Acasă Sanatate Cele mai importante surse de calciu

Cele mai importante surse de calciu

-

Având un rol esențial în consolidarea și menținerea în stare bună a scheletului și a dinților, calciul intervine și în funcționarea sistemului muscular și deține un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase. Așadar, aportul de calciu este esențial pentru ca noi să fim sănătoși și în formă maximă.
Smochinele, proaspete sau uscate, pot oricând să concureze suplimentele minerale, însă oamenii de știință ne îndeamnă să le consumăm mai degrabă pe cele uscate, care sunt mai bogate în calciu decât cele fresh. Astfel, în timp de smochinele proaspete asigură până la 25% din necesarul zilnic de calciu, cele uscate ne mai furnizează și o cantitate mică de fier și fibre.
Broccoli, varza și ceapa verde sunt legumele fruntașe în combaterea hipocalcemiei. În plus, pătrunjelul este de departe cea mai bogată sursă de fier: o mână de frunze conține circa 8 miligrame. De asemenea, spanacul, mazărea, prazul și ridichile conțin cantități semnificative de fier, minerale și vitamine.
Tofu – această brânză vegetală, obținută din lapte de soia, este o remarcabilă sursă de proteine și de calciu. O sută de grame de brânză Tofu asigură aproximativ 10% din necesarul zilnic de calciu.
Migdale (7% DZR în 20 de bucăţi). Ele sunt cele mai consistente din punct de vedere nutriţional, raportat la numărul de calorii pe gram. Pe lângă calciu, migdalele mai oferă şi potasiu, vitamina E şi fier. Fie le adăugaţi la salate, fie vă preparaţi propriul unt de migdale.
Portocale (6% DZR într-un fruct de mărime medie). Pline de vitamina C şi calciu, puteţi consuma portocalele dimineaţa ca atare sau vă puteţi prepara un suc.
Seminţe de susan (9% DZR într-o lingură). Seminţele de susan nu sunt bune doar pentru a orna chifla de hamburger. Ele contribuie la scăderea tensiunii arteriale, reduc inflamaţiile şi chiar luptă împotriva celulelor canceroase. 1
Mazărea (18% DZR într-o conservă). Boabele de mazăre sunt pline de calciu, potasiu şi acid folic.

Cele mai bune surse de calciu – napul

2 căni de nap crud conțin cam 190 mg de calciu. Salatele de nap cu morcovi și avocado sunt o masă excelentă și o bogată sursă de calciu, antioxidanți, fibre și multe alte vitamine și acizi grași.
Frunzele de nap turcesc sunt printre cele mai bune surse de calciu, de antioxidanți și consumate des îți asigură energia și vitalitatea de care ai nevoie zi de zi. O cană de frunze de nap turcesc fierte conține 197 mg de calciu.

Cele mai bune surse de calciu – migdalele

20 de migdale îți asigură 75 mg de calciu, dar conțin și potasiu, vitamina E și fier, deci nu vrei să ratezi mâncărurile sănătoase cu migdale. Simple, în prăjituri sau în salate, migdalele nu trebuie să lipsească din alimentația voastră.

Iaurtul previne infecţiile

Poţi scăpa de supărătoarele infecţii candidozice urmând o cură cu iaurt. Mănânci două-trei căni cu iaurt pe zi, timp de trei săptămâni.
Prebioticele din iaurt creează o poartă împotriva bacteriilor şi a ciupercilor, neutralizându-i, timp în care flora vaginală se reface.
Bacteriile benefice şi acidul lactic refac ţesuturile şi restabilesc ph-ul natural al pielii.

Ana-Maria PREDILĂ
Ana-Maria PREDILĂ
A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.