lungul străzii Calea Bucureşti sunt cu sutele. Craiovenii spun însă că multe dintre acestea sunt ocupate de maşini de firmă, de autovehicule scoase la vânzare şi de taxiuri. „Noi plătim taxa de parcare, dar nu avem unde să ne lăsăm maşinile, în timp ce parcările sunt ocupate cu zeci de maşini cu numere de Olanda, de Bulgaria şi de alte ţări, pentru care normal că nimeni nu plăteşte, că nu sunt înmatriculate“, a spus George. „Nu este loc în parcările de pe Calea Bucureşti de maşinile de firmă“, a sesizat şi Marin Leoveanu. Pe de altă parte, craiovenii au acuzat administraţia că acolo unde este loc de parcare domnesc bălăriile sau plin de gropi. „În spatele Stomatologiei este un loc de parcare, însă trebuie amenajat“, a sesizat Ileana. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a afirmat că până la sfârşitul acestui an vor fi asfaltate toate terenurile care se pretează la destinaţia de parcare şi că va interveni pe lângă poliţie pentru ridicarea autovehiculelor pentru care nu se plăteşte taxă de parcare către bugetul local. Tot în acest an, a mai arătat primarul, vor fi asfaltate aleile dintre blocuri.

Sesizări via GdS

Întâlnirea „Fii vocea cartierului tău!“ de miercuri, 27 mai, a fost inedită, desfăşurată în mai multe etape. Sala s-a dovedit neîncăpătoare cu mult timp înainte de ora începerii dezbaterii, organizatorii fiind nevoiţi să improvizeze o extensie în holul clădirii. După circa o jumătate de oră de dezbateri, acuzând temperatura crescută, primarul Antonie Solomon a venit cu propunerea ca sesizările care au rămas neînregistrate să fie preluate în alte circumstanţe, fie de către angajaţii Primăriei Craiova, fie de către redactorii GdS. Eventual să fie reprogramată întâlnirea. Oamenii nu au dorit însă altă dezbatere, preferând să-şi spună păsurile unde doreşte primarul – pe hol sau în curtea şcolii, în prezenţa redactorilor GdS. Ceea ce s-a şi întâmplat. Craiovenii care ne-au solicitat să fie contactaţi vor fi sunaţi de redactorii GdS pentru a detalia situaţiile pe care doresc să le sesizeze. Acestea vor fi, de asemenea, publicate în Gazeta de Sud.

Mulţumiri

Echipa GdS mulţumeşte reprezentanţilor Şcolii nr. 21 „Gheorghe Ţiţeica“ pentru sprijinul acordat în organizarea dezbaterii „Fii vocea cartierului tău!“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII