24.8 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe urmele lui Caragiale

Pe urmele lui Caragiale

Ingeniozitatea românului, in general, si a olteanului, in special, poate atinge cote neobisnuite. Dovada stau denumirile pe care si le aleg pentru firmele lor.


Denumiri ciudate, inexplicabile, amuzante. Asa se prezinta unele firme in lume, purtând nume mai putin obisnuite pentru un firmament care te duc cu gândul la lumea lui Caragiale. O lume putin ciudata, usor intoarsa pe dos. Caci cum ar fi altfel, când te vezi in fata unei firme luminoase pe care sta scris „Pisici SRL“. Mergi mai departe, pe alte strazi ale ciudateniilor si dai peste alt panou. Alta denumire de firma. De asta data „After ten…“, semn ca aici se lucreaza numai dupa zece. Asa ca mergi mai departe. Si ce iti este dat sa vezi?! Alta firma, o noua denumire demna de cartile cu bancuri: „Un baiat si-o fata SRL“. Ca sa nu mai pomenim de „Modelaria celor trei“. Sub acelasi auspiciu norocos sau mai putin fericit al cifrei trei se gasesc si cei „Trei craciunei“ sau cei „Trei frati“. Le completeaza galeria si cele „Trei piramide“. Toate SRL-uri de pe la noi. De neglijat „Visul imaginatiei“, caci ce poate fi mai ciudat decât atât.


„Printesa“ si „Iepurasul“ SRL


Mergem mai departe. Ne intâlnim cu „Nasul SRL“, mai apoi cu „Printesa SRL“ ce face casa buna cu „Iepurasul SRL“, pentru ca mai târziu drumul nostru sa treaca si pe la poarta raiului. Sau poate e vorba doar de un colt din paradis, caci avem a ne intâlni cu „Ingerasul SRL“. Doar nu e sfârsitul aici la „Ingerasul SRL“ si, in plus, nu stim daca chiar in rai o sa ajungem, caci pacate am infaptuit multe la viata noastra, ca de altfel orice alt muritor. Nu ne lasam intimidati de aceasta dilema ce ne macina gândurile. Mergem mai departe, cu un popas, se pare, in lumea celor impresionati de personaje celebre. De la fabuloasa pelicula „Tacerea meilor“, oltenilor le-a ramas „Hanibal SRL“, tot astfel cum de la marea productie hollywoodiana craioveanul impresionat de rolul remarcabil al lui Russell Crown, a ales sa le aminteasca confratilor de „Gladiatorul SRL“, imaginea binelui care invinge intrigile. Un mesaj subtil. Si personajul lui Jonathan Swift, Gulliver, pare sa fi impresionat pe vreun patron de pe la noi, de vreme ce firma sa a imprumutat numele celebrului personaj, adaugându-i cei drept si un element de noutate, SRL. Tot la categoria inspiratie se inscriu si „Hilton International Trading SRL“, „Ibiza SRL“ sau „White House …“, ca, deh, olteanul a calatorit mult, a vazut multe si apoi, vadit impresionat de pitorescul locurilor, a vrut sa aduca cu el ceva de acolo, in inima Olteniei.


Cu engleza la vedere


Si pentru ca engleza suna mai bine si poate cel mai important amanunt da mai bine acolo pe firmament, tot el, ingeniosul oltean, a gasit de cuviinta sa-si boteze afacerile in stil occidental sau, mai nou, european. O galerie impresionanta – „Power house“, „Powerstar“, „No limit“ (fara limite, caci asa ii sta bine omului, sa fie noncomformist, liber), „No problem“.


Deh, o firma care se respecta, caci pune clientul inainte de toate, scutindu-l conform denumirii firmei de orice problema, in acelasi ton cu cei de la „Zero Risk SRL“. „Night & Day“, zi si noapte. Asta da activitate. Nici „High-fly“ sau „High life“ sau „Happy Party“ (o petrecere continua). Asta da serviciu, ar zice unii: sa vii acasa obosit de atâta distractie. Distractie in adevaratul sens al cuvântul. Sau sa fii plictisit de atâtea petreceri mondene) nu sunt denumiri de neglijat. Inspirata alegere si pentru „Good for U“ (Bun pentru tine) – deh, „clientul nostru, stapânul nostru“. Nu la fel de inspirata alegerea numelui firmei in cazul „Agresive trading“ (comert agresiv – n.r.). Nu tocmai recomandat, decât poate dusmanilor. Aceeasi situatie si in cazul firmei „Wanted SRL“. Alta firma, alta denumire „Nichtbringer“ sau altfel spus, in traducere mot-a-mot „cel care aduce noaptea“. A nu se face confuzie cu „Cel care aduce somnul“, adica Mos Ene. Sunt rude indepartate, dar nu frati gemeni. Povestea curge. La fel ca la firma „Story“, bineinteles SRL, unde totul ar fi, conform denumirii, un basm frumos cu printi si printese, cu calesti si feti-frumosi, cu Ilene Cosânzene.


De pe plaiuri mioritice


Revenind pe meleagurile autohtone avem sa ne intâlnim si cu inspiratia specifica locului. „1-2-3 unudoitrei SRL“, „Casa sapata“, „Volanul“, „Vis imobiliar“ (unul imposibil ce-i drept sau un cosmar, pentru cei care locuiesc cu soacrele), „Sfat SRL“, caci românul e om umblat cu inima larga, care impartaseste fara a sta pe gânduri povete multe, povesti de viata pline de tâlc. Tot din galeria inspiratie autohtone fac parte si „Minerul SRL“, „Ochiul si timpanul“ sau mai promptii colegi de la „Imediat SRL“.


Denumiri câta frunza si iarba, mai inspirate sau nu, dar care trezesc amuzamentul si ne fura un zâmbet de pe fata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS