18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDIICOT cere sprijinul FBI pentru analizele genetice în cazul Luizei

DIICOT cere sprijinul FBI pentru analizele genetice în cazul Luizei

Expertiza genetică în cazul Luizei Melencu, tânăra de 18 ani dispărută din luna aprilie, se va face cu ajutorul autorităților judiciare din Statele Unite. Autoritățile române cer sprijinul FBI şi pentru a stabilirea profilului psihologic al lui Gheorghe Dincă.

Potrivit DIICOT, procurorii de la structura centrală a direcției au dispus formularea unei cereri de asistență judiciară în materie penală către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), pentru realizarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al Luizei Melencu.

Procurorii Diicot afirmă că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” fiind făcută doar analiza genetică de tip cromozomial.

În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații, fragmentele osoase care urmează să fie analizate.

Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența FBI pentru stabilirea profilului psihologic/comportamental al lui Gheorghe Dincă, bărbatul din caracal care a susținut că le-a ucis pe Alexandra și pe Luiza.

„Nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen”, precizează DIICOT.

Procurorii DIICOT mai precizează că pentru mama Luizei s-a emis un mandat în vederea punerii în executare a autorizării de prelevare probe ADN întrucât aceasta a refuzat să îi fie recoltate noi probe biologice pentru expertiza genetică în cazul tinerei de 18 ani.

„Precizăm faptul că activitățile procedurale ce privesc partea civilă Melencu Monica Georgeta se află în conexitate cu activitățile anterior menționate. Partea civilă, numita Melencu Monica Georgeta, a fost citată pentru data de 26.09.2019, în vederea punerii în executare a autorizării emise la data de 23.09.2019 de către Tribunalul București”, precizează DIICOT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS