31.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăSport„Mingicarii“, poftiţi la joc

„Mingicarii“, poftiţi la joc

http://www.youtube.com/watch?v=4qvZ0sfIP2s

\n

Săptămâna a început în forţă pe plan sportiv, ieri-dimineaţă debutând „In Memoriam George Călinescu“, ediţia a II-a, competiţie de fotbal pe teren redus, găzduită de terenul sintetic de lângă Sala Voinţa şi organizată de Asociaţia PRO EFS Craiova şi FEFS Craiova, în colaborare cu DJST Dolj, CSS Craiova şi AJF Dolj. Acţiunea a avut o scurtă ceremonie de deschidere, în care decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS), Marian Dragomir, vicepreşedintele Asociaţiei PRO EFS Craiova, Aurora Ungureanu Dobre, şi fiica fostului profesor, Luminiţa Călinescu-Brabiescu, au vorbit despre cel care şi-a pus amprenta asupra multor rezultate remarcabile din sportul craiovean, mulţumindu-le totodată tuturor pentru participare. Asistenţa a fost numeroasă, peste 100 de studenţi luând parte la eveniment, în „public“ găsindu-se foarte mulţi profesori şi oameni de sport.
La start s-au aliniat 14 echipe studenţeşti, împărţite în două grupe, după cum urmează: grupa 1: Facultatea de Automatică, Automatică (secţia engleză – calculatoare), Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport 1 (anul III), FEFS 2 (anul 2), FEFS 3 (anul 3, grupa a 2-a), Automatică (ISM), Automatică (română – calculatoare); grupa 2: Automatică (engleză – calculatoare, anul 1), Automatică (robotică – mecatronică, anul I), Automatică (robotică – mecatronică, anul 2), Automatică (română – calculatoare, anul I), Automatică (română – calculatoare, anul 2), FEFS (kineto), FEFS „EFS“. În faza grupelor, care a programat meciuri până aseară târziu, se joacă după sistemul „fiecare cu fiecare“. Primele două clasate din fiecare grupă se vor întâlni, încrucişat, în această dimineaţă, în semifinale, câştigătoarele urmând să joace finala mare, iar învinsele – pentru locurile trei-patru. La finalul competiţiei, primele trei echipe vor primi cupe şi diplome.

Meciul demonstrativ, un deliciu pentru public

În deschiderea turneului a avut loc un joc demonstrativ, oponente fiind o echipă a profesorilor, intitulată „PRO EFS“, compusă din Costi Nanu, Daniel Ciocănescu, Marian Dobre, Cătălin Constant, George Ionescu, Liviu Horăscu, Alin Bugălă, Bogdan Popescu şi Cătălin Forţan, şi una a foştilor fotbalişti din Craiova, denumită „George Călinescu“, care i-a cuprins pe Marius Iordache, Marius Sava, Dragoş Bon, Filip Popescu, Alin Nicola şi Robert Vancea. Meciul a fost câştigat de echipa „George Călinescu“ cu scorul de 8-5, marcatori fiind Iordache (2), Sava (2), Filip Popescu (3) şi Vancea (1), din tabăra celor de la „PRO EFS“ punctând Ciocănescu (2), Dobre (1), Ionescu (1) şi Bugălă (1). Aşa cum era de aşteptat, numeroasa asistenţă a avut ce vedea şi aplauda, în afara golurilor, spectacolul fiind întreţinut cu „floricele“ şi cu execuţii de mare fineţe, printre remarcaţi fiind Marius Sava, Alin Bugălă şi Costi Nanu, prodecanul FEFS dovedind mari abilităţi de portar.
„Ne bucurăm că sunt mult mai mulţi participanţi decât anul trecut şi după acest meci de succes al nostru cu foştii sportivi şi elevi ai domnului profesor Călinescu o să înceapă competiţia propriu-zisă şi sper că, aşa cum spunea domnul Dragomir (decanul FEFS – n.r.), cel mai bun o să învingă. Toţi cei care l-au cunoscut pot spune că George Călinescu a fost un mare om, a fost un prieten pentru toţi. Mă bucur că am avut onoarea să îmi fie şi profesor, după aceea am fost şi colegi, şi am colaborat şi la cursul de schi. Am avut o relaţie strânsă cu dânsul, iar şocul dispariţiei a fost foarte mare, dar prin aceste acţiuni încercăm să îl ţinem mereu alături de noi şi în memoria noastră. Ne bucurăm când ne întâlnim cu foştii colegi, cu foştii studenţi. Ne bucurăm că unii dintre ei s-au realizat în profesia pe care şi-au ales-o şi ne mândrim că acolo unde evoluează fiecare, atât în sportul de performanţă, cât şi în activitatea didactică, marea majoritate ne reprezintă cu succes facultatea. În ceea ce mă priveşte, tot timpul este greu în poartă atunci când ai în faţă jucători de valoare, care au evoluat majoritatea în Divizia A. Evident, odată cu vârsta, mai scad şi reflexele, dar momentele acestea sunt plăcute“, a spus Costi Nanu.

Bon: O acţiune reuşită

Dragoş Bon, fostul antrenor al FCU Craiova, a aplaudat iniţiativa PRO EFS. „Este o acţiune reuşită. Am venit să cinstim memoria domnului profesor Călinescu, un om deosebit, de mare calitate, un profesionist desăvârşit şi ca antrenor de fotbal, şi ca profesor în cadrul Universităţii din Craiova, de care îmi aduc aminte cu mare plăcere. Eu am avut prilejul să lucrez cu dânsul şi în fotbalul de performanţă, l-am avut şi profesor la Universitatea din Craiova şi am venit cu mare plăcere la această competiţie în memoria sa. Mi-am revăzut foştii colegi, foştii profesori, deci ne-a făcut o mare plăcere să fim prezenţi. E păcat că învăţământul craiovean a pierdut doi oameni de valoare, George Călinescu şi Corneliu Andrei Stroe, dar sperăm ca memoria dumnealor să fie menţinută frumos prin asemenea activităţi, care le fac cinste“, a spus Bon.
Acesta a fost completat de profesorul Marian Dobre, preşedintele şi totodată unul dintre fondatorii PRO EFS: „Ne-am întâlnit pentru a doua oară în amintirea domnului profesor Călinescu, prilej cu care ne-am revăzut cu foştii colegi de facultate şi de la echipa de fotbal. După ce am terminat meciul demonstrativ am vorbit cu toţii şi am zis să continuăm aceste întâlniri fotbalistice, că asta am învăţat de la domnul profesor Călinescu. A fost un model ca om şi ca profesor, ca antrenor, pentru că o parte din cariera dânsului a dedicat-o acestei meserii, ulterior venind la FEFS şi predând fotbal şi schi“.

PRO EFS are
o activitate intensă

Aurora Ungureanu-Dobre, vicepreşedintele PRO EFS Craiova, a afirmat că se bucură de impactul pozitiv în cazul competiţiei „In Memoriam George Călinescu“, dar a anunţat că anul 2014 este bogat în privinţa evenimentelor organizate de asociaţie. „Este a doua ediţie a Memorialului «George Călinescu» şi faţă de anul trecut numărul participantelor s-a dublat. Studenţii răspund foarte bine la provocările sportive, de asta încercăm să organizăm cât mai multe împreună cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Craiova, unde sunt şi eu cadru didactic. Am început deschiderea acestei competiţii, amintind de domnul Călinescu, pentru care ne-am strâns, dar şi de domnul Corneliu Andrei Stroe, care tot în preajma sărbătorilor pascale a dispărut dintre noi. Ne-am gândit şi la o competiţie în memoria sa. Va fi o ediţie şi pentru domnul Stroe, în curând. De asemenea, anul acesta ar fi al treilea în care organizăm o competiţie de fotbal feminin, Cupa «Victorina Simion», care se va desfăşura chiar la sfârşitul lunii mai. Am avut acţiuni sportive pe bandă rulantă, am organizat şi o competiţie de biliard, am avut un work-shop pe baschet, care s-a desfăşurat vineri în Sala «Ion Constantinescu», unde au venit antrenori americani. Şi acolo a fost o participare numeroasă a sportivilor. Important este să îi atragem, pentru că răspund afirmativ întotdeauna“, a spus Aurora Ungureanu-Dobre.

George Călinescu

A fost cadru didactic al FEFS Craiova în perioada 1994-2012, iar în anul 2002 a primit titlul de doctor al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti. A avut o activitate prodigioasă şi ca antrenor: 1993-1995 – coordonator al Centrului de Copii şi Juniori al FC Universitatea Craiova, 1980-1995 – a pregătit secţia de fotbal a CSS Craiova, iar în perioada 1980 – 1993 a selecţionat, format şi promovat jucători care au făcut pare din loturile reprezentative ale României. George Călinescu a trecut în lumea celor drepţi în urmă cu doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS