15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal – România a învins în Feroe şi s-a calificat la CE din 2016 (Update)

Fotbal – România a învins în Feroe şi s-a calificat la CE din 2016 (Update)

Constantin Budescu a fost omul-cheie în disputa din Feroe (foto: prosport.ro)
Constantin Budescu a fost omul-cheie în disputa din Feroe (foto: prosport.ro)

Reprezentativa României a obţinut o victorie lejeră în această seară, scor 3-0, la Torshavn, în faţa selecţionatei Insulelor Feroe, în etapa a 10-a (ultima) a grupei F din preliminariile Campionatul European din 2016, găzduit de Franţa.

Tricolorii au deschis scorul rapid, în minutul 4, prin Constantin Budescu, fotbalistul Astrei şutând imparabil de la 13 metri, poziţie centrală, după o pasă venită de pe stânga, de la căpitanul Răzvan Raţ. Echipa noastră şi-a majorat avantajul de pe tabelă în minutul 45+1, după un supergol semnat de Budescu. Acesta, dorind probabil să centreze în careu, a şutat de pe dreapta, în diagonală, la colţul lung, în vinclu, surprinzându-l pe portar, care a fost poziţionat greşit. Rezultatul final l-a stabilit Alexandru Maxim, care l-a executat pe Nielsen cu un şut plasat, de la opt metri, la colţul lung (’83).

Insulele Feroe: Nielsen – Naes, O. Faerø, Nattestad (’84, Baldvinsson), Sørensen – S. Vatnhamar (’68, Fredriksberg) – Bartalsstovu, Hendriksson, Hansson, Holst (’68, A. Olsen) – Edmundsson. Selecţioner: Lars Olsen.

României: Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, Grigore, Raţ – Hoban, Pintilii – Popa, Budescu (’88, Prepeliţă), Torje (’78, Maxim) – Stancu (’90, Alibec). Selecţioner: Anghel Iordănescu.

Cartonaşe galbene: Nattestad ’6, Hansson ’70, O. Faerø ’79 / Torje ’17.

A arbitrat: Ivan Kruzliak (Slovacia).

În celelalte două meciuri ale grupei F s-au înregistrat următoarele rezultate: Grecia – Ungaria 4-3 (Stafylidis ’5,Tachtsidis ’57, Mitroglu ’79, Kone ’86 / Lovrencsics ’26, Nemeth ’54, ’76), Finlanda – Irlanda de Nord 1-1 (Arajuuri ’87 / Cathcart ’31).

Clasament final: 1. Irlanda de Nord 21 de puncte (golaveraj 16-8), 2. România 20 (11-2), 3. Ungaria 16 (11-9), 4. Finlanda 12 (9-10), 5. Insulele Feroe 6 (6-17), 6. Grecia 6 (7-14).

Reprezentativele României şi Irlandei de Nord au obţinut calificarea la turneul final din Franţa (10 iunie – 10 iulie 2016), la care vor participa în premieră 24 de echipe. Din 1996 şi până în 2012, Campionatul European a reunit 16 reprezentative. Alături de ţara gazdă, la Euro 2016 vor participa echipele clasate pe primele două poziţii în grupele preliminarii, cea mai bună reprezentativă de pe locul trei şi câştigătoarele play-off-ului la care vor participa celelalte opt naţiuni de pe poziţia a treia în grupele de calificare.

 

Anghel Iordănescu: Meritam această calificare

 

Selecţionerul României, Anghel Iordănescu, a afirmat că tricolorii meritau calificarea la Campionatul European din 2016, punctând însă că ar fi trebuit să o obţină mai repede.

„Ne-am fi dorit ca această bucurie să o avem de la Bucureşti, după meciul cu Finlanda. Am fi vrut să împărţim bucuria cu fanii noştri. E victoria fanilor şi a băieţilor care au jucat foarte bine tactic. Meritam această calificare, dar trebuia să o obţinem mai repede pentru a nu ţine suporterii în tensiune. Au fost momente grele şi în trecut, dar sunt mulţumit că am obţinut această calificare de care fotbalul românesc avea nevoie. Sper ca această calificare să aducă schimbări în fotbalul românesc”, a spus „Generalul”, la TVR 1.

Întrebat dacă va rămâne antrenorul naţionalei României pentru turneul final al Campionatului European, selecţionerul a răspuns: „Lăsaţi-mă să mă bucur şi eu şi jucătorii şi abia apoi vom discuta problema Iordănescu”.

 

Burleanu îl creditează pe „Tata Puiu”

 

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus că rezultatul din Insulele Feroe nu reprezintă doar o victorie a fotbalului, ci a întreg sportului românesc, subliniind că naţionala României va fi condusă la CE din Franţa tot de Anghel Iordănescu.

„Băieţii trebuie felicitaţi. Este o zi mare pentru sportul românesc, nu doar pentru fotbal. Iordănescu rămâne şi trebuie să rămână, a pregătit foarte bine meciurile. În seara asta nu am obţinut o victorie chinuită. Trebuie să treci prin toate emoţiile pentru a te bucura cu adevărat de o calificare. Evident, nu ne doream să depindem de ultimul meci. Jucătorii au trecut prin momente dificile pentru că nu au avut întotdeauna parte de cele mai bune reacţii”, a declarat Răzvan Burleanu.

Mai multe amănunte, în GdS de mâine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS