22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePandemia a "cernut" pacienţii non Covid care se internează la Infecţioase

Pandemia a „cernut” pacienţii non Covid care se internează la Infecţioase

După doi ani în care ne-am obişnuit să purtăm măşti şi să luăm mai multe măsuri de protecţie pentru a ne feri de noul coronavirus, în acest sezon rece suntem mai vulnerabili în faţa bolilor infecţioase. În lipsa obligativităţii purtării măştii de protecţie, puţini mai sunt cei care o folosesc din proprie alegere, astfel că este posibil să avem o creştere a cazurilor în acest an.

Momentan, însă, cazurile de Covid sunt în scădere, iar pe secţiile non Covid de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova se internează mai puţini pacienţi, în general cei cu manifestări mai grave.
Conf. univ. dr. Iulian Diaconescu, șef Clinica de Boli Infecțioase Adulţi II la unitatea medicală, explică această situaţie tocmai prin comportamentul modificat al pacientului în urma pandemiei.

Cazurile de Covid, în scădere

Numărul pacienţilor Covid este mai mic în aceste zile, însă medicii spun că rămân vigilenţi, în contextul apariţiei unei tulpini noi, despre care deocamdată nu există foarte multe informaţii. „Avem saloane pentru Covid şi saloane pentru patologie infecţioasă non Covid.

În ceea ce priveşte coronavirusul, există o perioadă de scădere a numărului de cazuri în acest moment. Aceasta se observă şi în alte zone ale ţării şi în alte ţări, cu rezerva că a apărut o tulpină nouă, BQ.1, despre care momentan nu ştim cum se va comporta, inclusiv în legătură cu infecţiile anterioare şi vaccinarea, sau cât de repede se transmite. Rămânem în alertă pentru că de doi ani de zile acest virus ne creează mereu surprize”, a declarat medicul Iulian Diaconescu pentru GdS.

Comportamentul pacienţilor s-a schimbat

Pandemia a influenţat, în general, atitudinea pacienţilor faţă de spitalizare. După ce secţiile non Covid au stat închise perioade lungi, oamenii s-au obişnuit să gestioneze formele mai uşoare de boală fără a mai merge la unitatea medicală şi mulţi apelează mai mult la medicul de familie, cu atât mai mult cu cât coronavirusul a grăbit tranziţia către telemedicină.

„În general, cred că şi medicii şi pacienţii s-au obişnuit să rezolve cazurile mai uşoare cu ajutorul Internetului şi telefonului, prin telemedicină, sau mergând direct la medicul de familie. Şi astfel, afecţiunile cu grad de severitate mai mic rămân de monitorizat la domiciliu, iar cazurile care vin sunt mai severe. În privinţa cazurilor non Covid, au apărut nişte modificări în comportamentul pacienţilor, cât şi al personalului medical din sistemul primar, în sensul că lumea nu mai este atât de obişnuită să vină către secţiile de boli infecţioase. De 2-3 ani de zile, au existat şi aceste limitări ale internărilor non Covid, astfel că numărul celor care vin spre noi este ceva mai mic decât în urmă cu 3-4-5 ani. Vin cei care, într-adevăr, au forme mai severe, cei cu boli confirmate, diarei acute cu germeni izolaţi precum Clostridium sau Salmonella sau alte afecţiuni cu manifestări mai grave”, explică dr. Diaconescu.

De ce procentul celor cu forme severe este mai mare

Tocmai pentru că un număr mai mare de pacienţi cu forme uşoare sau moderate gestionează afecţiunea la domiciliu, procentul cazurilor severe este mai mare, chiar dacă numărul lor nu este neapărat mai mare.

„Nu am putea spune dacă aceste cazuri severe sunt mai multe decât cele din anii trecuţi, dar procentual este mai mare, în acest context. Ceea ce este firesc, pentru că spitalele trebuie să se ocupe în special de aceste cazuri mai severe, care trebuie internate, monitorizate, necesită diagnostice mai complexe”, a transmis şeful Clinicii de Boli Infecțioase Adulţi II.

„Sunt aceste boli diareice provocate îndeosebi de Clostridium Difficile, sunt pacienţi care se plimbă prin mai multe departamente, fac tratamente cu mai multe antibiotice, care sunt un factor major de risc, şi dacă este şi un teren mai fragil, se poate ajunge la forme de infecţii mai severe cu unii germeni”, a precizat medicul.

Medicii sunt mai atenţi în acest sezon şi la evoluţia gripei în acest sezon, după anii precedenţi, când cazurile au fost mult în scădere, drept urmare a măsurilor de protecţie anti Covid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS