21.8 C
Craiova
duminică, 3 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăSanatateCe boli poate ascunde inflamarea ganglionilor limfatici

Ce boli poate ascunde inflamarea ganglionilor limfatici

Umflarea ganglionilor limfatici, denumită în termeni medicali limfadenopatie, este adesea un motiv de îngrijorare pentru majoritatea persoanelor care se confruntă cu acest simptom. De cele mai multe ori, cauza nu este o boală gravă, ci o banală răceală, gripă sau o infecţie dentară, potrivit www.csid.ro. Alteori însă, când apar şi alte simptome, de vină pot fi afecţiuni mai grave.
Există aproximativ 600 de mici ganglioni limfatici în interiorul corpului. Aceştia există ca parte a unei reţele ce poartă un fluid cunoscut sub numele de limfă. Ca parte a sistemului imunitar, ganglionii limfatici joacă un rol important în menţinerea sănătăţii. Fluidele din ţesuturile corpului filtrează prin ele. Principala lor sarcină este să ajute organismul să scape de virusuri şi bacterii şi să furnizeze celule albe din sânge. De cele mai multe ori, ganglionii limfatici se umflă deoarece organismul se luptă cu o infecţie provocată de un virus sau de bacterii. Dintre sutele de ganglioni limfatici, putem simţi doar câţiva. Grupurile de noduri din apropierea pielii pot fi simţite în gât, la subraţ, pe spate, în cap, pe burtă şi inghinal.
Atunci când se umflă, este posibil să observaţi următoarele simptome: umflături de dimensiunea unui bob de fasole sub piele, sensibilitate sau durere la atingere, roşeaţă şi căldură a pielii în zona nodurilor umflate.
Dacă ganglionii limfatici sunt umflaţi din cauza unei infecţii, pot apărea simptome precum: secreţii nazale abundente, durere de gât, durere de ureche, febră, oboseală.
Odată ce infecţia se elimină, ganglionii limfatici ar trebui să revină la normal.

Când trebuie să vă îngrijoreze ganglionii inflamaţi

Mergeţi la medic dacă apare oricare dintre simptomele de mai jos:
– sesizaţi că aveţi ganglioni limfatici măriţi în întregul corp, cum ar fi pe gât, inghinal şi axile; nodulii sunt umflaţi de mai mult de două săptămâni; ganglionii nu se mişcă atunci când îi împingi; nodulii cresc repede; pierdere în greutate; transpiraţii nocturne sau febră de lungă durată.

Cauzele inflamării ganglionilor limfatici

Cea mai comună cauză a inflamaţiei ganglionilor limfatici este o infecţie virală, cum ar fi răceala sau gripa obişnuită. Altă cauză frecventă a umflării ganglionilor limfatici este o infecţie bacteriană, cum ar fi infecţia cu streptococ. Mai rar, ganglionii limfatici se pot umfla din cauza leziunilor, a altor boli sau a cancerului.
Majoritatea cazurilor de ganglioni limfatici umflaţi sunt cauzate de virusuri sau bacterii. De multe ori, nodulii care se umflă vor fi aproape de infecţia în sine. De exemplu, nodulii din gât se vor umfla atunci când ai o infecţie la nivelul gâtului. Unele dintre numeroasele infecţii care pot determina umflarea nodulilor includ: răceală, amigdalită, pojar, infecţii ale urechii, un dinte infectat, mononucleoză, infecţii ale pielii sau ale plăgilor, boala Lyme, HIV.

Cauze noninfecţioase

Puteţi dezvolta limfadenopatie şi din alte cauze, de la leziuni la boli autoimune. În timp ce corpul lucrează pentru a vindeca o rană şi pentru a preveni apariţia unei infecţii, nodulii din apropierea vătămării se pot umfla. Fenitoina (Dilantina) şi medicamentele pentru prevenirea malariei sunt două exemple de medicamente care pot provoca inflamarea ganglionilor limfatici. Poliartrita reumatoidă – această boală autoimună provoacă inflamaţie la nivelul articulaţiilor şi uneori la alte organe.
Lupus – această boală autoimună provoacă inflamarea organelor, a pielii şi a articulaţiilor. Sarcoidoza este o boală care determină creşterea numărului de celule inflamatorii (granuloame) în diferite părţi ale corpului.

Ganglionii limfatici măriţi şi cancerul

Umflarea ganglionilor limfatici poate fi ocazional cauzată de cancer, dar limfadenopatia este mult mai probabil să fie cauzată de o infecţie. În cazuri rare, ganglionii limfatici umflaţi pot fi un semn al limfomului, care este un tip de cancer care îşi are originea în sistemul limfatic sau într-un ganglion limfatic ori în leucemie, care este un cancer al sângelui şi al măduvei osoase şi care poate afecta şi sistemul limfatic.

Cum se tratează ganglionii limfatici măriţi

Medicul nu tratează ganglionii limfatici umflaţi, ci starea de bază care provoacă umflarea acestora. Dacă nodulii sunt cauzaţi de o infecţie uşoară sau de răceală, iată câteva sfaturi pentru a ameliora durerea.
Puneţi o compresă caldă, cum ar fi o cârpă caldă, în zona afectată. Uneori, căldura poate irita pielea sensibilă sau părţile inflamate ale corpului; o compresă răcoritoare poate ajuta la uşurarea inflamaţiei.
Se pot folosi medicamente împotriva durerii, cum ar fi ibuprofenul, naproxenul şi acetaminofenul, care pot uşura disconfortul. Odihna vă poate ajuta să vă recuperaţi în cel mai scurt timp posibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS