31.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSurse naturale de fibre pentru organism

Surse naturale de fibre pentru organism

Secretul unui echilibru alimentar și pentru prevenirea disfuncțiilor tranzitului intestinal se află în consumul de fibre. Fibrele reprezintă un element de bază pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv. Ele contribuie la menținerea sănătății intestinale și reglează tranzitul. Acestea pot fi ușor integrate în alimentație și se regăsesc în alimente precum nuci, cereale integrale şi chiar şi în bere, prin fibrele solubile care provin din structura celulelor de orz, furnizând un aport valoros pentru organism.

O bere pe zi este o sursă de hidratare şi fibre

Specialiștii în nutriție subliniază conexiunea esențială dintre consumul de fibre și asigurarea unei hidratări corespunzătoare. Deoarece fibrele au capacitatea de a reține apa, se recomandă consumul adecvat de lichide. Berea, având la bază cerealele și un conținut de peste 90% apă, se dovedește a fi o opțiune potrivită din această perspectivă. Însă efectele benefice pot fi obținute doar în contextul unui consum moderat de bere, respectiv 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați, atrag atenţia specialiştii.

„O alimentație echilibrată și, de asemenea, un stil de viață activ, reprezintă pachetul ideal în prevenirea afecțiunilor. Alimentația variată poate furniza organismului o mulțime de nutrienți, inclusiv proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Nutrienții contribuie la funcționarea corespunzătoare a organismului, sprijinind sistemul imunitar, menținând sănătatea inimii, a creierului și a altor organe vitale. Și în sezonul de toamnă, natura ne oferă o varietate de alimente, bogate în substanțe nutritive esențiale, de exemplu legumele cu frunze verzi (spanac, kale): Aceste legume sunt bogate în vitamine, cum ar fi vitamina A, K, C și minerale, fier și calciu”, spune dr. Corina Zugravu.

Nucile, sursă de fibre, proteine şi acizi graşi sănătoşi

Nucile sunt o sursă bogată de fibre şi nutrienți esențiali și aduc numeroase beneficii organismului. Nucile sunt bogate în acizi grași polinesaturați, în special Omega-3 și Omega-6. Acești acizi grași esențiali au un rol crucial în funcționarea corectă a organismului, în special pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos.

Nucile sunt şi o sursă bună de proteine, oferind aminoacizi esențiali necesari pentru funcționarea optimă a organismului. Ele conțin și fibre, importante pentru digestie, contribuind la menținerea unui tranzit intestinal sănătos și la prevenirea constipației. De asemenea, sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina E (un puternic antioxidant), vitamina B, magneziu, potasiu, zinc, fier și calciu.

Cerealele integrale, energie şi fibre dietetice

Cerealele integrale sunt o componentă fundamentală a unei diete sănătoase și aduc numeroase beneficii organismului. Ele furnizează energie necesară pentru activitățile zilnice întrucât furnizează carbohidrați complecși, care sunt principala sursă de energie pentru organism. Acești carbohidrați sunt descompuși în glucoză, oferind combustibil pentru funcționarea corectă a creierului și a mușchilor.

Cerealele conțin proteine, deși nu în cantități la fel de mari precum în carne sau leguminoase. Ele oferă o varietate de aminoacizi esențiali, necesari pentru construirea și repararea țesuturilor. Cerealele conțin totodată o cantitate mare de fibre dietetice. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS