1 C
Craiova
duminică, 7 martie, 2021
Știri de ultima oră Politica International Senatul a confirmat viitorul secretar al apărării american

Senatul a confirmat viitorul secretar al apărării american

Senatul american a validat vineri nominalizarea președintelui Joe Biden pentru a conduce Pentagonul, generalul Lloyd Austin urmând să fie primul secretar al apărării afro-american din istoria Statelor Unite, relatează The Hill.

Senatul l-a confirmat pe Austin cu 93 de voturi pentru și 2 împotrivă, acordându-i lui Biden al doilea membru al cabinetului său după ce Avril Haines a fost confirmată cu o zi înainte pentru poziția de director al comunității de informații.

Singurele voturi împotrivă au fost exprimate de senatorii Josh Hawley (Montana) și Mike Lee (Utah).

„Este o onoare și un privilegiu să servesc ca al 28-lea Secretar al Apărării aș țării noastre și sunt în mod deosebit de mândru să fiu primul Afro-American care va deține funcția”, a notat Austin pe Twitter după confirmarea sa.

Austin a fost nevoit să depășească un obstacol suplimentar, având nevoie ca Congresul să îi aprobe o derogare de la o lege care interzice generalilor retrași recent din activitate să ocupe funcția.

Sub o lege adoptată în 1947 cu scopul de a asigura controlul civil asupra forțelor armate, secretarii apărării trebuie să se fi retras din activitate de cel puțin șapte ani înainte să fie numiți în fruntea Pentagonului.

Austin a ieșit la pensie în 2016 dar legiuitorii americani au adoptat într-o procedură accelerată derogarea, citând o confluență de crize printre care și cea cauzată de pandemia de COVID-19.

Congresul a acordat anterior două derogări, prima pentru George Marshall în 1950 iar apoi pentru James Mattis în 2017.

Congresmeni din ambele partide și-au exprimat îngrijorarea că o nouă derogare acordată atât de rapid după cea a lui Mattis ar putea eroda principiul controlului civil al armatei.

Însă joi doar 27 de senatori (14 democrați și 13 republicani) au votat împotriva derogării în timp ce în Camera Reprezentanților 78 de congresmeni s-au pronunțat împotrivă (15 democrați și 63 de republicani).

Austin a încercat să liniștească orice îngrijorări despre derogare în timpul audierii sale de vineri, afirmând că știe că „siguranța și securitatea democrației noastre cer un control civil competent al forțelor noastre armate”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Andrei Ivan: „Am fost puțin obosiți după meciul din...

Atacantul Universității Craiova, Andrei Ivan, s-a bucurat pentru victoria...

ȘTIRI GdS

Bărbatul care ar fi amenințat un polițist cu moartea,...

Bărbatul care ar fi amenințat un polițist cu moartea este de negăsit.

Ștefan Baiaram, după primul gol în Liga 1: „Aștept...

Juniorul Ștefan Baiaram (18 ani) i-a adus victoria Universității Craiova în meciul susținut astăzi, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în fața formației FC Botoșani. La...

Ouzounidis l-a „citit“ pe Croitoru. Vezi care a fost...

Universitatea Craiova și-a adjudecat victoria în fața formației FC Botoșani cu 1-0, sâmbătă, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în etapa a 26-a din Liga 1....

Polițiștii din Olt, verificări la sânge: 1.400 de persoane...

Polițiștii din Olt, verificări la sânge: 1.400 de persoane în 24 de ore.

„U“ Craiova – FC Botoșani 1-0. E bine „leilor”,...

Vicecampioana României, Universitatea Craiova, s-a impus la limită, scor 1-0, în partida susținută sâmbătă, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în fața formației FC Botoșani. Meciul...