14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateColagenul – elixir anti-îmbătrânire sau mit?

Colagenul – elixir anti-îmbătrânire sau mit?

Colagenul reprezintă aproximativ 30% din totalul proteinelor din corpul uman și se găsește în mușchi, oase, tendoane, ligamente, organe, vase de sânge, piele, mucoasa intestinală și alte țesuturi conjunctive, fiind indispensabil structurii corpului.

Ce este colagenul?

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din organismul uman și este promovat ca fiind secretul pielii strălucitoare, a părului sănătos și a unghiilor puternice. Mai mult, există ideea îmbunătățirii formei fizice cu ajutorul colagenului, datorită reducerii durerilor articulare. Pe o piață supraaglomerată de vitamine și suplimente alimentare, colagenul și-a făcut loc în ultimii ani în topul produselor pentru sănătate considerate că aduc reale beneficii.

Utilizat de secole de către asiatici

De-a lungul timpului, în medicina chineză, colagenul a fost privit ca un elixir al tinereții. Consumat în mod obișnuit din alimente bogate în această substanță cum ar fi picioarele de porc sau aripioarele de rechin, colagenul se presupune că redă elisticitatea pielii și duce la dispariția ridurilor.

La începutul anilor 1980, în Statele Unite, colagenul a devenit cunoscut prin punerea pe piață sub formă injectabilă, ce oferea volum buzelor și diminua ridurile. Fiind o metodă invazivă, companiile au dezvoltat de-a lungul timpului diverse preparate cu colagen ce sunt încadrate ca suplimente alimentare și pot fi consumate pe cale orală.

Dovezile științifice

Există mai mulți factori incriminați pentru denaturarea rapidă a colagenului. În afară de declinul fiziologic al producției proprii de colagen, expunerea prelungită la soare, fumatul și poluarea pot accelera degradarea colagenului.

O sinteză a mai multor studii ce au inclus în total 805 pacienți a fost publicată în 2019 în Journal of Drugs in Dermatology și reprezintă cel mai mare studiu de acest gen. Concluzia a fost că se poate considera că rezultatele pot fi promițătoare pentru utilizarea pe termen scurt și lung a suplimentelor orale de colagen în lupta cu pierderea elasticității pielii.

Anumite studii au demonstrat că, dacă se consumă regulat suplimente cu colagen, poate crește densitatea oaselor care scade o dată cu înaintarea în vârstă și chiar că poate scădea intensitatea durerilor articulare, de spate și de genunchi. Totuși, trebuie avut în vedere că mai multe dintre aceste studii sunt realizate pe loturi restrânse de persoane și sunt finanțate de companii care produc produsul, ridicând semne de întrebare asupra obiectivismului absolut al acestora.

Colagenul în cifre

La nivel global, se estimează că vândut sub formă de pulberi, capsule, băuturi sau produse care se pot aplica direct pe piele, piața colagenului va atinge 6.5 milioane de dolari până la finalul anului 2025. Ceea ce nu este surprinzător atunci când ne gândim că producătorii marșează pe ideea că pierdem în medie aproximativ 1% din colagen pe an după 20 de ani și pierdem chiar și 30% din cantitatea totală din organism în primii cinci ani de menopauză.

Cine își poate administra colagen?

Deși pare a fi un supliment alimentar destul de sigur, este important să fie urmate recomandările medicului sau farmacistului despre cum se administrează, ce doză și dacă reprezintă un tratament potrivit pentru fiecare pacient în parte.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist, vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS