17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaBiden permite Ucrainei să lovească unele ținte din Rusia cu arme americane

Biden permite Ucrainei să lovească unele ținte din Rusia cu arme americane

Președintele american Joe Biden permite Ucrainei permisiunea de a folosi arme furnizate de americani pentru a lovi ținte în Rusia, dar numai în apropierea regiunii Harkov, spun oficialii americani.
Unul a declarat pentru BBC News că echipa sa a fost direcționată să se asigure că Ucraina este capabilă să folosească armele SUA în „scopuri de contra-atac”.
Forțele ruse au câștigat teren în regiunea Harkov în ultimele săptămâni după o ofensivă surpriză în zonă, aproape de granița cu Rusia.

Vineri, oficialii ucraineni au declarat că trei persoane au fost ucise și 16 au fost rănite în bombardarea rusă a unei clădiri rezidențiale dintr-o suburbie a orașului Harkov.
Oficialul american a mai spus pentru BBC: „Politica noastră cu privire la interzicerea utilizării sistemului de rachete tactice ale armatei [ATACMS] sau a loviturilor la distanță lungă în interiorul Rusiei nu s-a schimbat”.

Întrebat dacă noua politică includea atacarea aeronavelor rusești, un oficial a spus: „Nu le-am spus niciodată [Ucrainei] că nu pot doborî un avion rusesc deasupra pământului rusesc care vine să-i atace”.

Casa Albă și departamentul de stat nu au avut niciun comentariu imediat

Marea Britanie a semnalat anterior că este deschisă pentru o relaxare a restricțiilor privind modul în care Ucraina ar putea folosi armele furnizate de Occident.
În ciuda îngrijorărilor că o astfel de evoluție ar putea escalada și mai mult conflictul, mai mulți lideri europeni au cerut recent, de asemenea, relaxarea restricțiilor privind utilizarea unor astfel de arme.

Dar Washingtonul, care furnizează cea mai mare parte a armamentului Ucrainei, s-a opus slăbirii acestor restricții din cauza temerilor de escaladare.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a sugerat schimbarea în timpul unei vizite în Moldova miercuri.
„La fiecare pas de-a lungul drumului, ne-am adaptat și ajustat după cum a fost necesar. Și deci exact asta vom face în continuare”, a spus el.

Forțele ruse au intrat mai adânc în teritoriul ucrainean

Forțele ruse par să fi profitat recent de o fereastră de oportunitate pentru a împinge mai adânc în teritoriul ucrainean din Harkov, în timp ce Kievul așteaptă să ajungă pe front alte arme occidentale.
Cel puțin 12 persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite săptămâna trecută, după ce forțele ruse au lovit un supermarket din orașul Harkov cu două bombe glisante.
Vineri devreme, guvernatorul regional Harkiv Oleh Syniehubov a declarat pe Telegram că bombardamentele rusești au lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje din districtul Novobavarskyi din Harkiv, distrugând o parte a clădirii și provocând un incendiu.
Cel puțin trei persoane au fost ucise și 16 au fost rănite, inclusiv un băiat de 12 ani și o fată de 12 ani, ambii fiind transportați la spital, a spus el.
Oficialul ucrainean a acuzat forțele ruse că țintesc „infrastructura exclusiv civilă” și că au folosit o „tactică de dublă lovitură”, lovind locul pentru a doua oară după sosirea paramedicilor și a salvatorilor.

Citește și: (VIDEO) Cinci escroci bulgari care au strâns 54 de milioane de lire sterline, condamnați la 25 de ani de închisoare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS