16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaMilioane de români tratează anual răceala și durerile în gât cu antibiotic

Milioane de români tratează anual răceala și durerile în gât cu antibiotic

Un nou studiu al Societății Române de Rinologie și Societății Naționale de Medicina Familiei arată că românii sunt fruntași în automedicația cu antibiotice. Studiul a fost realizat în luna octombrie a acestui an. Conform acestuia, peste 4,5 milioane de români au tratat în ultimul an, cel puțin o dată, răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice. Peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic, potrivit digi24.ro.

O treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor, apelând la sfaturile celor apropiaţi sau citind pe Internet, potrivit studiului.
„Dezvoltarea alarmantă a rezistenţei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecţii grave care să nu mai poată fi tratate. Greşelile aparţin pacientului care face automedicaţie cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu uşurinţă antiinfecţioase pentru simple viroze sau dureri în gât şi uneori uşurinţei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roşul în gât, secreţiile nazale şi nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic“, afirmă prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, din partea Societăţii Române de Rinologie.

Peste 700.000 de oameni pierd anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice

Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică. Mai bine de 700.000 de oameni pierd anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.
România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice, conform Centrului European de Control al Bolilor.

Unii români apreciază remediile tradiţionale pentru răceală

În topul preferințelor românilor privind tratamentele pentru răceala manifestată cu durere în gât câștigă detașat cele tradiționale (ceai cu miere și lămâie, gargară cu sare). La acestea apelează, în primă instanță, peste jumătate dintre respondenți.
„O mare parte dintre români apreciază remediile tradiţionale pentru răceala cu durere în gât şi optează pentru ele ca adjuvant. Convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal şi dorinţa de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulţi concetăţeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic. Asta se întâmplă fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecţiunii de care suferă“, explică medicul Dina Mergeani, din partea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Studiul „Cum se tratează românii de răceală şi gripă“ a fost efectuat la cererea Societăţii Române de Rinologie, în perioada 10 – 17 octombrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.566 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS