18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTranzacţia lui Patriciu, sub semnul întrebării

Tranzacţia lui Patriciu, sub semnul întrebării

Directoratul pentru Competiţie al Comisiei Europene a comunicat că nu a primit o notificare cu privire la tranzacţia dintre The Rompetrol Group şi compania KazMunayGaz.

Ofiţerul de presă al Directoratului pentru Competiţie al Comisiei Europene a declarat ieri pentru NewsIn că The Rompetrol Group şi compania KazMunayGaz nu au trimis o notificare privind tranzacţia de vânzare a 75% din compania olandeză The Rompetrol Group (TRG) către compania kazahă KazMunayGaz.

Potrivit reprezentantului Directoratului pentru Competiţie, „companiile trebuie să-şi calculeze cifra de afacere şi, în funcţie de dimensiunile acesteia, să notifice tranzacţia fie Comisiei Europene, fie autorităţilor naţionale de concurenţă“. Comisia Europeană are jurisdicţie exclusivă pentru fuziunile dintre companiile a căror cifră de afaceri cumulată la nivel global este de cel puţin cinci miliarde de euro şi au, fiecare separat, o cifră de afaceri obţinută în interiorul spaţiului economic european, care depăşeşte 250 de milioane de euro. Conform raportului financiar anual al companiei, The Rompetrol Group NV a afişat în 2006 venituri consolidate de 3,828 miliarde de dolari, pentru acest an fiind estimată o cifră de afaceri de 7,27 miliarde de dolari şi un profit operaţional (EBITDA) de 270 de milioane de dolari.

Dinu Patriciu a declarat luni că a informat autorităţile europene despre intenţia sa de a vinde 75% din TRG grupului kazah KazMunayGaz şi a lăsat să se înţeleagă că va primi fără probleme aprobările.

 

Bursa de Valori Bucureşti a aflat despre tranzacţie din presă

 

Într-un comunicat de presă emis miercuri de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se precizează că BVB nu a recepţionat oficial, în timpul sesiunii de tranzacţionare, nici un mesaj de la compania de comunicare despre vânzarea titlurilor Rompetrol. BVB a suspendat luni tranzacţionarea titlurilor Rompetrol exclusiv după ce a aflat din presă de faptul că Rompetrol a vândut 75 la sută din acţiuni către firma kazahă KazMunayGaz. Informaţia care a declanşat procedura de monitorizare în vederea adoptării deciziei de suspendare a fost difuzată în jurul orei 13.17, pe un canal de ştiri TV.

Bursa de Valori Bucureşti a suspendat tranzacţiile cu cele trei companii din Grupul Rompetrol, listate pe piaţa de capital românească, la ora 13.22.

Primul document referitor la achiziţia de către KazMunayGaz a 75% din The Rompetrol Group NV, utilizând căile oficiale de comunicare dintre BVB şi emitenţi, a apărut ulterior orei suspendării de la tranzacţionare. Acest document a fost recepţionat prin fax la ora 13.51 şi poartă ora de expediere 13.48. Documentul a fost publicat pe site-ul BVB. Toate celelalte rapoarte ale emitenţilor de pe piaţa reglementată au fost transmise de către aceştia în afara orarului de tranzacţionare şi au fost publicate integral pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti în dupa-amiaza zilei de 27august 2007.

Parchetul General, în aşteptare

Reprezentanţii Ministerului Public au declarat pentru NewsIn că se aşteaptă finalizarea anchetei Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a vedea dacă în cazul tranzacţionarii acţiunilor Rompetrol este vorba despre o încălcare a legii. CNVM a decis marţi să analizeze tranzacţiile încheiate cu acţiunile celor trei companii din Grupul Rompetrol listate pe piaţa de capital din România în zilele de 24 şi 27 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU